Monday, February 18, 2008

O Chillout glasbi

Že kar nekaj časa nazaj sem na svojem blogu objavil anketo na temo Chillout glasbe. Danes objavljam rezultate ankete in nekaj besed o Chillout glasbi.

Chill out je slengovski izraz za relax, ki se je pojavil v zgodnjih devetdesetih letih, v povezavi z novo glasbeno zvrstjo, imenovano Chill out music, ki se je prvič pojavila v Veliki Britaniji, Ibizi in San Franciscu.

Pri Chill out glasbi gre za ambientalno oz. atmosfersko (tudi lounge) glasbo za sproščanje možganov, ki je sestavljena iz mehkih, počasnih, velikokrat tradicionalnih ritmov in sodobne elektronske glasbe.

Chill out glasbo vrtijo v mnogih Chill out klubih po svetu in tudi v mnogih drugih lokalih, od barov, do klubov. V Sloveniji pa lahko to glasbo slišite skoraj v vsakem, na novo odprtem, baru v Ljubljani in v Chill Out Caffe Center v Mariboru.

Najbolj znani izvajalci Chill out glasbe so: Henry Binns in Sam Hardaker združena v duetu Zero 7, Massive Attack, Air, Moby, Thievery Corporation, Claude Challe in mnogi drugi.

Najbolj znana kluba s to zvrstjo glasbe pa sta Cafe Del Mar na Ibizi in Buddha bar v Parizu, ki vsaj za moj okus, izdajata najboljše kompilacije s Chill out glasbo. Kdor ne pozna Chillout glasbe, takih je sodeč po anketi kar precej, pa si lahko primer posluša spodaj.


Tukaj so pa rezultati ankete. Končno sem našel ponudnika anket, ki dovoljuje kopiranje rezultatov vključno z grafi. Škoda samo, ker se ne da določiti čas trajanja ankete in da se ne da narediti arhiva. Je pa fino to, da je možno samo enkrat glasovati. :)


Chillout:

Selection
Votes
obozujem 26%5
poslusam obcasno 21%4
ne poslusam, sploh 5%1
kaj za vraga pa je sploh to? 47%9
19 votes total

No comments: