Tuesday, January 22, 2008

Egipt (2003) - 4. del

V torek, 7. oktobra smo morali vstati že zelo zgodaj, saj nas je čakala dolga pot proti Abu Simblu, najjužnejšemu kraju v Egiptu. Predvsem pa smo morali že ob 4.00 vstatii zaradi pričakovane vročine in tudi zato, da bi si ogledali sončni vzhod v puščavi, ki naj bi bil eden izmed najbolj veličastnih. No ja, kakor za koga. Jaz sem bil takrat zelo zaspan in nisem imel ne vem koliko od tega.


Sončni vzhod

Po treh urah vožnje v konvoju petdesetih avtobusov* skozi puščavo, smo le prišli v Abu Simbel, kjer smo si v dveh urah in pol ogledali enega najbolj veličastnih templjev v Egiptu. Tempelj so obnovili v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so ga tudi prestavili zaradi nevarnosti poplavljanja.

*v vsakem avtobusu je bil tudi po en policist z dolgocevnim orožjem, pred in za konvojem pa še po eno policijsko vozilo. Vse to menda zaradi bojazni pred terorističnimi napadi, ki bi število turistov v državi, kjer je glavna panoga turizem, zagotovo zmanjšalo.Abu Simbel

Ob 9.30 uri smo se začeli vračati proti ladji, kamor smo prispeli ob 13.15 uri, medtem ko se je ladja začela vračati proti severu ob 14.00 uri. Ob 16.45 uri pa smo pripluli v KOM-OMBO, kjer smo si med 17.30 in 18.30 uro ogledali še en tempelj.


Kom-Ombo

Več o obeh templjih pa si lahko preberete tukaj.

V Luxor smo prispeli naslednji dan ob 14.30 uri, kjer smo imeli en dan počitka, saj smo šele dan kasneje ob 7.10 uri z avtobusom odpotovali na dolgo (šest urno) in naporno pot proti Hurgadi in hotelu Safir. Seveda ni treba posebej poudarjati, da spet v konvoju.

V naslednjem, zadnjem zapisu o Egiptu bom pisal še nekaj o obisku Kaira, danes pa prilagam še nekaj fotografij iz križarjenja.Origami iz brisač, ki so jih vsakodnevno delali pospravljalci sob (upam, da z umitimi rokami)
Feluka s pojočim otrokom - če pogledate dobro boste ob plovilu opazili otroka v majhnem čolnu, ki se drži feluke in poje turistom
Hotel ob Nilu, kjer je Agatha Christie napisala "Umor na Nilu"

Trgovanje po Egiptovsko - prodajalci, ki na eno izmed ladij mečejo obleke in spominke ter prazne škatlice od fotografskih filmov, napolnjene s peskom, kamor spraviš denar in jim ga vržeš v zameno za kupljeni izdelek.

Sorodne teme:

- Templja v Abu Simblu in Kom-Ombu
- Egipt 2003 - 5. del
- Egipt 2003 - 3. del
- Egipt 2003 - 2. del
- Egipt 2003 - 1. del

No comments: