Saturday, December 15, 2007

Mačizem na Slovenskem oz. kako moški ne dajo nič nase

Danes grem spet kupovat čevlje in upam, da bo v majhnem mestu velikih nakupov kaj več sreče.

Sredi tega tedna sem namreč šel kupovat čevlje v center Ljubljane in obhodil prav vse možne trgovine, ki prodajajo moške čevlje. Vendar je na žalost, kar se tiče ponudbe moških čevljev, Slovenija še zelo za Evropo.

Sprašujem se kje tiči razlog, da je temu tako. Ali so slovenski moški res tako neizbirčni in dajo nase vse kar jim pač je na voljo in se s tem problemom sploh ne ukvarjajo? Ali pa se jim zdi nakupovanje malce bolj "modernih" in lepih čevljev preveč "pedersko"? Ne vem. Že če greš v Trst, je zgodba popolnoma drugačna. Očitno se tega zavedajo tudi trgovci in takih čevljev sploh ne uvažajo, ker jih skoraj nihče, razen redkih izjem, ne kupuje. Oz. rekel bom takole. Čevlje, ki jih danes kupiš v Trstu, pridejo v Slovenijo šele čet tri ali štiri leta, ko sploh niso več moderni, razen v Sloveniji. Očitno so, kar se mode tiče, Slovenci še vedno zelo zaplankani, slovenski moški pa preveč mačistični. No, saj se da dobit v Ljubljani tudi zelo dobre in lepe čevlje, toda kaj ko je cena teh preko 200 €. V Trstu pa daš, za prav tako lepe čevlje, polovico manj. Sicer niso ravno BOSS, so pa lepi in to je pomembno. V Sloveniji pa so, vsi čevlji, ki so malce cenejši, grdi. Se opravičujem vsem, ki kupujete take čevlje, toda to je, na žalost dejstvo, ki pa se bo upam da kmalu spremenilo.

Pa poglejmo še kozmetiko oz. primer Vichy-ja. Zgodba je podobna. Ko sem pred nekaj leti opazil v lekarni v Trstu moško linijo Vichy-ja in jo za probo kupil ter bil z izdelkoma (deodorant in krema za obraz) zelo zadovoljen, sem se o tem pozanimal tudi v slovenskih lekarnah, kjer pa so mi odgovorili, da tega pri njih že nekaj let ne prodajajo, ker ni šlo v promet. Potem sem poklical še uvoznika za Slovenijo, podjetje Loreal, kjer so mi povedali isto. Očitno se slovenski moškim niso zavedali, da je osebna higiena zelo pomembna in so si mislili, da so razne kreme za obraz ali deodoranti samo za ženske.

Očitno pa se tukaj stanje popravlja. Pred kratkim so v Sloveniji začeli ponovno prodajati tudi moško linijo Vichy. Verjetno so moški postali bolj "normalni" in se začeli zavedati, da je higiena pri moškem prav tako pomembna kot pri ženskah. Sicer deodorantov in mil za tuširanje še vedno ne prodajajo, vendar upam, da se bo tudi to kmalu spremenilo, če bo le dovolj veliko povpraševanje. Do takrat pa bom še vedno moral, po določene izdelke, hoditi v Trst.

Ampak to je začetek in verjamem, da bo tudi zgodba s čevlji, le dobila srečen konec.

9 comments:

Anonymous said...

To se moj fotr tudi skoz pritožuje. Sicer pa je slovenija taka zabačena vas, da te zraven vsega mine do življenja. Saj je pri ženski konfekciji in kozmetiki isto.

Ko pa imaš na sebi čevlje, ki so povsod drugje moderni, pa te vsi čudno gledajo. Najboljše je pač, če si kmetek :D

Anonymous said...

glavni problem je res to, da teh najboljših oziroma najbolj divjih modelov potem nihče ne kupi.

pri nekaterih brandih pa je problem tudi v tem, da slovenski dobavitelji nimajo ravno velikega vpliva na to katere kolekcije bodo do nas sploh prišle. za primer lahko dam kolekcijo, ki jo je za top shop naredila kate moss... v emporiumu so potrebovali eno leto, da so angleže prepričali, zakaj bi bilo dobro, da bi to kolekcijo prodajali tudi pri nas. oni so se pač odločili, da slovenija ni dovolj dobra, da bi kate moss prodajali tudi pri nas.

Samo Ravnikar said...

Šuši:

Se strinjam, najbolje je da si kmetek. Za njih je zelo dobro poskrbljeno. Kakšna krivica.

D-mashina:

Ja, saj o tem govorim. Nihče ne kupi divjih modelov. Pri tem, da za Angleže Slovenija ni dovolj dobra, nimamo kaj. Bi pa že to bilo nekaj, če bi uvažali tisto kar lahko in kjer oni ne komplicirajo.

Glavca said...

Ja, Wichy je sedaj spet na slovenskih moških licih:) Iztok K

VseVed said...

kar si napisal je precej res, ja. glede čevljev sem navdušen nad Camperkami, kjer pa se pri nas kmalu pojavita dva problema: čevlji so nesramno dragi (precej cenejši so v tujini) in zelo omejeni z modeli. Do takrat bomo pač hodli v grdih čevljih. Jebiga. Hvala bogu, da ženske nosijo še grše :P

Samo Ravnikar said...

Hja, takle mamo. :)

Anonymous said...

Me veseli, da ste opazili, da Vichy skrbi tudi za slovenske moške. In ja, priznam, da kar se nege tiče, ste včasih kar malo zapostavljeni. Ker nas zanima, kaj imate še povedati in ker bi mi vas radi vprašali, kaj boste povedali o bloganju, vas vabim na braistorming, ki ga danes ob 19.00 v lokalu Sputnik na Tržaški 128 v Ljubljani organizira Vichy. Bo en tak konstruktiven pogovor med blogerji in
Vichyjem, ki začenja s svojim blogom. Za hrano, pijačo in strokovne nasvete je poskrbljeno. Upam, da se vidimo!

Samo Ravnikar said...

Žal me ne bo, ker sem danes že zaseden. Upam pa, da boste kmalu začeli prodajati tudi deodorante in tekoča mila.

Anonymous said...

Pa kdo gleda kake čevlje nosiš???