Saturday, February 23, 2008

Uradno: Umrl je dr. Janez Drnovšek

Pa se je tudi uradno potrdilo to, o čemer sem pisal že pred dnevi. Iz Urada bivšega predsednika so namreč danes sporočili, da je ponoči umrl dr. Janez Drnovšek. Ali verjeti mojim virom, ki trdijo, da je umrl že pred dnevi ali uradni objavi, sploh ni več pomembno. Dejstvo je, da je umrl človek, ki je močno zaznamoval slovensko politično sceno.

Janez Drnovšek je bil rojen 17. maja 1950 v Celju. Po študiju ekonomije se je leta 1973 zaposlil v podjetju IGM Zagorje in leta 1981 magistriral. V začetku 80. let 20. stoletja je bil zaposlen kot direktor Ljubljanske banke v Trbovljah, eno leto pa je služboval tudi kot ekonomski svetovalec jugoslovanske ambasade v Kairu. Leta 1986 je doktoriral s temo Mednarodni denarni sklad in Jugoslavija in istega leta postal slovenski delegat Zbora republik in pokrajin SFRJ. To dolžnost je opravljal do leta 1989, ko je bil izvoljen za člana predsedstva SFRJ in 15. maja 1989 postal tudi predsednik Predsedstva SFRJ. Dolžnost predsednika je opravljal do 15. maja 1990.

Leta 1992 je postal predsednik LDS-a in tudi predsednik Vlade Republike Slovenije. Položaj predsednika Vlade Republike Slovenije je zasedal do leta 2002 (razen z nekajmesečno prekinitvijo za časa Bajukove vlade leta 2000), saj je bil decembra izvoljen za predsednika Republike Slovenije.

Funkcijo predsednika Republike Slovenije je nastopil 22. decembra 2002 in zaradi izvolitve na ta položaj, leta 2003 izstopil kot predsednik LDS ter hkrati zamrznil članstvo v omenjeni stranki.

Približno prvo polovico mandata Janeza Drnovška skoraj ni bilo opaziti, zato se je začelo ponovno ugibati o njegovem zdravstvenem stanju, saj so mu že leta 1999 odkrili raka na ledvicah, nakar so mu eno ledvico tudi odstranili.

V drugi polovici mandata se je zopet začel pogosteje pojavljati v javnosti, čeprav drugačen, kot pa smo ga bili Slovenci vajeni. Decembra 2005 je tako presenetil z izjavo, da ima poleg sina Jaše tudi izvenzakonsko hči, skladateljico Nano Forte.

17. januarja 2006 je nato v intervjuju za hrvaški časnik Nacional izjavil, da so mu leta 2001 odkrili novonastale metastaze na pljučih, pozneje pa še na jetrih in da se je proti raku do januarja 2004 boril z alternativno medicino, nato pa opustil vsakršno zdravljenje. To je v Sloveniji sprožilo javno debato o odgovornosti politikov do svojega zdravja.

30. januarja 2006 je po 14 letih formalno izstopil iz stranke LDS in kot razlog navedel, da se želi popolnoma posvetiti novoustanovljenemu civilno-družbenemu Gibanju za pravičnost in razvoj, katerega prva naloga je bila mednarodna pobuda za humanitarno akcijo Svet za Darfur, ki so jo s svojimi podpisi podprle ugledne svetovne osebnosti.

23. aprila 2007 je uradno sporočil, da se na naslednjih predsedniških volitvah ne namerava potegovati za drugi mandat, 25. oktobra 2007 pa je ob otvoritvi novega Onkološkega inštituta v Ljubljani izjavil, da je onkološko zdravljenje raka edina učinkovita metoda.

Po poteku mandata predsednika 22. decembra 2007, se je Janez Drnovšek do svoje smrti popolnoma umaknil iz javnosti.

Sorodne teme:

- Opravičilo
- Odstranjen zapis o Drnovšku
- Je dr. Janez Drnovšek res umrl?

2 comments:

Anonymous said...

'Ali verjeti mojim virom, ki trdijo, da je umrl že pred dnevi ali uradni objavi, sploh ni več pomembno. '

Meni se to zdi zelo pomembno. Nekaj se je očitno zgodilo že pred dnevi, ne more iti za slučajnost.

only4u said...

Ja, lahko da je pred dnevi padel v komo in je potem sedaj umrl.