Saturday, March 1, 2008

Svet na pragu 3. svetovne vojne?

Do takega scenarija bo prišlo, če se bodo Američani prekmalu umaknili iz Iraka. Da ne bo pomote. Ne podpiram ameriške okupacije Iraka in ne podpiram politike predsednika Busha, žal pa je to zelo verjeten scenarij. Če pogledate zgodovino, boste videli, da je Rusija v 80. letih prejšnjega stoletja zaradi želje po dostopu do Arabskega morja, napadla Afganistan. Če bi ji uspelo v tej vojni zmagati, bi bil naslednji na vrsti Pakistan, vendar pa so jim te načrte prekrižali Američani.

Ker je bilo to obdobje hladne vojne in Američani Rusov niso marali, so se Afganistancem pridružili v boju proti Rusom. Seveda jim niso pomagali s svojimi vojaki, ampak so jih samo opremili z oborožitvijo. Po zaslugi Američanov, so Afganistanci Ruse premagali in ti so leta 1988 zapustili gorat in malo poseljen Afganistan.

Tu pa se je pojavil problem. Ker so po vojni Američani zapustili reven in od Rusov uničen Afganistan, so se morali Afganistanci znajti sami. Več kot polovica Afganistancev je bilo mlajših od 14 let, šole so bile porušene, denarja za njihovo obnovo pa ni bilo. Kljub temu, da so Američani za
oborožitev Afganistancev dali miljardo dolarjev, pa za šole in obnovo Afganistana, niso dali nič. Ker so v vseh teh letih Afganistanci živeli v slabih življenskih razmerah, so mnogi od njih zasovražili Američane, ki so jih samo izkoristili, kar je privedlo do skrajnežev in 11. septembra.

Nekaj podobnega, vendar v potencirani obliki, pa se lahko zgodi z Irakom, ki so ga Američani okupirali. Situacija je tukaj še slabša, saj Afganistana v 80. letih le niso okupirali, ampak so jim "pomagali". In ker so Američani že zajebali vso stvar in ker zaradi njih v Iraku divja neke vrste državljanska vojna, morajo Američani tam, da ne bi še bolj zajebali, ostati vsaj še 10, če ne celo 20 let. Ne samo, da morajo prekiniti pogoste teroristične napade, ampak morajo poskrbeti tudi za to, kar v Afganistanu leta 1988 niso, torej za obnovo Iraka, gradnjo šol, izobraževanje otrok.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo ti otroci nekoč postali skrajneži, kot se je to zgodilo v primeru Afganistana. Seveda pa je tukaj lahko razplet veliko slabši, saj je Irak večja in tudi bolj poseljena država kot Afganistan, ima pa tudi zelo močnega zaveznika v Iranu. To pa že lahko privede do 3. svetovne vojne.

p.s. K temu mojemu razmišljanju je privedel tudi, eden izmed boljših filmov v zadnjem času, Wilsonova vojna, ki sem si ga včeraj ogledal v Koloseju. Toplo priporočam.

No comments: