Monday, November 12, 2007

Danilo Turk proti vladi RS

Kljub javnomnenskim raziskavam, ki so napovedovale visoko zmago Danila Turka, sem bil včeraj vseeno kar malce presenečen nad tako suvereno in visoko zmago. Še enkrat čestitke Danilu Turku.

Očitno so se tudi desni volilci začeli zavedati, da vlada dela slabo in so zaradi tega volili Danila. S tem so pač izrazili nezaupnico vladi, ki se bo morala zamisliti in krepko zavihati rokave, če bo hotela trend padanja priljubljenosti obrniti na svojo stran. V nasprotnem primeru se ji slabo piše tudi na parlamentarnih volitvah. Če bi bil jaz predsednik vlade, bi se prav gotovo zamislil nad marsičem. Lani so izgubili županske volitve v prestolnici, letos so izgubili predsedniške volitve, naslednje leto bodo izgubili parlametarne? Vsaj javnomnenjske raziskave vladajočim strankam ne kažejo dobro... In tudi podatek, da je Peterleta podprlo samo 30% Slovencev, ki so prišli na volišča, pove marsikaj. Ne verjamem torej, da je Peterle izgubil zaradi tega, ker je pač Peterle, ampak bolj zaradi nezadovoljstva državljanov z delom vlade.

Po drugi strani pa so k takemu rezultatu verjetno prispevali tudi levi volilci, ki so se očitno začeli zavedati, da morajo priti na volišča in voliti svoje kandidate, saj bi se v nasprotnem primeru lahko ponovila zgodba iz zadnjih parlamentarnih volitev. Upam, da bodo ti volilci prišli na volitve tudi naslednje leto, ki so še pomembnejše.

Za konec še pojasnilo, zakaj uporabljam izraza desnica in levica. Zato, ker se ne smemo sprenevedati in govoriti o neki sredini... Ker te pač v Sloveniji ni. Imamo samo levico in desnico in čisto nič drugega. S tem pa seveda ni nič narobe, saj je tako povsod po svetu in je to nekaj popolnoma običajnega.

No comments: