Friday, February 8, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je podvig

Načrt za potovanje po Kubi je narejen že kar nekaj časa, vendar pa vam ga bom zaupal enkrat drugič. Danes vam bom namreč predstavil najbolj svežo izkušnjo, to je nakup letalskih kart, ki je bil pravi podvig.

Ugodne letalske karte se sicer da hitro dobiti, vendar pa je ugodno ceno malce težje dobiti, če si želiš leteti ob točno določenem dnevu in ob točno določeni uri.

Nikoli, ampak res nikoli ne kupujte karte preko slovenskih turističnih agencij, saj boste za njih plačali približno 500 € več, kakor pa boste za njih plačali, če jih boste kupili preko interneta.

In kljub temu, da sem Iliriki zaprosil za ponudbo na točno določen datum, ko se mi začne dopust (za soboto 12.aprila), so mi poslali ponudbo za torek, 15. aprila. In ko sem jim odgovoril, da rabim karte za soboto, so mi odgovorili, da so te karte za približno 200 € dražje od tistih kart za katere ponudbo so mi poslali. In ko sem jim odgovoril, da zame cena ni pomembna ampak je pomemben datum, mi do danes sploh še niso odgovorili ter mi poslali nove ponudbe.

Pa saj je bolje tako, saj je cena, kot sem kasneje ugotovil, dražja kot če karte kupite preko kakšne internetne agencije, ki prodajajo letalske karte, čeprav morate biti tukaj zelo previdni, saj se tudi tukaj cene zelo razlikujejo.

Glede na to, da imam v načrtu let iz Evrope v Miami, kjer bi bil nekaj dni in potem let iz Miamija na Kubo, sem pač iskal dve letalski vozovnici za dve različni destinaciji.

Najprej sem se lotil iskanja karte za Miami. Po ponudbi Ilirike sem se odločil, da karte poiščem po internetu. Ob tem naj vse opozorim, da se cene letalskih kart in tudi ponudba zelo hitro spreminjajo. Tako imate lahko ob določenem trenutku na voljo zelo dobro ponudbo, tako cenovno kot tudi časovno in če se takrat ne odločite za nakup, je lahko čez pet minut zadeva že razprodana.

Ob poplavi tovrstnih internetnih strani sem najprej brskal na Edreams, kjer sem najprej iskal ugodno ponudbo za let iz Benetk. Ko sem šel prvič na to stran sem našel dokaj ugodno ponudbo za let do Miamija in sicer preko Amsterdama. Direktnega leta namreč ni bilo. Ker pa takrat še nisem vedel, da se karte očitno zelo hitro prodajajo, sem čakal en teden in ko sem hotel karte končno kupiti, teh seveda ni bilo več na voljo.

Razočaran sem se lotil iskanja novih letov, vendar sem ugotovil, da je cena le-teh v enem tednu občutno zrasla in to za približno 100 €. In ko sem končno našel neko dokaj ugodno ponudbo, ki je bila sicer za 100 € dražja od tiste preko Amsterdama, je pa imela zato dokaj ugodno uro leta, se je zgodilo to, da tudi teh kart naslednji dan ni bilo več na voljo, ampak so bile na voljo samo še karte, ki so bile dražje še za dodatnih 100 €. Da ne omenjam tega, da so bili vsi možni leti preko Rima, ki pa glede na to, da Italijani zelo radi stavkajo, ni najbolj zanesljiv.

Zato sem se odločil, da pogledam še za München. Tukaj pa je bila ponudba veliko večja in tudi karte so bile veliko cenejše. Da o zanesljivosti in natančnosti Nemcev sploh ne govorim. Hitro sem našel kar nekaj letov, ki bi bili aktualni in ko sem se odločil za najugodnejšega in sem se tudi že odločil da bom karte kupil, mi je zaradi predolgega odločanja (10 mint) sporočilo, da je čas potekel in da moram še enkrat vnesti podatke za iskanje letalske karte. To sem seveda naredil, vendar pa so bile karte za ta let, ki sem si ga prej izbral, že razprodane. Zato sem se odločil za drug, 30 € dražji let in ko sem že vnesel podatke ter številko potnega lista so mi sporočili, da so se naenkrat karte podražile in da je cena teh višja za 70€. Halo!? Imam občutek, da Edreams spremlja število klikov preko določenega IP-ja in ko vidi, da se nekdo zelo zanima za nakup kart, te enostavno podraži.

Zato sem se odločil, da grem pogledat še na kakšno drugo internetno stran. Odločil sem se za Orbitz, do katerega sem prišel preko Cheapticket in ko sem kar hitro našel eno zelo dobro ponudbo in se takoj odločil, da jo vzamem in tudi že vnesel osebne podatke in številko kreditne kartice, transakcije do konca nisem mogel izvesti, ker sem moral iz seznama izbrati državo bivanja, kjer pa so imeli na voljo samo približno 15 držav. Seveda ne Slovenije. Smo v EU, Slovenije pa nimajo na seznamu? Klical sem v Ameriko, kjer ima Orbitz sedež, vendar mi pomagati niso mogli.

Že zelo obupan ob neuspehih pri kupovanju letalskih kart, sploh pa, ker sem po vrhu vsega ves lep sončen dan zabil za računalnikom, sem poskusil še eno možnost. Tukaj pa se mi je končno nasmehnila sreča.

Na internetni strani Expedia sem končno našel zelo ugodno letalsko karto iz Münchna do Miamija. Ugoden je bil čas leta in tudi cena. 600€! Seveda bi bila cena lahko tudi do 200 € cenejša, če ne bi bil tako izbirčen glede dnevov in ur letenja. Ampak je tudi ta cena zelo ugodna. Pa še plačal sem lahko, saj so na seznamu držav imeli tudi Slovenijo. To pa je bila tudi daleč najbolj ugodna cena sploh. Cenejša kot cene za lete iz Benetk, cenejše kot Ilirika in cenejše kot ostale internetne agencije. In to res občutno cenejša.

Seveda pa me je po tem nakupu čakal še nakup kart za Kubo. Direktnega leta na Kubo ni. To sem ugotovil še preden sem se odločil, da grem na Kubo. Ko sem pred tedni brskal za informacijami o Kubi, sem na internetu prebral, da neposreden let iz Amerike na Kubo ni mogoč. Če želiš s čarterjem leteti na Kubo, rabiš dovoljenje nekih ameriških organov in ne vem kaj še vse. Ker sta si državi v "vojni", na Kubo uradno tudi ne smeš vnašati ameriških dolarjev... Zato Američani in tudi državljani ostalih držav, iz Amerike na Kubo letijo preko kakšne druge države. Ali Kanade ali Mehike, predvsem Cancuna. No in za to varianto sem se odločil tudi jaz.

Ker sem imel dobro izkušnjo z Expedio, sem karte kupil kar tukaj in to brez problema. Vendar pa se ni dalo kupiti karte do Havane preko Cancuna, ampak sem lahko kupil samo karte do Cancuna. Letalsko karto do Havene pa sem kupil preko internetne strani kubanske letalske družbe Cubana.

Letalske karte sem tako danes rezerviral in plačal. Upam samo, da se na letališih, kjer bom prevzemal karte, ne bo kaj zakompliciralo in mi kart ne bodo hoteli izdati in da letala ne bi imela nobenih zamud. To pa vam bom lahko povedal šele takrat, ko bom tam.

Da povzamem. Če želite kupiti karte za ugodno ceno in za vam najbolj ugoden čas leta, potem pojdite karte kupit na Expedia ali kakšno drugo podobno stran. Samo na čas, ki vam ga bo vzelo brskanje po internetu in iskanje ugodne ponudbe, morate računati.

Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 12. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 11. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 10. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 9. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 8. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 5. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrožajo Kubo
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008)
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja

2 comments:

verbatim said...

Ne da karte tako hitro poidejo ali pa da se podražijo, je res to, kar si napisal. Oni spremljajo, kaj ti iščeš in če v prvo ne kupiš, je vsaka naslednja ponudba malenkost dražja, ker vidijo da te ta destinacija zanima.

Samo Ravnikar said...

Saj zato pa sem jaz karte kupil šele dva dni kasneje, če se ne motim in to preko tretjega računalnika. :)