Sunday, January 6, 2008

Prednosti in slabosti smučanja v Flachauu

Zadnje čase sem se bolj malo javljal, saj sem imel dopust in sem si, z izjemo "novoletne poslanice", vzel dopust tudi pri pisanju bloga. No, jutri ponovno začnem delati s polno paro, medtem ko z blogom nadaljujem že danes.

Prvi del dopusta sem preživel bolj ali manj po trgovinah, kjer sem nabavljal za silvestrsko večerjo in za smučarijo.

Drugi del, torej po novem letu, pa sem izkoristil za smučanje v Flachau. Letos je bilo sploh prvič v zadnjih letih, da sem se odpravil na smučanje v Avstrijo. Zadnjih šest let namreč dokaj redno hodim na smučanje v Francijo, kjer je smuka res vrhunska in tudi sama obsmučarska ponudba je vrhunska. Letos se je prvič tudi zgodilo, da sem šel na smučanje tako zgodaj, saj grem običajno konec januarja ali pa v začetku februarja. Ker pa letos ob tem času ne bo ravno dovolj časa za take užitke in glede na to, da letos v Franciji ni ravno snega v izobilju, sem se pač odločil, da grem tokrat smučat v Avstrijo in to ne k Hajderju, kjer prav tako ni ne vem kako veliko snega, ampak na območje Salzburga. Območje Flachaua je nameč dovolj veliko, da zadovolji še tako zahtevnega smučarja. Škoda samo, ker smučišča niso med seboj povezana in se med posameznimi smučišči sistema Ski Amade lahko premikaš samo s smučarskim avtobusom ali osebnim avtomobilom. Sam Flachau ima namreč samo 100 kilometrov prog, medtem ko ima celotno območje Ski Amade preko 700 kilometrov prog. Čim večje število prog pa je zame zelo pomembno.

Kar se tiče same oddaljenosti Flachaua in cen, je sicer Avstrija res cenejša kot Francija, vendar sam še vedno prisegam na slednjo. Vsekakor pa je Avstrija veliko boljša kot Slovenija, ki pa je ne bom spet kritiziral, ker sem to počel že enkrat prej. Tokrat bom raje pokritiziral malo tudi Avstrijce. Proge so sicer pripravljene vrhunsko, smučarska infrastruktura je prav tako vrhunska, še vreme je bilo, z izjemo današnjega močnega sneženja, odlično, ker smo imeli vse dni smučanja lepo sončno vreme. Ne morem pa mimo zaostalosti Avstrijcev za Slovenci. Kadi se povsod, nikjer ne izdajajo računov, v nobeni trgovini ni mogoče plačevati s karticami Diners, Mastercard ali American Express, saj povsod jemljejo samo gotovino ali bančno kartico. Res, neverjetno! Da o visokih cenah sploh ne govorim. Mislim, da za dve kili pomaranč daš 7€!? Ali pa za majhno štruco kruha 3€!? To je pa višek. Poleg tega imajo zelo slabo razvito obsmučarsko dejavnost. Res je, da tega nismo ne vem kako veliko iskali, pa vendar. V Franciji imaš na vsakem koraku polno lokalov, ki poskrbijo, da turistom (predvsem mladim) ne bi bilo dolgčas, medtem ko tega v Avstriji ni. Ali pa mi tega nismo našli. Na splošno gledano, pa je bila smučarija prav prijetna.

Aja, vseeno pa moram malce pokritizirati tudi Slovence. Ko smo se danes vračali iz Flachaua in smo se na počivališču pred Tauren tunelom ustavili, smo bili neprijetno presenečeni, ko smo notri naleteli na kup Slovencev, ki so na ves glas prepevali in igrali slovensko narodnozabavno glasbo. Pa saj bi to še nekako prenesel, če bi bili ti vsaj trezni. Tako pa... Ma, raje ne bom izgubljal besed. Škoda samo, ker so razvili tudi Slovensko zastavo in bili tako v sramoto vsem Slovencem. Verjamem, da so se zabavali, vsekakor pa se niso zabavali, če sodim po očeh, zaposleni na počivališču ali pa naključni obiskovalci.

Za konec prilagam še nekaj fotografij in en posnetek.


Sorodne teme:

- Stanje slovenskega smučanja
- Ni ni snega

No comments: