Monday, October 15, 2007

Nestrpnost Slovencev

Zakaj smo Slovenci tako zelo nestrpni? Zakaj se bojimo vsega tujega, drugačnega? Bojimo se tujcev, homoseksualcev, Romov, džamije… Zakaj? Je to posledica naše zgodovine, ker smo bili mi, ubogi Slovenci vedno hlapci nekomu tretjemu in se sedaj bojimo, da bi spet nekdo prišel izven meja Slovenije in nas podjarmil? In če je to res, kje je potemtakem razlog, da se bojimo homoseksualcev, Romov, džamije…?

Zakaj je v četrtek varnostnik iz Orto bara vrgel dve lezbijki, ki sta se poljubljali in jima rekel, da to ni take vrste lokal in da naj gresta v tak lokal, kjer se to počne? In ko sta se pritožili lastniku lokala, jima je ta sicer dovolil, da vstopita, vendar jima je hkrati dejal, da je to heteroseksualen lokal. Zanima me, kaj bi varnostnik storil, če bi se v lokalu poljubljala fant in dekle? Bi ju tudi vrgel ven? In ko sem tako razmišljal in premleval…, sem se spomnil, da bi bilo dobro pogledati našo zakonodajo. Mogoče pa zakon o gostinstvu določa kaj je heteroseksualni in kaj homoseksualni lokal in je to varnostnik upravičeno storil? In kaj sem ugotovil? Ne boste verjeli. Tam ni niti ene besede »heteroseksualen« ali pa »homoseksualen«. Torej so vsi lokali namenjeni vsem, ne glede na spol, raso, vero, spolno usmerjenost, politično prepričanje…

In Romi? Vse skupaj metati v isti koš zaradi nekaj kriminalcev, ki prihajajo iz Romskih vrst? In zakaj potem ne mečemo v isti koš vseh Slovencev, ko se npr. zgodi dogodek Plut. Nikogar takrat nisem slišal, ki bi govoril, da smo pa vsi Slovenci kriminalci. Zanimivo, kajne? Ampak ker so to Romi, je pa zgodba čisto drugačna.

Ali pa džamija. Zakaj ne dovoliti muslimanom v Sloveniji, ki so tudi državljani Slovenije, džamije? Cerkva je na vsakem vogalu polno, da pa bi zgradili eno džamijo… ne to pa ne. To je pa preveč.

Sprašujem se, kam pluje ta naša prelepa Slovenija? Kdaj se bo vse skupaj ustavilo? Danes, jutri, nikoli?

2 comments:

Anonymous said...

Oj, kje si pa slišal to novico o homofobiji v Orto baru??? Nisem nikjer nič zasledil.

Samo Ravnikar said...

Na internetni strani 24ur.

Da pa ne boš preveč iskal, prilagam link :)
http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20071014_3107697.php