Wednesday, January 16, 2008

Tempelj v Karnaku

Tu je bilo včasih 10 templjev, vendar pa je ohranjen ostal samo eden.

Tempelj v Karnaku ima 134 stebrov, gradili pa so ga 120 let. Začel ga je graditi dedek Ramzesa II, večino templja pa je zgradil faraon Ramzes II, ki je vladal dolgih 67 let. Poleg 134 stebrov, ki so bili pokriti, je na dvorišču še 10 stebrov, ki imajo obliko papirusa in ki nimajo strehe.

Pred templjom stoji kip Ramzesa II, ki je podpisan v pasu in pod podplati, da se ve, čigav kip je to. Pri navedenem kipu pa je zanimivo, da se je 300 let kasneje oz. 300 let potem ko je bil kip postavljen, en kralj kar sam podpisal na pas. Tako, da so šele kasneje, ko so kip obrnili in pogledali na podplat ugotovili, za katerega faraona gre.

Na templju je tri metre visoka črta, ki kaže na to, do kam je, preden je bil zgrajen Asuanski jez, poplavljal Nil.

Ob Karnak templju stoji tudi »kapela«, v kateri je bog Memphisa, imenovan Ptah (bil je bog smrti) in ostali kipi iz črnega granita, ki pa jih sedaj ni več. V sosednjem prostoru je bila žena Ptaha, imenovana Sehmet.

Obelisk v Karnak templju je bil zgrajen in postavljen v 7. mesecih in so ga pripeljali iz Asuana. Ker je bil vrh zlat, so veliko obeliskov (ne samo v Karnaku) pokradli.

Tempelj Karnak ima 3 ladje, od katerih sta dve nižji. Srednja (višja) dvorana je osvetljena, saj je čez hodil bog, medtem ko so ostale v temi.

Kraljica Hačepsut (Je bila edina vladarka, saj Kleopatra ni bila prava vladarka, ker je prihajala iz Grčije in še to šele v času Rimljanov, to je 700 let kasneje, ko Egipta ni bilo več. Faraon pa je bil bog ali božji sin. Tudi zato je Hačepsut edina vladarka in ne boginja.) je vladala 1500 let pred našim štetjem. Njen sin jo je sovražil, zato je njen obelisk, ki je stal za Karnak templjem, skušal zakriti tako, da ga je obdal z zidom in s tem zakril njene napise. Prav tako je uničeval njene portrete v tem in ostalih templjih.
Stebri templja imajo dva različna vrhova. En vrh ima obliko Lotusovega cveta, drugi vrh pa ima obliko Papirusovega cveta.

Svečeniki so boga Amona, ki je bil v Karnak templju, enkrat letno za en mesec v škatli oz. zaboju, po tri kilometrski aleji sfing, ki je povezovala oba templja, odnesli k ženi v tempelj Luxor. Od tri kilometrske aleje sfing, je ostalo samo še 3 %.

Sorodne teme:

- Egipt 2003 - 1. del

No comments: