Tuesday, December 4, 2007

Potovanje po Franciji (2002) - 4. del

Spodnja objava je bila mišljena kot uvod v ta zapis. Ker pa sem napisal malo več, kolikor sem nameraval, sem jo objavil kot samostojni zapis. Sedaj pa res nadaljevanje poti po Franciji. :)


Zadnjič sem končal s kosilom na prelazu Col de la Chavade v osrčju centralnega masiva. Do tja smo rabili iz Provanse natanko štiri ure. Po kosilu, ki smo ga pojedli zelo hitro (v dobri uri), smo odšli naprej in v slabi uri prišli v Le Puy, kjer smo si ogledali staro romansko katedralo s samostanom in črno Marijo. Mestece Le Puy je sicer znano, tako kot Idrija, po čipkah, poleg tega pa tudi po verbeninem likerju in leči.


Le Puy

Po dveh urah ogleda smo se odpravili naprej, v pol ure oddaljeno vas Saint Paulien, kjer smo si ogledali (ne boste verjeli) še eno gotsko cerkev. Ta Francija ima cerkva res ogromno. Tako ogromno, da sva imela jaz in Marjeta teh ogledov vrh glave, zato sva se odločila, da na ogled naslednje znamenitosti nisva šla. Naslednji ogled, ki nas je čakal, je bil namreč (pol ure kasneje)Le Chaise- Dieu, nek gotski samostan v njihovem naravnem parku. No midva sva videla samo obzidje, saj sva preostalo dvojico čakala kar lepo v avtu. :)

Kmalu smo pot nadaljevali naprej proti severu, kjer smo se peljali mimo pravljičnega dvorca Le Varenne in se dvajset minut kasneje jaz, Marjeta in Rok zdrznili, ko je Maks s huronskim krikom "Ustau", opozoril na baročni dvorec Parentignat, zaradi česar smo skoraj zleteli s cete. Zaradi vzklika, ne zaradi dvorca. Ta je bil res veličasten.

Po vseh postankih smo po naporni celodnevni vožnji ob 20.40 uri prišli do Clermont-Ferranda, kjer smo prenočili v hotelu Albert Elizabeth.


Col De La Chavade - Le Puy - Saint Paulien - Clermont Ferrand

Naslednji dan nas je namreč čakal ogled mesta, ki je bil nekoč razdeljen na dva dela. Od tukaj je papež leta 1095 pozval evropske države za osvoboditev svetega mesta Jeruzalema izpod Arabcev, kar je privedlo do 1. križarske vojne.

Na sliki črna katedrala v Clermont-Ferrandu.Sorodne teme:

- Potovanje po Franciji (2002) - 1. del
- Potovanje po Franciji (2002) - 2. del
- Potovanje po Franciji (2002) - 3. del
- Potovanje po Franciji (2002) - 5. del
- Potovanje po Franciji (2002) - 6. del

No comments: