Saturday, January 12, 2008

Kdo sploh še hodi na razprodaje?

Ko so pred leti uvedli razprodaje, je bila gneča v trgovinah res neznosna. Nekatere trgovine so se takrat celo odločile, da svoje prodajalne odprejo minuto čez polnoč, novinarji pa so pri tem delali cel rompompom.

In kako je z razprodajami sedaj? Nič posebnega. Pravzaprav je tako, kot je bilo pred njihovo uveljavitvijo. Trgovine se ne odpirajo več minuto čez polnoč, gneče pred in v trgovinah ni več, pa tudi popusti niso več 50%, ampak so, v vedno več trgovinah, samo še do 30%.

Za tako stanje pa prav gotovo niso krive podražitve, saj je bilo tako stanje že lani in predlani, ko inflacija še ni bila tako visoka, ampak bolj to, da so trgovci dosegli to, da se razprodaje začnejo takoj po novoletnih praznikih in ne šele konec januarja. In ker so razprodaje povezane s predprazničnimi nakupi, se večina kupcev odloči, da bo pač nabavo naredila decembra, saj se bojijo, da bi na razprodajah željenih artiklov zmanjkalo.

In ko sem že omenil podražitve. Ljudje seveda jamramo nad visokimi cenami, toda če pogledate malo po trgovinah, posebno ob vikendih, boste še vedno videli gnečo pri blagajnah in polne nakupovalne vozičke. Očitno ljudje le imajo denar.

3 comments:

Anonymous said...

jah, naša la resistance, ni ravno bog ve kaj :D

sej potem pa kredite jemljejo za božična darila itd.

VseVed said...

no pa tudi razne prednovoletna znižanja so nateg, kar sem doživel na lastni koži predlansko leto v Nami:

kapa pred božičem: 19€
kapa en dan po božiču: 23€
kapa pred novim letom, na veliko označena "novoletno znižanje -10%: 20€

Klasičen nateg... a se je našla ena pogumna duša, ki je zahtevala poslovodjo in dobila znižanje na predbožično ceno: torej 19€-10%. Samo malo ropota je bilo potrebno naresti pred blagajno :)

Samo Ravnikar said...

Šuši: se popolnoma strinjam.

Vseved: se strinjam, da so prednovoletna znižanja nateg. Ko sem prebral tvoj komentar sem se spomnil na izjavo enega mojega kolega, ki mi je rekel, da se to dogaja v Hervisu. Tik pred božično-novoletnimi popusti zvišajo cene skoraj vsem izdelkom in jih potem ponujajo z več odstotnimi popusti, pa še vedno za njih plačaš več kot je bila cena kakšen teden prej.