Wednesday, October 10, 2007

Ali smo Slovenci slabi vozniki ali pa imamo v Sloveniji slabe ceste?

Verjetno kar oboje. Ne morem si namreč kaj, da ne bi danes komentiral katastrofalnih razmer na slovenskih cestah. Ker to je šlo pa že čez vse meje.

Prejšnji teden (mislim, da je bil petek), ko sem šel v službo, se je na avtocesti Domžale - Šentjakob zgodila prometna nesreča, zaradi česar sem, namesto običajnih 45 minut, rabil do službe uro in pet minut. Pa sem si rekel: "Ja dobro, se pač zgodi." Toda kaj, ko se je zgodba na isti cesti spet zgodila včeraj. Kot da to ne bi bilo dovolj, se je vse skupaj še enkrat ponovilo danes, vendar v potencirani izvedbi in sem namesto običajnih 45 minut do službe rabil eno uro in 50 minut (!?). Itak, da se je prometna nesreča ponovno zgodila na prej omenjeni relaciji, vendar je tokrat prišlo do dvojnega verižnega trčenja, zaradi česar je bil vozni pas zaprt. Poleg tega pa se je danes zgodilo še kar nekaj nesreč in vse na vpadnicah v Ljubljano. Druga (hujša) nesreča se je zgodila na črnuški obvoznici iz smeri Brnčičeve do rondoja Tomačevo, zaradi česar je bila cesta popolnoma zaprta. In to ob jutranji prometni konici. Potem se je nesreča zgodila še na križišču Dunajske in Topniške, pa na zahodni ljubljanski obvoznici iz smeri Brda proti Podutiku. Poleg tega pa so se zgodile, da ne bom vsega našteval, še vsaj štiri prometne nesreče na vpadnicah v Ljubljano. In zaradi tolikšnega števila prometnih nesreč in posledično zaprtih cest, je bila gneča na vseh ostalih (obvoznih) cestah, obupna.

Kaj se dogaja s slovenskimi vozniki? So nesreče postale nov nacionalni šport? Število nesreč se je, v primerjavi z lanskim letom, občutno povečalo. Je za to kriva vlada? Policija? Ali mogoče ceste? Samo za primer. V Kamnik se je lani preselilo najmanj 200 novih družin, kar pomeni vsaj toliko novih avtomobilov. Večina se jih seveda vozi v službo v Ljubljano. In ceste? Ostajajo take kot so bile pred leti.

Torej smo za takšno stanje na cestah odgovorni vsi. Od voznikov, ki bi morali biti bolj strpni in voziti razmeram na cesti primerno, vlada, ki bi morala skrbeti tudi za državne ali regionalne ceste in ne samo za avtoceste in policija, ki bi morala preventivno stati na nevarnih odsekih cest.

Ali pa je kriv jutrišnji mlaj?

No comments: