Tuesday, July 1, 2008

Zakaj gre pri selitvi Šentjakobskega gledališča?

Kratek odgovor na to vprašanje dajem še enkrat v nadaljevanju, saj me je že kar nekaj blogerjev spraševalo, o čem pri vse tej zadevi sploh gre. Hkrati pa vse bralce in blogerje še enkrat prosim, da v podporo Šentjakobskemu gledališču tukaj podpišejo peticijo. Do sedaj so jo, med drugimi, podpisali Sebastian Cavazza, Boris Kobal, Milan Dekleva in še mnogi drugi.

No in sedaj odgovor:

Včeraj, torej v ponedeljek, 30. junija je bil v Mestnem svetu občine Ljubljana sprejet predlog strategije razvoja kulture v mestni občini Ljubljana za leta 2008-2011, ki med drugim predvideva selitev Šentjakobskega gledališča, ki bo (mimogrede) čez dve sezoni praznovalo že 90. obletnico delovanja, na novo lokacijo v Moste, v kulturni dom bivših Španskih borcev in to kljub temu, da smo na tej lokaciji (Krekov trg 2) že več kot 75 let. Na našo lokacijo bi radi iz Most preselili Gledališče za otroke in mlade Ljubljana (GOML), ki pa je bilo ustanovljeno šele leta 2004. Kaj tradicija (88 let Šentjakobskega gledališča) proti štirim letom GOML-a ne pomeni nič?

Predvsem pa bi preselitev vodila k zatonu Šentjakobskega gledališča, saj je sedanja lokacija za nas in tudi za Ljubljano izrednega pomena. Smo najstarejše amatersko gledališče v Evropi in tega bi se Ljubljana morala zavedati. V našem gledališču so se tako med drugimi kalili tudi Jurij Zrnec, Desa Muck, Saša Pavček in še mnogi drugi znani igralci.

Res je. Smo amaterji, ampak v pozitivnem smislu. Od ostalih profesionalnih igralskih kolegov se ločimo samo po tem, da nimamo opravljene igralske akademije in da za igranje ne dobimo plačila, zato pa vsi igramo s srcem in ljubeznijo in to predstave, ki so glede na slabo finančno situacijo, narejene vrhunsko, za kar pa poskrbijo, ne samo igralci, ampak tudi profesionalni režiserji .

In ker smo amaterji, je za nas toliko bolj pomembna lokacija, saj imamo že zaradi svojega "amaterizma" probleme s promocijo (novinarske konference so slabo obiskane), kar nekaj pa je takih, ki na nas gledajo postrani, v smislu: »Ah vi amaterji«. Žal pa gre tukaj predvsem za ljudi, ki niti enkrat niso prestopili prag našega gledališča. Se pa seveda taki radi pojavljajo na predstavah, kjer igrajo profesionalci, da se jim potem lahko slinijo, kjer so novinarji in kjer so kamere.

Najhujše pri vsem tem pa je, da je bil prvi predlog ta, da bi GOML deloval skupaj z Mladinskim gledališčem v prostorih Mladinskega gledališča in ker so tam vsi skočili na noge, so potem predlagali, da se GOML preseli na Krekov trg, pri čemer so nas iz MOL-a o tej nameri samo obvestili in nam sploh niso dali možnosti odločanja. Sprašujem se, zakaj so upoštevali pripombo Mladinskega gledališča, ne pa pripomb Šentjakobskega gledališča? Zakaj se tukaj delajo razlike?

Na podlagi zgoraj napisanega še enkrat poudarjam, da je lokacija za nas izjemno pomembna in zato ne smemo dovoliti, da se to gledališče seli.

1 comment:

Anonymous said...

Je treba Zokija za ušesa :)