Tuesday, January 22, 2008

Tempelja v Abu Simblu in Kom-Ombu

Tempelj v Abu Simblu

Po Tutakmanonovi smrti je zavladal general Herenheb, ki je vzpostavil kult Amona. Herenhebov prijatelj je bil Ramzes I, ki je bil prav tako general (XIX. Dinastija).

Zaradi napetosti med vojsko in svečeništvom pa je Ramzes II Abu Simbel posvetil Raju (Ra-Harahtor – sonce) in ne Amonu, ki je bil bog.

Štiri figure iz leve proti desni pred vhodom v tempelj prikazujejo različna starostna obdobja faraona Ramzesa II. Tempelj je Ramzes tja postavil zato, ker je bila Ramzesova žena Nubijka in ker so imeli Nubijci ogromno zlata in zato stalne težave z Egipčani in posledično tudi obratno. Kipi naj bi tako prestrašili Nubijce.

V Ramzesovem templju lahko na desni strani vidimo slike bojev s Hetiti, kot tudi slike vozov in vohunov. Vozove so Egipčani dobili konec Srednjega kraljestva, ko so jih zavzeli Hiksi. V najsvetejšem delu temlja so štirje bogovi. Ptah, ki je edini v temi, saj je bog smrti. Desno od njega pa lahko vidimo še Amon-raja, Ramzesa in Ra-harathorja. Ti kipi se osvetlijo samo dvakrat letno in sicer ob enakonočju (22.9 in 22.3.), ko v njihov prostor prodre dnevna svetloba, vendar pa so za turiste osvetljeni z reflektorjem.


Ptah, Amon-ra, Ramzes in Ra-harathor

Desno od templja stoji še en tempelj, ki pa je manjši in ga je dal Ramzes II zgraditi za test, da bi videl ali je kamnina dobra. Posvetil ga je svoji ženi Nefertari.

Kipi faraonov pred vhodom v večji tempelj imajo levo nogo naprej, ker naj bi bil to vojaški korak. Vendar pa tudi Nefertari, Ramzesova žena, stoji s takim korakom pred svojim templjem. Po vsej verjetnosti zato, ker je imela zelo velik vpliv. V Nefertarinem templju lahko vidimo krasne upodobitve, ki kažejo na tedanjo modo. Veliko pa je tudi boginj in je posvečen boginji Hator – boginji lepote, kar pa naj bi kazalo na Nefertari. Na stenah tako lahko vidimo tudi prizor, ko Izida in Hator kronata Nefertari, ta je enako velika kot boginji.

Danes sta oba templja zaščitena z jekleno kupolo, nad njo pa so skale.

Tempelj v Kom-Ombu

Kom pomeni grič, ombo pa v staroegipčanskem jeziku pomeni NUB oz. zlato. Od tod tudi izvira ime Nubija.

Gre za dvojni tempelj, ki je posvečen bogovoma Sobeka in Horusa. Zlobni Sobek je bil krokodilji bog, ker je bilo tu včasih ogromno krokodilov, ki pa jih od zgraditve jezu naprej ni več. Ob templju stoji bazen s krokodili, ki so jih mumificirali.

Da pa ne bi imeli le tempelj za krokodile, so zraven zgradili tudi tempelj, ki so ga posvetili dobremu bogu Horusu. Tempelj so gradili v času Ptolomejcev in Rimljanov, gradili pa so ga 400 let.

Sorodne teme:

- Egipt 2003 - 4. delNo comments: