Sunday, January 20, 2008

Egipt (2003) - 3. del

V torek 5. oktobra, ob 2. uri zjutraj, je ladja končno odplula po Nilu in sicer proti Edfu-ju, kjer smo si med 15.00 in 17.00 uro ogledali tempelj Horusa, ki je najbolj ohranjen tempelj v Egiptu, saj je bil zaščiten s puščavskim peskom.


Edfu


Horusov tempelj

Tempelj so Ptolemejci gradili 180 let, v njem pa najdemo 140 receptov za parfume, ki naj bi jih ukradli in uporabljali Francozi. V njem so se naselili prvi Kristjani, ki so v 4. stoletju uničili glave, roke in noge bogov na stenah, medtem ko trupa in kron niso, saj te ne predstavljajo bogov, ampak Egipt.

O Horosu, bogu neba pa obstaja tudi legenda. Horus je maščeval očetovo smrt, ko je premagal Seta. Zakaj je maščeval očetovo smrt si lahko preberete v legendi o Ozirisu. Z njim je bojeval veliko bitk in v eni izgubil oko. Drugi bogovi so mu podarili drugo oko, ki pa je bilo čarobno. Z njegovo močjo je Horus zmagal in od tod poznamo slavno Horusovo oko, ki je staroegipčanski simbol zaščite in moči. Egipčani so verjeli, da jim bo ta simbol neuničljivosti pomagal pri ponovnem rojstvu.

Ob 19.30 uri smo imeli gala večerjo, kjer se je ladijsko osebje za nas še posebej potrudilo in se nam tudi predstavilo.

Naslednji dan smo se ob 7.00 uri prebudili v Assuanu (beseda pomeni kamnolom), nakar smo se z avtobusom ob 8.00 uri odpeljali v kamnolom, kjer smo si ogledali nedokončan obelisk in kjer so nam pojasnili postopek gradnje in postavitve obeliskov.

Po ogledu kamnoloma smo se odpravili do jezu na Nilu. Izvedeli smo, da so ga gradili v letih od 1960 do 1971. Gradilo ga je 33.000 delavcev in 2.000 inženirjev iz Sovjetske zveze, v sami gradnji pa je umrlo 450 ljudi. Novi jez je dolg 3,8 kilometra, širok pa je, zgoraj 40 metrov in spodaj 980 metrov. Obstaja pa še en, starejši jez, ki je star 100 let in so ga gradili Angleži. Dolg je 2 km in je iz granita.

Ob jezu smo si ogledali tudi ogromno Naserjevo jezero, vendar pa si lahko več o jezeru in tudi gradnji jezu, ogledate tukaj.

Ob 9.40 uri smo si ogledali še Izidin templj na otoku Phile, ogled pa je trajal do 11.20 ure.


Nubijski trgovci pred čakanjen na Izidin tempelj


Izidin tempelj


Vhod v Izidin tempelj

V bližini templja smo odšli v parfumerijo, kjer delajo parfume po starih egipčanskih receptih. Ob 14.30 uri, pa smo z jadrnico odšli proti Botaničnemu vrtu, kjer je ogled trajal dobre pol ure in kjer smo bili že malo utrujeni.

Med 16.35 in 17.20 uro smo odšli še na ogled Nubijske vasi.


Nubijska vas

Izvedeli smo, da je to edina Nubijska vas, ki ni bila poplavljena. V njej živi 2100 ljudi, šola pa ni obvezna. Po ogledu smo se vrnili v hotel oz. ladjo, kjer je bil zvečer nubijski šov, šli pa smo tudi na bazar.

Sorodne teme:

- Legenda o Ozirisu
- Postopek gradnje in postavitve obeliksov v starem Egiptu
- Naserjevo jezero in zgodovina gradnje jezu v Assuanu
- Izidin tempelj
- Egipt 2003 - 5. del
- Egipt 2003 - 4. del
- Egipt 2003 - 2. del
- Egipt 2003- 1. del

No comments: