Saturday, June 21, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - 5. del

Končno nadaljujem s pisanjem mojega potopisa po Kubi, saj je od zadnje objave preteklo že dobre tri tedne. Toda dejstvo je, da za pisanje enostavno ni dovolj časa. Tokrat sem si ga le vzel in sem napisal nekaj o Miamiju, ki je bila vmesna postaja na poti na Kubo, o kateri bom pisal naslednjič. Danes torej Miami.

Iz letališča sva se po široki avtocesti mimo downtowna in visokih stolpnic, odpeljala do Miami Beacha, podolgovatega otoka, ki je od Miamija ločen s številnimi mostovi. Iz taksija sva izstopila na Drexel aveniji, v predelu South beach, kjer sva imela za tri dni rezervirano prenočišče. Lokacija je bila fenomenalna, saj je bila glavna ulica Lincoln road, na kateri se odvija glavnina družabnega življenja na Mimi Beachu, takoj za vogalom. Na Lincoln roadu si namreč lahko privoščite dobro večerjo v eni izmed mnogih restavracij (veliko je sicer italijanskih), lahko popijete pijačo v enem izmed številnih barov ali pa si konec koncev kupite kakšno oblačilo. Izbire je namreč dovolj za vse okuse.
V Miamiju sva se na dan prihoda sprehodila po Lincoln roadu, preostali del mesta pa sva si ogledala v nedeljo in ponedeljek. Pravzaprav sva si ogledala samo pisane stavbe v predelu Art-deco, imenovanem po gradbenemu slogu stavb, ki so bile tukaj zgrajene med leti 1920 in 1950. Preostali čas pa sva izkoristila za kopanje v Atlantskem oceanu, saj drugega v Miamiju, razen nakupov in zabave, resnici na ljubo, ni za početi.

Sicer pa je mesto zelo zaznamovala bližina Karibov, predvsem Kube. Zaradi lege in bližine kubanskega otoka živi v Miamiju veliko priseljencev. Znotraj mesta Miami je zraslo mesto v malem − Little Havana (Mala Havana), ki leži na osmi ulici (8th Street ali Calle Ocho) in je kulturno ter administrativno središče kubanskih pribežnikov.Nasploh pa bi lahko za celoten Miami rekli, da ni tipično ameriško mesto. Ko sem se sprehajal po mestu sem imel zelo mešane občutke. Miami je s svojimi stolpnicami in franšiznimi prodajalnami ter restavracijami hitre prehrane, tipično ameriško mesto. Ko to povežeš s tropskim podnebjem in številnimi palmami ter španskim jezikom, ki ga govori večina domačinov, pa je občutek zelo hecen. Kot bi celotno ameriško mesto preselil na nek tropski karibski otok.

Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 12. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 11. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 10. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 9. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 8. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrozajo Kubo
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je pravi podvig
- Potovanje po Kubi (2008)

1 comment:

Anonymous said...

Zanimivo nisem vedel.