Monday, May 19, 2008

Obsojeni na inflacijo!

Nič več ne bo tako kot je bilo. Časi, ko inflacije ni bilo ali pa je bila le-ta nizka, so že davni minili. Žal je tako, da se bomo morali na višanja cen kar navaditi.

Da je temu tako, pa se moramo zahvaliti Kitajski. Če je bila Kitajska še pred leti nerazvita in je močno zaostajala za razvitimi državami, pa se slika sedaj, kot že vrabčki čivkajo na veji, spreminja.

Nenaden gospodarski razvoj Kitajske je namreč pripeljal do točke, ko bomo morali resno razmisliti kako naprej. Industrijski bum na Kitajskem ni samo povzročil še večje onesnaženosti okolja oz. globalnega segrevanja, ampak zaradi vse te industrije tudi večjega povpraševanja po nafti, zaradi česar cene le-te, že leta drvijo navzgor.

In ker je zaradi kitajske industrije vedno več Kitajcev zaposlenih, si vedno več Kitajcev lahko privošči osnovne življenjske potrebščine (mleko, kruh…), kar pa je seveda privedlo tudi do zviševanja cene le-teh.

Žal pa je tako, da ne bo ostalo samo pri nafti in kruhu ter mleku, ampak se bo trend nadaljeval tudi na drugih področjih. Če je trenutna delovna sila na Kitajskem še poceni in vsa zahodna podjetja selijo svojo proizvodnjo na vzhod, pa temu ne bo več dolgo tako. Slej ko prej se bo zgodilo, da bodo tudi stroški dela na Kitajskem začeli rasti, zaradi česar se bodo začela dražiti tudi tehnika in oblačila.

In kaj nam potemtakem preostane? Višanje plač? Ali pa morda širjenje proizvodnje v Afriko, ki je še edini nerazviti kontinent? Žal pa je tako, da se tudi tukaj lahko zgodba Kitajske čez nekaj let, ponovi.

2 comments:

Janez Mikec said...

Definitivno se je Kitajske potrebno bati, se strinjam.

Samo Ravnikar said...

Ne vem, če bi se jih morali ravno bati. Je čisto prav, da se razvijajo. Je pa res, da bi odgovorni morali razmisliti kaj storiti, da se cene ne bi tako zviševale. Zagotovo obstaja kakšna rešitev, ki pa naj jo najdejo tisti, ki so za to plačani. :)