Friday, November 23, 2007

Interpelacija proti policijskemu ministru

Zakaj policijski minister in ne minister za notranje zadeve? Ker dejansko vse kar ima vezo s policijo, dela on in ne generalni direktor policije... kako mu je že ime?............Hm.............Hm.......... Aja, Romšak. Ali Romšek? Ma, saj ni važno. Madona bil sem še do predkratkim policist, pa se še njegovega imena ne spomnim. Saj ni čudno, to namreč dokazuje, da res ne dela prav nič oz. je samo lutka v rokah policijskega ministra, ki je skupaj s celotno vlado totalno spolitiziral policijo.

Pred leti smo mislili, da bo kaj drugače oz. boljše, ko so ustanovili Generalno policijsko upravo in policijo na tak način osamosvojili od ministrstva. Pa smo se zelo ušteli. Sedaj je popolnoma isto ali celo še slabše. In zato me toliko bolj motijo razne izjave vlade ali ministra Mateja ali pa konec koncev Viranta, ki govorijo, da je policijski sindikat politično motiviran... Pa kaj še.

Nič nenavadnega torej, da toliko policistov zapušča policijske vode. Res, da razmere že prej niso bile idealne, za kar je pač kriv sistem sam oz. hierarhija v policiji. In četudi daš kakšen konstruktiven predlog, ta naleti na gluha ušesa tvojega nadrejenega. In če imaš srečo, da gre predlog naprej, ga zavrne nekdo od zgoraj... Da o nočnem delu, delu ob vikendih (vse skupaj za zelo slabo plačilo), 12 ali več urnem delu sploh ne govorim. Ali pa o razporedu dela, ko še za en teden naprej ne veš kako boš delal. Čeprav bi po zakonu to moral vedeti.

Skratka policisti odhajajo, novih pa ne zaposlijo. Na eni izmed okoliških policijskih postaj (mišljeni kraji izven Ljubljane) jih je samo v zadnjem letu policijo zapustilo 10, zaposlili pa niso nobenega novega. S tem, da je potrebno poudariti, da je kriminala vedno več. In kako naj policisti ob tolikšnem primankljaju kadra in povečanju kriminala uspešno raziskujejo kazniva dejanja? Da o tem, da jim preveč dela in časa vzame birokracija oz. papirologija, zaradi česar se ne morejo 100% posvetiti raziskavi kaznivih dejanj, sploh ne govorim.

Če pa že zaposlijo nove ljudi, jih po samo treh mesecih izobraževanja (!?), zaposlijo za varovanje južne meje kot varuhe meje, medtem ko na notranjost države kar pozabijo ali pa jim je vseeno. Samo da bo EU zadovoljna. Kaj pa mi, navadni državljani? Se bomo še počutili varne?

Skratka zaradi razmer v policiji bi, kot poslanec, podprl interpelacijo zoper policijskega ministra.

No comments: