Sunday, January 20, 2008

Naserjevo jezero in zgodovina gradnje jezu v Assuanu

Naserjevo jezero je nastalo ob zgraditvi jezu, vendar pa z ladjo do jezera ni mogoče priti, ker je na vode v Nilu bolj malo, je pa zato toliko več skal. Naserjevo jezero je dolgo 500 kilometrov (200 kilometrov ga je v sosednji državi Sudan), široko je 12 kilometrov in ima 6000 kvadratnih kilometrov. Globok je od 120 do 140 metrov, v njem pa živijo tudi krokodili. Ko so zgradili jez, so preselili 100.000 Nubijcev, da jih ne bi poplavilo.

Jez ima dobre in slabe strani:

- dobre strani: elektrika (109 voltov energije letno), voda, več hrane, nikoli suše in poplav.

- Slabe strani: razselitev 100.000 Nubijcev, saj so vasi poplavljene. Razpasle so se podgane (na vsakega Egipčana 3 podgane dnevno).

Zgodovina gradnje jezu

Leta 1952 so Egipčani odstavili kralja in prišel je Naser po njem se jezero tudi imenuje) in se z ameriškimi, angleškimi bankami ter svetovno banko dogovoril za posojilo, medtem ko naj bi Nemci jez zgradili. Velika Britanija in ZDA sta se umaknili, ker Naser ni več hotel britanskih vojakov v državi. Ker je bil Egipt brez denarja, ga je Naser hotel dobiti s pridobivanjem najemnine za Sueški prekop. Toda delničarji le-tega so bili Francozi in Britanci, zato so Velika Britanija, Francija in Izrael napadli Egipt. Američani in mednarodna skupnost so pritisnili na agresorje, zato so se le-ti umaknili. Egipt se je povezal s Sovjetsko zvezo in jez dogradil leta 1971. Leta 1970 je Naser umrl, na pogreb pa je prišlo kar tri 3 milijone ljudi.

Sorodne teme:

- Egipt 2003 - 3. del

No comments: