Thursday, January 17, 2008

Dolina kraljev in kraljic

V dolini kraljic smo si v eni izmed grobnic ogledali grob otroka, sina faraona.

Grobnice so globoko v zemlji, vendar pa jih fotografirati, zaradi ohranjenih stenskih slikarij, nismo smeli. Vse grobnice (tudi v Dolini kraljev) so odkopali in pokradli zlato, razen Tutankamonove, ki so jo odkrili zadnjo. Njegova grobnica naj bi bila prekleta, ker so vsi arheologi kmalu umrli.

Na koncu grobnice je vedno sarkofag, znotraj sarkofaga pa je bila zlata krsta, v kateri je bil faraon z masko.

Grobnice so morale biti čim daljše in čim bolj globoko in imajo več kamer oz. sob. Večina jih je nedokončanih, ker je kralj prej umrl. Začeli pa so jo umetelno krasiti na koncu grobnice, kjer je bil kraj pokopan. V grobnicah so bili spravljeni okraski in predmeti, ki bi jih uporabljal faraon v posmrtnem življenju. Napisi oz. hieroglifi, ki so na stenah grobnic, so tam zato, da je pokojni faraon bral in s tem odganjal nevarne živali.

Po ogledu doline kraljic smo odšli v dolino kraljev, kjer smo si izmed mnogih grobnic ogledali štiri in sicer grobnico Septhnakhta, ki je dolga kar 115 metrov, Tutmozisa III, Ramzesa III in grobnico Tutankamona.

V starem Egiptu so pokopavali tako, da so svečenike pokopavali pod zemljo, faraone pa nad zemljo. Faraon je bil pač edini nad zemljo, ker je bil najbolj pomemben.

Sorodne teme:

- Egipt 2003 - 2. del

No comments: