Thursday, July 24, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - 8. del

V današnjem zapisu bom pisal o tem, kakšni občutki so naju prevevali pri najemu avtomobila s katerim sva se nato odpeljala proti vzhodu, v Varadero.V četrtek zjutraj je končno napočil čas, da si po ogledu Miamija in Havane, ogledava še preostale dele Kube. Kljub temu, da je najem avtomobila kar draga stvar in se lahko primerja z evropski cenami, sva se odločila da ga najameva, saj nama do štopanja in javnega prevoza nekako ni bilo. Pa tudi bolj »komot« je in več časa ti ostane za oglede, saj le-tega ne porabiš za čakanje na avtobusnih ali železniških postajah.

Goljufija pri najemu avtomobila

Pri enem izmed ponudnikov, ki so imeli pisarno pred hotelom, sva se odločila in vzela Hyundai Accenta. Marsikdo bi bil mnenja, da je tak avto za dva prevelik in da bi bil bolj primeren kakšen manjši avto, toda ker je bilo prtljage preveč, da bi jo lahko spravila v prtljažnik kakšnega manjšega avtomobila, tvegati vloma v avto pa tudi nisva hotela, če bi imela del prtljage na zadnjih sedežih sva se pač odločila, da raje vzameva večji avto.

Seveda pa se tudi pri najetju avtomobila nisva mogla znebiti občutka, da so naju ogoljufali. Za avto sva plačala 220 $ depozita, ki so nama jih sicer, ko sva vrnila avto, vrnili, poleg tega pa sva plačala še 1050$ s plačilno kartico in še 300 konvertibilnih pesov v gotovini. No in teh 300 konvertibilnih pesov nama ni šlo iz glave. Zakaj se jih ni dalo plačati s kartico? Zakaj z gotovino? In zakaj s konvertibilnimi pesoti in ne dolarji, čeprav sva preostale zneske in depozit plačala z dolarji? Imava občutek, da je teh 300 pesov enostavno pobasal v žep, medtem ko je državi prikazal, da je zaslužil 1050 dolarjev kolikor sva plačala s kartico. 300 konvertibilnih pesov pa je za Kubance celo veliko, če pomisliš, da ima natakar plače nekje 10 konvertibilnih pesov na mesec, doktor pa 30.

Kakorkoli že, ko sva najela avto in uredila vse formalnosti, sva se ob 10.30 uri končno le odpeljala izpred hotela. Kljub temu, da je bilo prometa malo, sva imela vseeno kar nekaj težav, da sva prišla iz Havane, saj je bilo prometnih znakov in kažipotov bolj malo, pa še ti so bili slabo vidni.

Ko te ustavi kubanski policist

Zato toliko manj zastopim kubanskega policista, ki naju je ustavil ravno v trenutku, ko sva končno le našla pot iz Havane oz. avtocesto proti vzhodu oz. Varaderu. Ko sva se namreč peljala skoti podvoz proti avtocesti, naju je ustavil policist in nama v španščini, ker angleško pač ni znal, poskušal dopovedati kaj tako groznega sva naredila, da naju je ustavil. Pa še sedaj ne veva točno. Moralo je biti nekaj v zvezi z vožnjo skozi predor… no ja, plačala sva tistih 10 CUC kazni oz. samo podpisala en listek, medtem ko sva kazen morala plačati na koncu, ko sva vrnila avto.

Na srečo je bilo to najino edino srečanje s policisti na Kubi. Sva pa zato zaradi tega srečanja cel dan vozila zelo na trnih, ker sva se pač bala kaj šele bo. Ampak kot sem že rekel, takega srečanja nisva imela nikoli več (mogoče tudi zato, ker naju je skoraj vsak nasproti vozeči voznik z »blendanjem« opozoril na policijsko kontrolo), pa tudi vožnja je bila veliko bolj sproščena. No, ampak prometnih predpisov sva se pa vseeno kar držala.

Prihod v Varadero

Skozi dokaj pusto pokrajino in ob bolj ali manj deževnem vremenu, sva ob 12.40 uri prišla v 145 kilometrov oddaljeni Varadero te ob 12.00 uri v hotel, ki sva ga rezervirala že po internetu. Preostali del dneva sva izkoristila za poležavanje na plaži, v hotelski trgovini pa sva prvič kupila tudi cigare in jih v preddverju tudi pokadila.

Evo. Toliko za danes, naslednjič pa o Cayo Cocu! Za danes pa še nekaj fotk.Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 12. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 11. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 10. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 9. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 5. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrozajo Kubo
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je pravi podvig
- Potovanje po Kubi (2008)

2 comments:

Anonymous said...

Mmmm, mamljive slike na koncu! Hvala ker to deliš z nami :)

Samo Ravnikar said...

No ja... Vsebina na slikah je mamljiva. :) Same fotke pa ravno ne. Pač nisem glih fotograf. :)