Saturday, August 30, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - 10. del

V današnjem potopisu potovanja po Kubi bom med drugimi pisal o prenočevanjih pri zasebnikih, najlepši plaži na Kubi in najslabši cesti na Kubi.

Camaguey

Po celodnevnem poležavanju sva nadaljevala najino pot proti vzhodu. Ob 8.35 uri sva se odpravila izpred hotela in po treh urah prispela v 191 kilometrov oddaljeni Camaguey, tretje največje kubansko mesto. Klub temu, da ogled tega mesteca v načrtu ni bil predviden, sva se v njem vseeno ustavila za dobro uro. V tem času sva se sprehodila po mestnem središču, popila kavo na čudovitem vrtu in si ogledala velike keramične sode za shranjevanje vode, ki so simbol mesta, saj so reševali prebivalce v času suš. Predvsem pa sva, čeprav le za kratek čas, izkusila pravo kubansko življenje brez turistov. Tako kot vedno do sedaj, pa se je tudi tokrat zgodilo to, da sva sicer z lahkoto prišla v samo mesto, vendar pa toliko težje iz mesta. Po slabe pol ure in prevoženih 20 kilometrih nama je to ob 13.15 uri le uspelo. Značilnost Camagueya je namreč pravi labirint ulic, ki so jih v srednjem veku zgradili zaradi obrambe pred gusarskimi napadi.

Cayo Coco - Holguin

Prenočevanje v Casah Particulares (Zasebne sobe)

Po 180 kilometrih sva ob 16.45 uri prispela v Holguin oz. najino prvo Caso particulares Aracelis R.Arias, ki jo je imela v upravljanju neka zelo stara gospa. Za prenočevanje sva plača 25 CUC (približno 17 €) na sobo, kar je seveda najugodnejša varianta prenočevanja na Kubi. Za Case particulares je namreč potrebno na Kubi odšteti med 20 in 35 CUC, lahko pa tudi manj, če so te nelegalne. Cena namreč velja za uradne Case, za katere morajo upravljavci plačati državi davek. So pa vse Case solidne in ti zagotavljajo najosnovnejše bivalne pogoje (postelja, hladilnik, wc, tuš in klima). Skoraj vedno pa se zgodi, da je določena Casa zasedena, zaradi česar ti lastnik zasedene Case priporoči neko drugo Caso, pri čemer običajno plačaš 5 CUC več, saj ta, ki je priporočal Caso, dobi od tega nekaj provizije.

Parkiranje

Vse Case Particulares poskrbijo tudi za parkiranje tvojega jeklenega konjička. Če imajo garažo, ga lahko parkiraš v garaži in plačaš za do 24 urno parkiranje 2 CUC, če garaže nimajo, pa parkiraš na cesti ob Casi in plačaš 1 CUC, pri čemer je v ceno všteto varovanje vozila. Običajno lastnik Case določi kakega mulca, ki mora nato na avto paziti celo noč. Seveda plačilo za parkiranje na cesti ni obvezno, vendar bi se ti kaj hitro lahko zgodilo, da bi ti ga kateri od domačinov poškodoval.

Hrana v Casah Particulares

Seveda se da v Casah skoraj vedno zmeniti tudi za prehrano. Vedno ti gostitelj pripravi zajtrk, za katerega plačaš nekje med 3 in 5 CUC na osebo, skoraj vedno pa se lahko dogovoriš tudi za večerjo, ki običajno stane med 8 in 10 CUC na osebo. Cene torej niso pretirane, sploh če upoštevaš, da za ta denar dobiš res veliko in da zagotovo ne ostaneš lačen. Malce zna biti problematična samo pestrost hrane. Za zajtrk vedno dobiš ali jajca ali pa marmelado in maslo, pri čemer je maslo pri njih zelo dragoceno in ti ga dajo res zelo malo. Po 14 dneh se torej zajtrkov kar malo preobješ. Izbor jedi pri večerji je sicer malce bolj širok, saj lahko (ne glede na to, na katerem koncu Kube se nahajaš), izbiraš med svinjino, piščancem, ribami in jastogom. Jastog je ponavadi najdražji in še vedno smešno poceni (10 CUC/7 €), medtem ko so ostale stvari po 8 CUC na osebo. Seveda pa je poleg mesa v ceno všteta še priloga, ki pa je prav tako vedno ista. Fižol, riž, pomfri in solata.

Holguin - Baracoa

Pot proti Baracoi

V ponedeljek, 21. aprila sva se ob 8.25 uri odpravila na pot proti Baracoi, skrajni vzhodni točki Kube. Po dvajsetih minutah nama je uspelo priti iz mesta, ob deseti uri pa sva se, po prevoženih 59 kilometrih, ustavila na plaži v Guardalevaci, na kateri je pristal že Krištof Kolumb in dejal, da je to nekaj najlepšega kar je kdaj videl.

Raj na zemlji

Guardalevaca je s svojo okolico resort namenjen turistom, vendar pa gre v primerjavi z Varaderom ali Cayo Cocom predvsem za hotele s tremi zvezdicami. Na tej prečudoviti, belo peščeni in ne mivkasti plaži, ki je lepša od Varadera ali Cayo Coca, sva opazila predvsem domačine, medtem ko tujih turistov tukaj skoraj da ni bilo. Kljub temu, da kopanja tukaj nisva imela predvidenega, sva se vseeno ustavila za slabi dve uri in se naužila kristalno čistega morja brez valov. Tako v Varaderu, kot Cayo Cocu plavanje zaradi valov namreč ni bilo mogoče.

Štoparji so povsod

Ob 11.40 uri sva najino pod nadaljevala proti Baracoi in vmes trikrat pobrala štoparje. Odločila sva se, da bova odslej pobirala tudi štoparje, ki jih je bilo res ogromno. Vendar pa nisva pobrala prav vseh, ampak sva pobirala predvsem starejše ter ženske z otroki. Slaba izkušnja z enim predstavnikom moškega spola, ki nama je za vožnjo še računal, je pač naredila svoje.

Izogibajte se ceste proti Mayariju

Ob 16.15 uri, torej po dobrih štirih urah in pol vožnje (!) in prevoženih samo 177 kilometrih sva prišla v mesto Moa. Pred vasjo Mayari sva namreč naletela na 20 kilometrov dolg odsek poti, za katerega sva porabila kar eno uro vožnje. Če ne bi pred tem pobrala dveh štopark, bi mislila, da sva na napačni poti. Pot je bila namreč v katastrofalnem stanju in je bila najslabša na vsem potovanju. Največji problem je bil razpadajoči asfalt, da si moral zelo paziti na vse te luknje na cesti, ki so bile res globoke in velike kot avto, predvsem pa si moral paziti na ostre dele asfalta, ki bi ti lahko preluknjali gume. Na srečo se nama nič od tega ni zgodilo, saj v okolici ni bilo nobene žive duše, ki bi lahko priskočila na pomoč.

Po prevoženih nadaljnjih 74 kilometrih sva ob 18.45 uri končno prispela v Caso Particulares v Baracoi, kjer sva dvakrat prespala. Več o tem tropskem paradižu naslednjič, že sedaj pa ste vabljeni na ogled fotografij s tega dela poti.
Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 12. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 11. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 9. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 8. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 5. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrozajo Kubo
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je pravi podvig
- Potovanje po Kubi (2008)

1 comment:

Anonymous said...

Da vidimo:>