Monday, June 16, 2008

Zakaj bomo lahko kupili samo polletne vinjete?

Men spet ni nič jasno. Hm. Zadnje čase se mi pa to res pogosto dogaja.

Tokrat se sprašujem, zakaj se je vlada odločila in letno vinjeto vezala na koledarsko leto, kar pomeni, da bo veljala od 1.januarja do 31. decembra in to ne glede na to kdaj jo boš kupil. Ali januarja ali pa celo maja. V vsakem primeru boš, če se boš odločil, da kupiš letno vinjeto npr. maja, plačal celoten znesek letne vinjete, čeprav se boš lahko z njo vozil samo do konca leta, torej sedem mesecev.

Zakaj so torej letne vinjete drugače tretirane kot polletne, ki bodo normalno veljale šest mesecev in to ne glede na to kdaj jih boš kupil? Z razliko od letnih vinjet, polletne namreč ne bodo vezane na koledarsko leto.

Glede na to, da se bo dalo letne vinjete kupiti šele 1. januarja 2009, bodo vsi vozniki, ki bodo vinjete potrebovali že okrog 1. julija, ko bo njihova uporaba obvezna, morali kupiti polletno vinjeto, ki pa je, glede na to, da se z njo lahko voziš samo pol leta, s 35 € neprimerno dražja kot letna vinjeta, za katero sicer plačaš 55 €. Ne more biti enostavno tak sistem kot v Avstriji, ki ne glede na to kdaj kupiš letno vinjeto, velja eno leto?

Le zakaj bi vlada sploh dala nam voznikom možnost nakupa letnih vinjet s 1. julijem? Po mojem mnenju ravno v tem grmu tiči zajec. Vlada oz. DARS želita pač s prodajo polletnih vinjet na hitro zaslužiti. Če bi npr. 100.000 voznikov 1. julija kupilo letno vinjeto za ceno 55 €, bi vozniki za vinjete do 1. julija 2009 zapravili 5.500.000 €.

Pa sedaj? 100.000 voznikov bo 1. julija zapravilo za polletno vinjeto 3.500.000 € in 1. januarja 2009 za letno vinjeto še 5.500.000 €. Skupaj bodo torej do 1. julija 2009 za vinjete zapravili 9.000.000 € oz. 3.500.000 € več kot v zgornjem primeru.

Mislim da je vsak nadaljni komentar odveč.

Sorodne teme:

- Kdaj bo prišlo do uskaditve kilometrine s ceno bencina?
- Zaradi vinjet že ne bom volil SDS
- Bi morali uvedbo vinjet preprečiti z referendumom?
- V Sloveniji bi morali cestnine ukiniti

7 comments:

Anonymous said...

Totalna bedarija! Kupiš kdaj hočeš in nej pač od tistga datuma naprej velja. Eh, naši pametnjakoviči.

Anonymous said...

Država mora od nečesa pač živet. Z vidika javnih financ je tak način uvedbe - prodaje vinjet očitno več kot smotrna poteza. Kaj je dobro za uporabnike cestnega omrežja, je pa v današnjem janševem absolutizmu tako ali tako vseeno.

Anonymous said...

Pa dajte jamrat :) folk pa res ni nikoli zadovoljen. Za precej manj € kot prej se bom lahko celo leto vozil po avtocestah in to je tisto kar mi je važno. Zdaj naj pa sam še nekdo vpraša, če bo popust za študente... :)

Anonymous said...

@ležalnik:
Zame je pa še kako pomembno, da bom moral za vožnjo po ljubljanski obvoznici, ki je bila doslej brezplačna, kupiti vinjeto, ta pa ne bo brezplačna. Kdo je zdaj na boljšem?

Anonymous said...

Tudi v Avstriji so letne vinjete vezane na koledarsko leto.

Anonymous said...

@dingo: če se celo leto ne pelješ nikamo drugam, kot po ljubljanski obvoznici boš na slabšem, tu sploh ni dileme. Pravim samo, da ljudje iščejo dlako v jajcu, v povprečju in za večino je to definitivno bolj ugoden sistem, da ne govorim o tem kolk stane sam avto, registracija in bencin. In potem se ljudje kur.ijo za tistih par evrov za vinjeto, tega ne razumem :).

Anonymous said...

Tud jaz mislim, da nas hoče DARS pošteno nategnit. Je pa zelo podobno zgodbi pred leti, ko se je začelo uveljavljane dodatnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in je bil na "njihovem" računu kar naenkrat ogromen proračunski plus, ki pa je naenkrat splahnel z nakupom nekaj 1000 računalnikov in druge šare. Ta ogromen plus evrov v Darsu se bo po vsej verjetnosti spraznil na račun nagrad ali odpravnin...