Friday, March 7, 2008

Bi morali uvedbo vinjet preprečiti z referendumom?

O uvedbi vinjet v Sloveniji sem na svojem blogu pisal že pred kratkim. Na žalost pa vlada s to potezo misli zelo resno. Ne samo, da bo pri tem nekdo dobro zaslužil, ampak bomo najebali tudi državljani, ki avtocesto uporabljamo samo občasno oz. državljani, ki uporabljamo avtoceste, ki so bile do sedaj brezplačne, torej tudi ljubljanski avtocesti obroč, ki je med najprometnejšimi v Sloveniji.

Prvič pa se je zgodilo, da se v nečem strinjam tudi z Jelinčičem, ki se je v imenu SNS odzval na napovedano uvedbo vinjet:

Predsednik stranke Zmago Jelinčič temu ostro nasprotuje, saj gre, po njegovem mnenju, za slabo in politično naravnano odločitev. "Glede na to, da gre pri uvedbi vinjet za pavšalno obračunavanje cestnine, bodo predvsem na boljšem tisti, ki vsakodnevno oz. pogosto uporabljajo avtoceste, na slabšem pa bodo občasni uporabniki avtocest," še pravi Jelinčič. Po njegovem mnenju je obstojoči sistem bistveno bolj pravičen. "Zato se sprašujemo, kakšen je resničen namen uvedbe vinjet, glede na to, da cestninjenje tovornjakov ostaja nespremenjeno, kar pomeni, da cestninske postaje ostajajo, torej ostaja tudi gneča." Kot je še dodal Jelinčič, bi bila uvedba vinjet smiselna le v primeru, če bi ukinili obvezno plačilo nadomestila za uporabo cest in
da celoletna vinjeta ne bo presegala cene celoletne vinjete v Avstriji.

Celoten članek (vir).

Predvsem sem poudaril zadnje Jelinčičeve besede, saj je nameravana cena letne vinjete v Sloveniji, ki naj bi bila okoli 200€, navaden ROP državljanov s strani vlade. Sploh če nameravano ceno, ob predpostavki, da imajo Avstrijci višje plače, primerjate z avstrijsko letno vinjeto, ki je 72,6 € (!?).

Če bo do te odločitve Vlade (predvsem do tako visokih cen vinjet) res prišlo, se javim za zbiranje podpisov za referendum na to temo.

Sorodne teme:

- V Sloveniji bi morali cestnine ukiniti
-
Aretacije gradbenikov pretresle Slovenijo


8 comments:

Mayhem said...

Če res uvedejo vinjete po tako oderuških cenah, se lahko začnemo vozit le še po starih cestah ali pa prodamo avte. No, skrajna rešitev bi bile vsakodnevne demonstracije pred parlamentom ...

Samo Ravnikar said...

Ja, demonstracije bi bile rešitev. Kadarkoli kdo protestira, pomaga. Na žalost na miren način naših politikov ne prepričaš. Pa saj je povsod tako. Poglej na primer Francijo. Tam protestirajo prav za vsako stvar in vedno dosežejo svoje. Problem v Sloveniji pa je, da imamo Slovenci očitno še vedno premalo jajc za organizacijo večjega števila protestov.

Anonymous said...

Glih danes smo se na to temo o referendumu pogovarjal, ja. ;)

Anonymous said...

pa sej plače so primerljive z avstrijskimi. POSLANSKE. Njim je itak vseeno za ubogo rajo. Misliš, da kdo pomisli z vidika navadnih državljanov? Dvomim.
Osebno nisem proti vinjetam, ampak da so cene vinjet nižje kot v avstriji.

Anonymous said...

Lansko leto sm zapravil cca 400€!!! za avtoceste in mi je vinjeta cenejša rešitev. Podpiram.
Še boljša rešitev - plačamo cestno takso malo višje pa se vsi lahko furamo, kjer srce poželi. Nedržavljani Slovenije pa naj kupijo vinjete.

Samo Ravnikar said...

@Easyriderka: Referendum bi bil rešitev, či bi se odločalo o ceni vinjet. Če pa bi se odločalo o tem, ali vinjete DA ali NE, pa je vprašanje. Slovenci smo namreč razdeljeni. Tisti, ki se veliko vozijo po AC, bi bili ZA, tisti, ki pa AC uporabljamo občasno, pa bi bili PROTI.

@Tasteoftravel: Se strinjam. Cena vinjet bi morala biti enaka avstrijskim ali cenejša. Nikakor pa ne 200€ in več.

@Anonimnež: Verjamem, da ti je vinjeta cenejša in te popolnoma razumem. Mi je pa všeč tvoja rešitev, ko predlagaš, da cestno takso plačamo malo višje. Poudarek na MALO VIŠJE. Vinjete naj bodo pa za tujce in tovornakarje, ki tudi najbolj uničujejo ceste in onesnažujejo naravo.

Sovica Oka said...

Za cestnine porabim letno(!) verjetno manj kot 10€, kar tudi pomeni, da se ne vozim veliko po AC.

Od NG do LJ se peljem po stari cesti - je manj kilometrov in prideš v enakem času kot po AC. S tem se izognem trem težavam: prišparam na cestnini, gorivu in kaki kazni za prehitro vožnjo, odkar se bojim big brotherjev v škatlah ;)

Še za 70€ ne vem, če bi se mi splačalo jo kupit, za 200€ pa ... hmmm... nene, ni šans!

Samo Ravnikar said...

Ampak tukaj se pa pojavi problem. Če bodo uvedli cestnine po taki ceni, se zna zgoditi, da bodo stare ceste kar naenkrat prometno preobremenjene, ker ne vem kdo se bo potem vozil po AC. :(