Thursday, May 29, 2008

Bog v Šentjakobskem gledališču

Včeraj sem si v našem gledališču ogledal komedijo Bog, znanega ameriškega filmskega in gledališkega ustvarjalca Woodyja Allena, ki jo je izvrstno zrežiral Gašper Tič in katere premiera je bila že v mesecu marcu. Žal sem si predstavo ogledal šele včeraj, za kar se opravičujem vsem kolegom igralcem, toda prej enostavno nisem utegnil. Posujem se s pepelom. Predstava je bila fenomenalna in jo priporočam prav vsem. Če se sam običajno pri gledanju filmov ali gledaliških predstav smejim potiho, pa sem se včeraj smejal… kaj smejal…krohotal na ves glas.

Ta komedija absurda, je nastala sredi 70. let preteklega stoletja (1975), potem ko je Allen kot gledališki pisec (in igralec) že dosegel dva lepa uspeha na Broadwayu z Don't Drink The Water (1966, 598 ponovitev) in Zaigraj še enkrat, Sam (Play It Again, Sam, 1969, 453 ponovitev).


Foto: Bor Slana

Igra se začne z obup(a)nim prizadevanjem dveh gledaliških ustvarjalcev (pisatelja in igralca), da bi našla ustrezen konec igri, ki jo je prvi napisal, drugi pa v njej nastopa. Sledi vrsta zapletov, neprestano in nepredvidljivo sodelovanje z občinstvom in bliskoviti preskoki iz resničnosti v fikcijo (in spet nazaj). Seveda je vse skupaj začinjeno z veliko mero značilnega allenovskega humorja.

Predstava žanje velike uspehe, saj je bila dvorana nabito polna, obiskovalci pa zelo zadovoljni. Svojo uspešnost dokazuje tudi z igralskim priznanjem, ki ga je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, podelil igralcu v omenjeni predstavi, Borisu Carju za vlogo Diabetesa .

No comments: