Friday, June 27, 2008

Selitev Šentjakobskega gledališča - odzivi podpisnikov peticije

Tukaj lahko spremljate vse odzive podpisnikov peticije v zvezi s selitvijo Šentjakobskega gledališča o čemer sem pisal že tukaj in tukaj.

Ob takem početju sem BREZ BESED!

Najbolj sem se bal prihodnosti, kjer bo denar edina vrednota. To se dogaja prav sedaj, ko ničesar več pomembno, ne tradicija in ne volontersko delo tolikih rodov in ljudi, sedaj je važen samo PROFIT.

Selitev bi za Šentjakobsko gledališče in njegovo 75 letno delovanje na sedanji lokaciji, pomenila njegov pogreb in slovo od večine gledalstva.Zato sem proti nepremišljenim potezam nekaterih" kulturno političnih veljakov" ,ki bi si radi postavili spomenik .Ne nazadnje je to nož v hrbet vsem ustvarjalcem, ki so s svojim entuziazmom vsa ta leta gradili IMAGE Šentjakobskega gledališča na tem mestu.


Sama nekdaj članica tega ljubiteljskega gledališča, selitev zagotovo ni dobrodošla za ljubiteljske ustvarjalce, niti za publiko, ki jo gradi to gledališče če vsa ta desetletja. Tudi sodelovanje z drugimi inštitucijami Šentjakobskega gledališča bi bilo po vsej verjetnosti z novo lokacijo bolj vprašljivo. Pomisleke pa imam tudi zaradi same kakovosti programa GOML-a, ki ga želijo s strategijo razvoja mestne kulture potisniti v to stavbo in sam center.

Kot majhno punčko so me starši v 60. letih prej.stoletja, skupaj z mojima bratoma, vodili ob nedeljah na predstave v vašem gledališču - to mi je ucepilo veliko ljubezen do gledališča! Lokacija gledališča, prav zaradi dostopnosti, ne more biti drugje kot prav v strogem centru mesta.

Šentjakoba ne damo!!!

Šentjakobsko gledališče je s svojim namenom in tradicijo del slovenske kulturne dediščine in bi ga kot takega morali skrbno negovati in tudi vključiti v turistično ponudbo (vodeni ogledi notranjosti in predstave za turiste). Naša amaterska gledališča so dokaz zdravega duha in klenosti slovenskega naroda. Prav Šentjakobsko gledališče bi lahko postalo jedro ohranjanja ljudske kulture in vzpodbuda tistim krajem, kjer v času materialistično potrošniške družbe amaterizem ponika v pozabo.

Ne poznam sicer vzrokov za zamenjavo gledališč, ampak brez ZELO TEHTNEGA razloga je to res bedarija. Je vodstvo GOML morda blizu ljubljanski upravi, je bolj donosno, ali pa imamo v mestu po novem toliko otrok, da potrebujejo otroško gledališče kar za vogalom.

Bogastvo se skriva v skoraj neopaznih, a zato še toliko bolj pomembnih, drobnih dragocenostih! Šentjakobsko gledališče je dragocenost, na katerega bi Ljubljana morala biti ponosna!

Sramota.


Proti sem zaradi decentralizacije lokacije gledališča in s tem bi pridobili le upad obiskanosti.

Nasprotujem preselitvi Šentjakobskega gledališča na novo lokacijo.

Če se more Šentjakobsko gledališče selit, potem ta ne bo bil to kar je. Jaz osebno, ne bom kupila niti ene karte v Španskih borcih, kajti doživetje ne bo enako. Zelo očitno je, da Jankovič nikoli ni bil v temu gledališču... če bi bil, ne bi nikoli zahteval selitve.

Želim si, da bi Šentjakobsko gledališče ostalo na sedanji lokaciji na Krekovem trgu 2.

Gledališča morajo ostati v centru Ljubljane. 75 let na sedanji lokaciji pa je že tradicija, ki naj ostane in se ne spreminja.

Tradicija je cenjena in lokacija je del tradicije. Šentjakobsko gledališče daje prostoru na katerem stoji prav lep pečat. Škoda bi ga bilo preseliti drugam. Na to lokacijo so navajeni gledalci in gledalke ter vsi, ki sodelujejo pri ustvarjanju prekrasnih oderskih stvaritev. Selitev bi bila velika napaka.

Šentjakobsko gledališče razveseljuje in izobražuje staro in mlado že dolga desetletja. Lokacija v mestnem jedru mu daje pridih patine, poleg tega pa s svojo ponudbo bogati mestno jedro. Tako kot smo/ste izrinili z mestnega središča trgovine in kinodvorane, očitno obstaja želja, da se s središča mesta umakne tudi kultura. Še posebno, če je le ta ljubiteljska in kot taka ne prinaša velikih denarjev v žep bogatih posameznikov. Mestno jedro je očitno že dalj časa apetit posameznikov, ki ga želijo spremeniti po svoji podobi. Ne dovolimo, da nas izrinejo na obrobje!

Podpora Šentjakobskemu gledališču!

Podpora!

To se ne sme zgoditi!

Sem odlocno proti selitvi. Argument spostovanega g. Petra Bozica, da je vezanost na tradicijo, objekt, preteklost nedopustna, nesodobna in nazadnjaska (tako sem razbrala iz utemeljitve), govori o nepoznavanju ali verjetneje zanikanju dejstva, da je v naravi cloveka, da se povezuje in plemeniti z lastno preteklostjo, na njej gradi, zori in razvija. Zanikati to je nekulturno. Nekulturno je tudi predlog za selitev utemeljevati z boljsimi pogoji, ki naj bi jih nudila lokacija v Mostah (??!!). In ne nazadnje se je nekulturno podpirati z nepremisljenimi argumenti, ker to pomeni metanje peska v oci vsej posredno in neposredno prizadeti kulturni javnosti in izkazuje tudi globoko nespostovanje do clanov Drustva ŠG, ki deluje in bogati kulturno življenje Ljubljane že nepredstavljivih 85 let in do vseh, ki smo v stvaritvah ansamblov vseh obdobij kadarkoli uzivali in se bogatili. Upam, da bo glas o nepotrebnosti in neprimernosti zamišljenih posegov dovolj odmeval, da bo naletel na ustrezen odmev.

Selitev Šentjakoba bi bila, milo rečeno, popolna neumnost. Manj milo rečeno pa predlog izraža pomanjkanje osnovne socialno-kulturne tenkočutnosti, skrbi in spoštovanja do tradicije, aroganten odnos do 'tradicionalno' dobro delujoče, unikatne gledališke ustanove ter nenazadnje tudi do vrste preteklih, sedanjih in bodočih generacij obiskovalcev. Že uradna utemeljitev, ki poudarja ugodnost združitve dveh gledališč, namenjenih otrokom in mladini, pod isto streho, preprosto ne vzdrži. Koneckoncev lahko ta razlaga izzveni tudi popolnoma drugače, kot so načrtovali predlagatelji spremembe, nampreč, kot da si ljubljanska/slovenska otroško-mladinska publika ne zasluži vsaj dveh lokacij v naši prestolnici? Pa smo tam. Čisto drugje. Od kod širokosrčna ponudba 'vrhunsko tehnično opremljenega gledališčnega prostora' in 'ugodne lokacije' ustanovi, ki si tega niti izrecno ne želi niti potrebuje, saj popolnoma očitno zelo uspešno deluje v svojem dosedanjem okolju. Po drugi strani, zakaj taistega 'primernejšega' prostora, lokacije in specifične publike ne izkoristi dosedanji domovalec? Po hitri in morda nekoliko 'ruralni' logiki se neizpodbitno utrne dvom oz. misel, da bo kaznovan nekdo, ki je dokazano skrben in uspešen v svojem delovanju. In nesorazmerno nagrajen tisti, ki si tega, vsaj tako drastično na račun drugega, ne zasluži. Kanček 'kulture' in fair-playa v vsak slovenski biznis.. Konstruktiven ;) predlog predlagatelju selitve: izkažite finančno pomoč Šentjakobu za tehnično izboljšanje in modernizacijo prostorov! Za podporo goml-u pa izberite eno od mnogih mogočih rešitev, ki predstavljajo veliko bolj ustaljeno prakso, kot izselitev kulturne ustanove s 75-letno tradicijo. Halo.

Ne smete premikati take zgodovinske zgradbe in njenega namena.

Nikakor ga ne smejo preseliti!

Eni bi to malo po ovinkih..in hop, Šentjakoba ne bo več. To je isto, kot bi preselili MAXIMARKET.Zakaj že?

PROTI! ODLOČNO!! Mestna občina naj usmerja energijo v izboljšave in ne v destrukcijo!!! Zgleda, da lokacija zelo 'diši' pridobitniško naravnanim strujam. Denar je seveda sveta vladar a kje je tu kultura?

MORA OSTATI!

Si ne znam predstavljati...

Sem Proti selitvi !!

Sem proti selitvi Šentjakobskega gledališča, tako iz zgodovinskih kot tudi kulturnih razlogov.

No way!

Pridružujem se mnenju članom Šentjakobskega gledališča.

I hope you manage to keep the location. I'll keep my fingers crossed.

Naj ostane teater tam, kjer je...

Šentjakob must stay!

Celoten predlog strategije je neumen. Več kot očitno je, da nekateri trpijo za pomanjkanjem posluha za kulturo in da so takšni in podobni koraki egotrip avtoritarca, ki je očitno preveč bral Karla Maya in sedaj igra šerifa.

Nočemo biti španski bikoborci:)

Svašta!!!

Nasprotujem predlogu selitve Šentjakobskega gledališča.

"Gledališ?e, ki se trudi po resnici slikati svoj ?as je nesmrtno - za razliko od uradnikov, ki so se z njim vedno samo prepirali o denarju. Zgodovina na te uradnike s pravico pozablja, za nas pa, ki smo opremljeni z omejeno perspektivo enega ?loveškega življenja, so takšni uradniki nevarni potomci govedarskega kralja Ubu. Z njihovimi zablodnimi vizijami se ne smemo niti za hip pomiriti." Milan Uhde, dramatik.

Popolnoma podpiram prizadevanja vodstva Šentjakobskega gledališča za ohranitev prostorov v Mestnem domu, ki je pravzaprav sinonim za ljubiteljsko gledališko dejavnost.

Za Šentjakobsko gledališče.

Dobitnik zlatega prstana Šentjakobskega gledališča za svoje delo v tem gledališču proti selitvi.

Šentjakobsko gledališče mora ostati na sedanji lokaciji!!!!!!!!!!

Ne preselite šentjakobskega gledališča!

Odločno nasprotujem selitvi našega Šentjakoba na novo lokacijo, saj smo s sedanjo močno povezani vsi člani kot gledalci gledališča. Povezana je z našim odraščanjem in kulturnim ustvarjanjem. Zaradi lokacije smo smo bili ves čas tudi zelo povezani s samim mestnim jedrom, z organiziranimi aktivnostmi, ki so popestrile mestno dogajanje. V dobro vseh, naj ŠENTJAKOBSKO GLEDALIŠČE OSTANE!

Očitno imamo že kar nekaj časa obdobje, ko je sicer v Sloveniji (v tem primeru predvsem v Ljubljani) oblast kulturi izrazito nenaklonjena. "Kaj čmo, takle mamo...."

...najlažje je rušit, najtežje dostojanstveno čuvati tradicijo...

Srce je tam, kjer sem doma ...

Gledališče je na odlični lokaciji, na katero smo se Ljubljančani že navadili in škoda bi ga bilo preseliti kamorkoli drugam. Tudi otroci so se navadili nanj, tam kjer je trenutno, zato sem proti selitvi.

Šentjakobsko gledališče poznam 50 let, za GOMEL sem slišal včeraj. Preselite Cankarjev dom, Dramo, Filharmonijo iz centra na drugo lokacijo in se vprašajte ali je to še isto! In ne govorite, da gre zgolj za interese kulture!!!

Do konca!

Ne gremo nikamor!

Preseli naj se ta, ki hoče v priti Šentjakobsko gledališče!! Ta nima niti dneva zgodovine!

Jah, " vsemogočni politiki" velikega phlepa in kratkega daha imajo vedno prav, če tudi v njihovem svetu je vse lepo narobe in kar narobe je, je zmeraj prav...!

Svet brez (umetniškega) spomina je iluzija!

Upam, da jim ne bo uspelo. Šentjakobsko gledališče ima najdaljšo tradicijo v Ljubljani in mu stoprocentno stojim ob strani. Ne damo ga!!!

No comment, goml in smg skupaj v prostore v moste, sentjakob pa v goml, al kaj?

Sem proti selitvi.

Strinjam se z zagovorniki stare lokacije Šentjakobskega gledališča - Če bi premestili gledališče na lokacijo stavbe nekdanjih Španskih borcev je enako, kot če ga takoj ukinejo.

G.župan je od silnega biznisiranja pozabil na človeka. ps.šentjakobsko preseliti v Moste pa me spominja na stalina in hitlerja(preseljevala sta proti volji narodov).

Neprasetne!! kdo bi rad zatrl gledališče? tisto gledališče katerega ljudlje ustvarjajo res z ljubeznijo, kajti stvari, ki so prostovoljne izvirajo iz ljubezni!!!

Ne dajmo se!

ČE VI TK PRAUTE, BO ŽE DRAŽAU --- (:

Kulturo v center.

Absolutno sem proti selitvi in podpiram to peticijo.

Šentjakob naj ostane, kjer je! Ni pravično, da bi ga na silo selili.

Lokacija mora ostati ista.

Nasprotujem selitvi.

Zakaj spreminjati tisto kar je v redu in se je udomačilo pri ljudeh? Veliko je drugih objektov v Ljubljani in okolici ki bi za sam izgled naše prestolnice veliko pomenilo če bi jih odstranili ali preuredili ker trenutno ne služijo svojemu namenu in kvarijo izgled lepega mesta. Tam je treba pohiteti !

NE SMETE jebemo mater!!!!

Ja in se strinjam z Borisom - protestirali bomo pred teatrom, ce bo treba. Tradicija je prestara, mnogi izmed nas pa premladi (dejansko in po srcu) in prezagnani, da bi to dopustili!

Mora ostati na tej lokaciji,kjer tudi domuje.

Odločno protestiram in podpiram kulturni boj za kulturno dediščino. Bodite inovativni. Sporočila mnogim znane predstave 'Kaj ti je deklica' so bila ob postavitvi predstave aktualna. Đamija menda bo, ŠENTJAKOBSKO GLEDALIŠČE PA TUDI IN TO TAM KJER JE. Če je v narodu, ki odloča za narodov blagor še kaj pameti ostalo seveda.'

Šentjakobsko gledalisce mora ostati doma.Mora. Clanica

Nastopimo kulturno proti nekulturnim odločitvam. Odločno sem proti idejam, ki rušijo kar je dobro in lahkomiselno zanemarjajo kulturno tradicijo, ki ima preteklost, sedanjost in verjamem tudi prihodnost.

To nenehno spreminjanje lokacij, selitve in prevrati so škodljivi za rutinirano in neobremenjeno spremljanje kulturnih dogodkov, dogaja pa se zadnje čase nenehno in vedno z nekom. Čez čas bom še sam potreboval vodiča za kraje z kulturnim programom v Ljubljani.

Nedopustno je da se prisilno seli najstarejse amatersko gledalisce v evropi!!!! samo se en znak zatona kulture....

Šentjakobsko naj ostane blizu centra.!!!

Sam prispevek že vse pove. Ne delajte tega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gledališče ima tukaj na Krekovem trgu svojo dušo, ki bo s selitvijo ispuhtela. Čar gledališča bo zamrl in prav ta čarobnost tega teatra je tako edinstvena zaradi lokacije, ki je Slovencem ,še posebej pa Ljubljančanom tako prijetna.

Absolutno se strinjam s peticijo - zamenjava lokacij med dvemi gledališči se mi zdi popolnoma nepotrebna, sporna in škodljiva. Ne samo, da je gledališka dvorana del identitete gledališča, je tudi del identitete celotnega gledališkega ansambla. Gledališče že ima svoje zveste privržence, ki so navajeni na to lokacijo in bi zagotovo velik del gledalcev kot tudi gledaliških ustvarjalcev izgubila s selitvijo. S tem bi padla kvaliteta samega gledališča in kulturna raven mesta na sploh. Če bo treba bomo tudi protestirali pred gledališčem! OGORČENI SMO!

Ne morem razumeti dejstva, zakaj moramo Slovenci neprestano spreminjati in "popravljati" zadeve, ki delujejo.

Šentjakobsko gledališče spada na Krekov trg. S svojo gledališko produkcijo in dolgoletno tradicijo predstavlja pomemben element kulturnega razvoja centra Ljubljane, zato ni argumenta, ki bi nas prepričal, da je njegova selitev dobra rešitev!

Enostavno se ne sme preseliti sentjakobsko gledalisce.ne sme

Definitivno mora ostati na Krekovem trgu!

Šentjakobsko gledališče in njegova stavba sta eno, neločljivo povezana in tako mora tudi ostati.

Upam da bojo oblasti imeli posluha za vase realne potrebe, tudi kot za potrebe ljubljancanov da imajo taksen poseben teater kot je sentjakobsko gledalisce! uspeh!!!!

Zaljubljen v Šentjakobsko gledališlče od leta 1953, bi silno rad spoznal razumne razloge za očitno nerazsodno odločitev. Le komu je lahko Šntjakobsko v napoto? Ker se tako rado sprašuje glas ljudstva, naj se popraša šentjakobsko gledališko publiko, kako sprejema te nerazumne namere. Bog, pomagaj k zdravi pameti!

Ogorcenje 75 let mesto ljubljana? zupanove(g.jankovic) besede na ietm meetingu v lj 15.5.08: kultura je najpomembnejsa beseda v tem mestu. g.jankovic torej??????

PROTI SELITVI ŠENTJAKOBSKEGA GLEDALIŠČA.

Sem proti seltivi Šentjakobskega gledaliča KAMORKOLI in KADARKOLI....

Absolutno se ne strinjam

ZA ŠENTJAKOBSKO GLEDALIŠČE, ZA OHRANITEV TRADICIJE AMATERSKEGA GLEDALIŠČA V LJUBLJANI.

Želim da Šentjakobsko gledališče ostane tam kot je,tako kot je.

Se ena provokativna poteza - menjava fig za bučke -saj je jasno da ljudje ne bodo kupili bučk. Predlog se zdi predvsem površinski in ne vsebinski...eni sem drugi tja in čez dve leti spet drugam...

Narod, ki je kulturno okrnjen nima svettle prihodnosti.

Jankovic - diktator

Šentjakobskega gledališča ne damo!

Šentjakobsko gledlišče mora ostati na sedanji lokaciji. S selitvijo porušite in uničite čarobnost in magičnost teatra.

Izgleda, da je odlok pripravil (vsaj po glasu na radiu sodeč) nek mladinec, ki mu tradicija ne pomeni nič, ki še nikoli ni bil v Šentjakobu, ki ne pozna narave dela šentjakobskega kolektiva, predvsem pa se mu niti ne sanja, kaj pomeni Šentjakob za njegove aktivne člane. Fej in fuj - ne maram prepotentnih povzpetnih mladcev, ki hočejo vse, kar je starega in ni v skladu s sodobnim materialističnim pridobitništvom uničiti in jim je samo za osebno korist!

Totalno sem proti (še eni) od neumnosti sedanjega prestola Ljubljane... gledališče naj ostane tam, kjer je!

Zanamci nas bodo cenili predvsem po neumnostih, ki jih nosmo naredili.

Naj ostane kot je, tako je najbolje.

Naj Sentjakobsko gledalisce ostane z nami..

Šentjakobsko gledačišče sodi na lokacijo, kjer si je pridobilo ime in že več kot 75 let ohranja svojo tradicijo!

Šentjakobsko gledališče mora ostati tam kjer je sedaj...se zelo strinjam z zgoraj navedenim.

Barbarizem.

Za Šentjakob takšen kot ga poznamo

Gre celo za vec kot unicenje "Sentjakobskega bistva" - kar je ze itak tudi nesprejemljivo - s takimi zadevami unicujemo tudi clovekovo izoblikovano prostorsko percepcijo mesta, obcutek za orientacijo: nekatere tocke enostavno morajo ostat na svojem mestu, ce naj bi se se znasli in ohranjali obcutek domacnosti!

Naj se preseli mestna občina!

4 comments:

Janez Mikec said...

Zakaj bi občina to rada sploh izvedla?

Samo Ravnikar said...

Dobro vprašanje. To se tudi jaz in vsi v Šentjakobu sprašujemo. Baje naj bi v naše prostore preselili Gledališče za otroke in mladino. Zakaj? Pojma nimam. To, da nas po 75. letih mečejo ven, pa je zame popoln absurd.

Anonymous said...

Zadeve sploh ne poznam in nimam pojma "zakuga se gre". Očitno pa je nekaj zelo pomembnega, če si tako zavzet...Yeah, boy, take a stand :)
Tudi jaz imam včasih kakšne take, pa me folk samo gleda od kje jemljem energijo...

Samo Ravnikar said...

Odgovor vama dajem kar v moji novi objavi. :) Poglejta spodnji link.

http://www.popotnik2001.com/2008/07/zakaj-gre-pri-selitvi-entjakobskega.html