Thursday, March 6, 2008

Ali bi podprli posvojitev otrok pri homoseksualnih parih?

Ne dolgo nazaj se je na Dajaninem blogu pojavila burna debata o "normalnih" družinah, ki se je nadaljevala tudi na drugih blogih, predvsem tukaj in tukaj. Poleg omenjenih debat, pa so se pojavili tudi posamezniki in družine, ki so začeli z zbiranjem podpisov za peticijo "Ohranitev pojma družine". O tem danes pišejo tudi v Dnevniku.

Jaz pa vas v tokratni anketi sprašujem. Ali bi podprli posvojitev otrok pri homoseksualnih parih?

Spodaj so rezultati ankete, katere sem dodal 26.3.2008.

Ali bi podprli posvojitev otrok pri homoseksualnih parih?
Selection Votes
Da 32%8
Ne 60%15
Ne vem 8%2
25 votes total

7 comments:

Anonymous said...

definitivno da.
zakaj pa ne?

Sovica Oka said...

Leta nazaj sem bila mnenja, da poroke gejev sicer ja, otroci pa...

No, gre se za to, da bi otroke v vrtcu/OŠ gotovo zbadali zaradi tega. Ampak potem sem pomislila, da so vsi začetki težki in navidez nemogoči. Pomislimo samo, kako je bilo pred leti, ko so se pojavili prvi starši samohranilci. Pa smo se navadili, ane?

Je že DMashina napisal nekaj v tem stilu: raje dva ljubeča gay-starša kot pa dva "normalna" nevrotična, zapita, zafrustirana hetero starša!

Časi, ko so sežigali "čarovnice", niso še mimo. Samo pojem čarovnice se spreminja...

Samo Ravnikar said...

Točno tako. Ne moreš že vnaprej ocenjevati kakšna bo vzgoja otrok s strani dveh očetov ali dveh mater in jim sploh ne dati možnosti. Marsikateri otrok bi v taki družini živel bolje, kot pa marsikateri otrok trenutno živi v družini z očetom in materjo. V naprej zavračati tako možnost, pa je skrajno nepravično in diskriminatorno.

Je pa res, da bi zaradi tega lahko prišlo do šikaniranja otrok v vrtcu ali šoli, vendar bi se na to vsi kmalu privadili. Se pa strinjam, da je vsak začetek težak. Čeprav mislim, da so današnji otroci veliko bolj tolerantni kot pa njihovi starši in stari starši. K temu zagotovo veliko pripomore tudi internet, kjer otroci lahko pridobijo vse mogoče informacije, torej tudi na temo gejev in lezbijk. Vedno pa bodo tudi izjeme. Tukaj pa ni kaj. Smo pač v demokraciji. :)

Tadej said...

ne nikoli, vsak normalen otrok bi si zelel imeti očeta ter mater nikakor pa ne dveh očetov oziroma dveh mater...
absolutno bi bil proti

Unknown said...

"Vsak otrok bi si želel očeta in mater". Mogoče potem, ko bi začel razmišljati. Prej pa bi mu bilo pomembno samo to, da odrašča v prijetnem okolju, kjer ga imata starša, ne glede na spol, rada. Pa tudi potem, ko bi se začel zavedati, da je njegova družina drugačna od ostalih družin, bi bila naloga očetov ali mater, da mu situacijo obrazložijo in povejo, da s tem ni nič narobe. Problem se sicer lahko pojavi, ko tak otrok pride v vrtec ali šolo, vendar pa bi se tam otroci kaj hitro navadili. Ljudje smo pač prilagodljivi. Otroka bi, po mojem, bilo potrebno pred tem podučiti, kaj lahko pričakujejo, da potem ne bi bil presenečen nad odzivom. Tako si jaz to predstavljam. Pomemben bi bil torej pogovor med staršema in otrokom, kjer bi morala starša pripraviti otroka na možna šikaniranja in podobno.

Maja said...

Pri tej temi je vsaj v Sloveniji nujno treba izpostavit realno situacijo. Torej, otrok za posvojitev itak primanjkuje. Obstaja in rojeva pa se vse več otrok, ki v lezbičnih ali gejevskih družinah že živijo (ali so iz bivšega heterospolnega razmerja, ali so spočeti z umetno oploditijo ipd.). In ti otroci uradno živijo samo z eni staršem, realno jih pa vzgajata najmanj dva. In drugi starš nima nobenih pravic in odgovornosti do tega otroka, pa čeprav je lahko z njim celo od otroštva. In tu bi prišla v poštev posvojitev, ki pa pri nas sploh ni mogoča.

Kar se tiče problemov v šoli in vrtcu, pa imajo nedvomno več težav otroci iz revnih družin, ali pa družin alkoholikov, nasilnežov, samomorilcev, narkomanov, pretiranih debeluhov in kar je še takega, kar je bolj na udaru kot to, ali imaš starša istega ali različnega spola.

Federica said...

Halo, mislim da je ta argument zelo zanimiven... Jaz se imenujem Federica in zivim v Stari Gorici v Italiji. Sem hotela vprasati: kaj mora storiti en par v Sloveniji ce zeli posvojiti enega otroka? Hvala lepa :)
Federica