Thursday, January 17, 2008

O tempelju kraljice Hačepsut in o gradnji piramid

Hačepsut, ki je poročila pol brata, je bila edina hčerka Tutmozisa II. Govorila je, da je hči Amon Raja. Imela je dobre stike s sosedi (npr. z bogatimi Somalci). Tempelj je zgradila pod goro, ki ima obliko orla, ki naj bi jo varoval.

Triterasni templji, kot je tempelj Hačepsut, so obstajali že v Srednjem kraljestvu, vendar so sedaj porušeni. V Srednjem kraljestvu so pokopavali kralje v lehnjakastih piramidah, ki so jih obdajali labirinti, vendar so se sčasoma vse te piramide, zaradi slabega materiala, sesule v prah.

Iz Starega kraljestva so se ohranile tri piramide v Kairu, saj so bile iz kamna in ne cenenega lehnjaka.

V novem kraljestvu pa piramid niso več gradili, saj so zahodno od Teb (glavna mesta so bila Memfis, Tebe in kasneje Aleksandrija) odkrili goro, podobno piramidi. Tu sta sedaj Dolini kraljev, kraljic in plemenitašev.

Ves čas torej sledimo obliki piramide, po kateri se kralji vzpenjajo v nebo: v Starem kraljestvu so imeli prave piramide, v Srednjem kraljestvu lehnjakaste in v Novem kraljestvu »naravno piramido«, goro, pod katero ležijo grobovi faraonov v Dolini kraljev.

In kdo je bil sploh krivec, da so faraoni začeli graditi piramide? To je bil kralj Džozer (2700 pr.n.š.), ki je hotel nekaj posebnega. Genialni arhitekt Imhotep mu je zgradi grob iz kamna, vendar pa Džozer ni bil zadovoljen, saj je hotel da si ga zapomnijo za večno, zato je Imhotep gradil dalje in nastala je piramida, ki je sploh prva zgradba iz kamna v zgodovini. Prva piramida, t.i. stopničasta piramida je bila zgrajena v Sakkari, od takrat dalje pa so vsi faraoni gradili piramide. Neki faraon pa je hotel pravo piramido, a so gradili pod kotom 45° in ker bi se zaradi tega lahko piramida sesula, so spremenili kot. Faraon pa je bil jezen in si je dal zgraditi novo, popolno piramido. To je tudi prva popolna piramida.

Pa da se vrnem k templju kraljice Hačepsut.

Na stenah templja smo si tako lahko ogledali slike, ki prikazujejo trgovino in čudesa Panta (koče na kolih, lestve, morske živali, nabiranje kadila, tehtanje zlata za plačilo). Gre za slavno odpravo po reki Nil, ko so pomorščaki prišli do današnje Somalije; slikarije prikazujejo tamkajšnje vasi, neznane živali, rastline… Prav tako pa smo lahko videli slike, ki prikazujejo Hačepsutino spočetje: Amon-Ra si je želel žensko, ki je kmalu prišla. Boginja s kravjo glavo (Hator) jima obljubi otroka, nakar ženska zanosi in rodi Hačepsut. Na slikah smo videli tudi bogove in žrtvena darila: živali, zlato, olje.

Na slikah pa ni svinjine in rib, saj teh živali niso jedli (ribe so npr. simbolizirale raztreseno telo Ozirisa in so bile torej svete). Več o legendi o Ozirisu si boste lahko prebrali v enem izmed naslednjih zapisov o Egiptu.

Smo pa na stenah videli tudi dve živali, ki jih častijo in sicer šakala, ki je v prazgodovini brskal za trupli in jih jedel. Šakal Anubis je sicer bog balzamiranja. Videli pa smo tudi mačko, ker lovi miši, ki razširjajo bolezni. Gre za boginjo Bast.

Sorodne teme:

- Egipt 2003 - 2. del

2 comments:

Anonymous said...

Ravno nekaj prevajam in sem prišla do tebe. Se mi je zdelo, da boš uporaben pri podatkih :D

Samo Ravnikar said...

Me zelo veseli, če sem ti bil v pomoč. :)