Sunday, August 10, 2008

Hvar za svojo ceno ponuja premalo

Pred kratkim sem se vrnil z dopusta na Hvaru, za katerega sicer vsi govorijo, da je postal pregrešno drag. Temu seveda lahko samo potrdim. Hvar (še posebej mesto Hvar) je res postal drag. Če primerjam npr. ceno mojita na Hvaru (v baru Carpe Diem), s ceno mojita v Ljubljani (v lokalu Fetiš) ugotovim, da je cena na Hvaru za 1 evro dražja od cene v Ljubljani. Da o tem, da je bil mojito grozen, sploh ne govorim.

Seveda s cenami ni nič narobe, še posebej, če si želijo Hrvati iti elitni turizem. To je pač cena elitnega turizma, kateremu se bomo morali prilagoditi. Zakaj bi Hrvati morali vztrajati na turizmu, ki so ga "furali" v času socializma? Bodo pač morali Slovenci, ki so na Hvar hodili na "socialno" varianto, razmisliti o kaki drugi destinaciji. Bodisi Bolgariji ali Albaniji. Na Hvar pa bodo hodili vsi, ki so do sedaj hodili na bolj elitne destinacije, npr. Azurna obala. Pa bo res tako?

Odvisno od ponudbe. Hvaru do elitnega turizma namreč manjka še kar nekaj. Samo z višanjem cen tega zagotovo ne bodo dosegli. Kljub temu, da se trudijo, bodo vseeno morali spremeniti oz. dopolniti svojo ponudbo. Vse elitne destinacije po Evropi in svetu imajo namreč v svoji ponudbi tudi trgovine s priznanimi blagovnimi znamkami oblek, ki pa jih na Hvaru ni. Poleg tega bodo morali spremeniti koncept privabljanja gostov v restavracije in samo ponudbo hrane. Vse tiste table s fotografijami hrane bodo morali odstraniti, ker je to tako... socialistično. Poleg tega bodo morali ponuditi tudi bolj izbrano hrano in ne samo rib ali kalamarov.

No, pa še kaj bi se našlo. Npr. to, da vse cene zaokrožujejo na gor. In to mirno za 0,10 kun, kar znese 1 cent oz. pa starem, dva tolarja. En cent ti v Sloveniji vrnejo, na Hvaru pa se jim to zdi očitno nepotrebno. Pa saj enemu en cent res ne pomeni veliko. Če pa to naredijo pri vsakemu turistu, pa se tega denarja kar nabere.

Skratka. Če ne bodo spremenili oz. dopolnili ponudbe, bo Hvar v prihodnje ostal prazen. Cene bodo za "navaden folk" previsoke, za ljudi z malo debelejšo denarnico pa bodo sicer ravno pravšnje, vendar kaj ko tak turist ne bo imel denarja kje zapraviti.


1 comment:

Anonymous said...

Svetovne fotke :)

daj popotnik, če maš kaj iz hribov kake poti al pa slike se oglasi kaj na www.planinec.si

boš ziher naš kaj zanimivega :)