Thursday, February 21, 2008

V Sloveniji bi morali cestnine ukiniti

Zakaj v Sloveniji ne more biti tako kot v Nemčiji, kjer cestnino plačujejo samo tovorna vozila, ki tudi najbolj uničujejo ceste? Ali pa tako kot v Ameriki, kjer so vse državne ceste, ki jih je vsaj 90%, če ne še več, brezplačne in so plačljive samo avtoceste, ki so v lasti zasebnikov?

Zakaj moramo imeti v Sloveniji plačevanje cestnin in se s tem še hvalimo? Da pa gre potem ves denar od cestnin še v žepe skorumpiranih gradbenikov, je pa že preveč. In da potem na nove avtocestne odseke, ki jih plačujemo, čakamo leta? Halo!?

Največja neumnost, ki sem jo v zadnjem času slišal in s tem ne mislim na obvestilo o smrti Drnovška, je pa ta, da naj bi prehodno ukinili sedanji način plačevanja cestnine in uvedli vinjete. Meni osebno so vinjete zagotovo boljša rešitev kot sedanji sistem, čeprav nekateri pravijo, da je nepravičniški, vendar pa se mi to zdi dve leti pred uvedbo satelitskega sistema cestninjenja, nesmiselno. Tukaj bo nekdo spet pobral zajeten kupček denarja, kot se je zgodilo že pri nalepkah za tehnični pregled.

Skratka moje mnenje je, da se izognemo vsem tem komplikacijam, da cestnine v Sloveniji ukinemo. Ceste naj se pa gradijo z denarjem, ki so si ga gradbinci v vseh teh letih nagrabili, razen če si ga že niso zapravili za preživljanje v lastni vili nekje na drugem koncu sveta.


Sorodne teme:

- Aretacije gradbenikov pretresle Slovenijo

No comments: