Wednesday, February 13, 2008

Aretacije gradbenikov pretresle Slovenijo

Včerajšnje aretacije gradbenikov so pretresle Slovenijo. To je dejstvo, saj o tem govorijo vsi, novinarji, v službi, pri nas doma, branjevke na tržnici… To sploh ni čudno, ko pa gre za največjo preiskavo gospodarskega kriminala v Sloveniji, ki ga je res zelo veliko in enkrat je potrebno temu narediti konec.

Glede na to, da v Sloveniji posel vedno dobijo ena in ista gradbena podjetja, pa čeprav za to kandidirajo tudi tuja podjetja, ki so velikokrat cenejša, potem tukaj nekaj zelo smrdi. Tako kot zelo smrdijo zloglasne diskete ali pa nenehno zviševanje stroškov med samo gradnjo in še marsikaj drugega.

Zadnji čas je že bil, da so končno na udaru tudi velike, do sedaj nedotakljive, ribe in da se enkrat temu naredi konec, ne glede na to, kdo stoji za vsem tem. Pa naj bodo to policisti in tožilci ali pa navsezadnje Janez Janša in njegov boj proti tajkunom. Čeprav izraz »tajkun« v kazenskem zakoniku sploh ne obstaja in to je v včerajšnjih Odmevih direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek novinarki Rosviti Pesek zelo lepo povedal. Nasploh me je njegov nastop navdušil in je, kljub novinarkinim vprašanjem, ostal profesionalen in ni izdal ničesar česar ne bi smel.

Sam verjamem ali pa bolje rečeno, upam v prvo možnost, torej samostojnost in profesionalnost policistov in tožilcev. Vedno sem govoril, da se politika vmešava v delo policije, vendar tokrat upam, da temu ni tako. Upam, da slovenski policisti in tožilci niso dobili nobenih navodil od zgoraj, da so se dobro pripravili in da bodo dokazi zdržali tudi na sodišču, pa čeprav bodo gradbeniki zagotovo imeli najboljše odvetnike in se bo ves postopek vlekel še leta.

Če se to ne bo zgodilo in bodo na koncu vsi oproščeni, pa bo to največja blamaža slovenskih preiskovalcev v zgodovini Slovenije. Ali pa se bo s tem potrdila druga možnost, da za vsem tem res stoji Janez Janša in da gre za predvolilno potezo s katero poskuša, glede na to, da so med aretiranimi ljudje, ki so blizu vladajočim strankam, pridobiti glasove levih volivcev. To pa se bo na žalost izkazalo šele čez čas, ko bodo volitve že zdavnaj mimo.

Očitno bo vsa ta zadeva vroča še kar nekaj časa in ker je kriminala belega ovratnika res veliko upam, da se bodo preiskave začele, ne samo v gradbeništvu, ampak tudi na drugih področjih. Žal pa je tako, da se je na vse skupaj čakalo predolgo časa, saj bi s tem morali začeti že pred mnogimi leti in vse nezakonitosti zatreti že v kali. Ker pa je verjetno to, v vseh teh letih, postala splošna praksa, se lahko zgodi, če bodo šli tukaj do konca, da bodo zaprli večino slovenskih gospodarstvenikov. In kaj bo potem s slovenskim gospodarstvom?

No comments: