Thursday, January 17, 2008

Preplah v ZDA zaradi nove smrtonosne bolezni

Ameriški mediji so objavili šokantno novico, da se je razvila nova oblika bakterije MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus), ki se trenutno širi predvsem med homoseksualnimi moškimi v San Franciscu in Bostonu in ki naj bi bila celo bolj nevarna od HIV-a.

Bakterija MRSA je bila svoj čas razširjena predvsem v bolnišnicah, ko se je širila preko medicinskih inštrumentov in odprtih ran bolnikov. Zadnja leta pa so za omenjeno bakterijo zbolevali tudi ljudje zunaj bolnišnic. Leta 2005 je zaradi okuženosti z bakterijo MRSA, v ZDA umrlo skoraj 19.000 ljudi.

Nova oblika MRSA, ki so jo znanstveniki imenovali MRSA USA 300 pa je še bolj nevarna. Zelo lahko se namreč širi preko analnih spolnih odnosov, posebno zaskrbljujoče pa je to, da se lahko širi tudi preko kože ali pa z dotikom kontaminiranih površin.

Po tem, ko bakterija skozi kožo pride v organizem, povzroči vrsto problemov, vključno z ognojki in kožnimi razjedami. Bakterija pa povzroči tudi pljučnico, poškodbe srca in se razširi po vsem telesu. Med homoseksualci v ZDA se je MRSA USA 300 razširila z analnimi odnosi in dotiki ter povzročila ognojke in infekcije na območju zadnjice in genitalij.

Raziskava je pokazala, da je trenutno v San Franciscu, z bakterijo MRSA USA 300, okužen en prebivalec na 588 in da so najbolj ogrožena populacija homoseksualci, saj je verjetnost, da se bo z njo okužil homoseksualec, kar 13 x večja kot pri heteroseksualnem človeku.

Zdravljenje bolnikov okuženih s to novo vrsto bakterije trenutno ni mogoče, saj je odporna na mnoge antibiotike, na katere prejšnja različica MRSA ni bila.

Odgovorni v San Franciscu zato vsem svetujejo redno umivanje z milom in vodo, še posebej po spolnem odnosu, s čimer bi preprečili nadaljnje širjenje bolezni preko dotikov oz. kože.

2 comments:

Sovica Oka said...

Zanimiva novica!

Presneto, ne morem se spomnit naslova knjige, ki sem jo že leta nazaj videla v .it knjigarnah! V njej je bilo govora o tem, kako si svet (politiki, novinarji,...) izmišljujejo stvari, novice, da bi manipulirali z ljudmi (npr. teorije zarote 9/11, bolezen norih krav ipd.,...) in vedno bolj verjamem v to! :)

Danes je ena ženska ful dobro odgovorila v anketi glede vedno večjo revščine: je rekla, da žalostno, ampak res, da je izkoristila obdobje panike s ptičjo gripo, da je lahko sploh kupovala meso, ker si ga drugače ne more privoščit! (ker je v tistem času piščančjemu mesu ful padla cena)

S temi boleznimi pa... pismo... nikoli ne veš...

Samo Ravnikar said...

No jaz upam, da je bolezen tudi samo plod domišljije politikov, novinarjev... :)