Wednesday, January 23, 2008

Še nekaj informacij in zgodovine Egipta

Splošne informacije

Prebivalstvo:

V Egiptu živi 70 milijonov ljudi, samo v glavnem mestu Kairu jih živi 30 milijonov, ki se prevažajo s 6 milijoni avtomobilov (podatki iz leta 2003). Prebivalci so Zgornji in Spodnji Egipčani, Nubijci, v oazah pa tudi Beduini. Ljudje pretežno živijo ob Nilu, ki je včasih sicer poplavljal (predvsem pozimi), vendar pa od kar so zgradili jez v Asuanu, le-ta ne poplavlja več. Nil je sicer dolg 6400 km, od tega ga je v Egiptu samo 1400 km.

Vsako leto se v Egiptu rodi 1 milijon novih ljudi, za šolanje le-teh pa bi vsako leto rabili 300 novih šol. Ker pa je šol premalo, veliko otrok kljub temu, da je šola obvezna, v šole ne hodi. Zaradi tega je 30% ljudi nepismenih, 30 let pa je bilo takih kar 70%. Večina Nubijcev pa (verjetno zaradi neobvezne šole) še vedno ne zna pisati.

Hiše so iz blata in nedokončane zaradi davkov na dokončane hiše. Kreditov za gradnjo pa nimajo oz. jih niso imeli vsaj leta 2003. Hiše, ki imajo pogled na piramide, so drage, medtem ko so hiše, ki so bile zgrajene bolj stran od Nila, zaradi manj vode, prazne.

Prometa, razen v Kairu, skorajda ni, zato je v ostalih delih Egipta pogosto »prevozno« sredstvo osel.

Vojaška dolžnost: 3 leta za nepismene, dve leti za maturante in 15 mesecev za študente.

Varnost:

V Egiptu je zelo veliko policistov (imajo celo turistično policijo), ki so na vsakem koraku in na vsakem križišču, kjer imajo postavljene barikade. Policiste najdeš tudi v vseh turističnih centrih oz. ob turističnih znamenitostih. Razlog pa je v tem, da so teroristi leta 1997 v templju Luxor postrelili več nemških turistov. Prav tako se večje skupine turistov vozi z avtobusom v konvojih.

Turizem:

- Na Nilu je kar 300 turističnih ladij.

- Taksiji so belo modri.

- Vsi hočejo napitnino, zato jih je bilo potrebno ignorirati.

- Pazite se taksistov, ki te najprej peljejo domov na čaj in šele nato na dogovorjen kraj.

Nekatere egipčanske besede:

Šukran – hvala

Afwan – prosim

La-a - nočem

Ostale zanimivosti:

- V Egiptu je vse zelo umazano. Smeti so povsod, košev pa skorajda ni.

- Sonce zaide hitro, pri tem pa sploh ni kmalu tema, ampak je še nekaj časa čisto svetlo.

- Avgusta je v Asuanu do 50°C v senci, sicer pa je tam veliko mangovih dreves in dateljnov.

- Vojaki so nas na zapornici na Nilu prosili za svinčnike. Kot vse kaže, tega v Egiptu zelo primanjkuje, zato le imejte, če boste šli v Egipt, nekaj svinčnikov pri sebi.

Še nekaj zanimivosti iz zgodovine

- Včasih so bile Egipčanke bolj svobodne, sedaj pa zaradi islama niso.

- Ramzesov je bilo med 9 in 11.

- Ramzes II je imel 150 otrok in 9 žena. Bil je sin sonca in boga. Po združitvi dveh egiptovskih kraljestev je imel dvojno krono.

- V starem Egiptu so častili življenje (Nil) in smrt (puščava).

- Pavijani so bile svete živali.

- Grobovi moških in žensk so bili ločeni. Moški grobovi so bili zaprti, ženski pa odprti. Nihče pa ni bil v krsti, ampak samo zavit v rjuhe.

- Koledar je imel tri letne čase:

1. poplavna doba ( VII-X.)

2. setvena doba ( XI-II.)

3. žetev ( III – VI. )

Vsak mesec je imel po tri 10-dnevne tedne. Leto je imelo 360 dni, zato so na koncu prilepili 5 dni. Glavna zvezda za orientiranje je bil Sirius.

Še nekaj malega o faraonih:

Ehnaton je ukinil vse bogove, zato je bil edini bog Aton in po njem je imenoval tudi sina, saj mu je dal ime Tutankaton. Ob smrti očeta, pa se je na zahtevo nekaterih svečenikov, Tutankaton preimenoval v Tutankamona, po bogu Amonu.

Volitve faraona: po 30. letu je bil bodoči faraon postavljen na preizkušnjo – boj z bikom v templju, kjer so prisostvovali le svečeniki in kraljevi predstavniki; ljudstvo je čakalo zunaj. Če je bodoči faraon bika premagal, je lahko postal kralj.

Sorodne teme:

- Egipt 2003 - 5. delNo comments: