Thursday, January 17, 2008

Egipt (2003) - 2. del

4. oktobra smo morali vstati že ob 5.00 uri, saj smo se ob 6.15 uri že odpeljali proti Dolini kraljic in kraljev, kjer je imel oče kraljice Hačepsut Tutmozis I., prvo grobnico, saj je hotel, da bi bila njegova grobnica skrita daleč od Nila.

Grobnice so sicer gradili faraoni celo življenje, z gradnjo pa se je prenehalo, ko je faraon umrl. Zato so grobnice, dalj živečih faraonov, daljše in globlje in imajo tudi več stenskih poslikav.

Po dvajsetih minutah vožnje smo prišli do Memnonovih kolosov, ki jih je pred dolino kraljev zgradil Amenofis III z namenom, da bi kolosa varovala dolino. Kipa sta včasih tudi »pela«, dokler jih leta 100 n.š. Rimljani niso obnovili. Pela sta ob sončnem vzhodu, vendar pa se ne ve zakaj. Domnevajo, da sta bila votla, zato je ob sončnem vzhodu ob razliki v temperaturah v okolici in znotraj kipa (ohlajen zrak) kip »pel«. Poleg kolosov je stal tudi tempelj, ki pa je porušen.

Po desetih minutah smo pot nadaljevali z avtobusom proti deset minut oddaljenem templju kraljice Hačepsut, kjer smo v uri in pol izvedeli marsikaj. Kaj vse smo izvedeli, si lahko preberete tukaj.

Ob 8.30 uri pa smo nadaljevali z ogledom Doline kraljev in kraljic, kar pa si lahko preberete tukaj.

Po Dolini kraljev smo odšli na ladjo, kjer smo imeli kosilo, ob 16.30 uri pa smo odšli na sprostitveno jahanje kamel. Vsako kamelo je vodil en otrok, ki pa za napitnino ni smel vzeti evrov, ker bi lastnik mislil, da so jih ukradli. Sicer pa nam je lastnik kamel pokazal tudi hlev in povedal več zanimivosti. Npr. to, da kruh pečejo samo bogati in da novejše zgradbe niso več iz blata (zaradi poplav; da se ne kadi, pa polivajo z vodo), ampak iz betona, zaradi česar so tudi zelo vroče. Vendar pa poleti ne spijo notri, ampak kar zunaj.

Na koncu dneva pa nas je na ladji zabavala čisto prava trebušna plesalka, s katero smo tudi mi zaplesali.


Pred Hačepsutinim templjom


No comments: