Friday, August 15, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - 9. del

V današnjem zapisu pišem o potovanju iz Varadera proti Cayo Cocu, o tem kako sva na poti imela policijsko spremstvo in o tem kako je Cayo Coco ločen od celine in Kubancev.

Pot proti Cayo Cocu

Najino pot sva nadaljevala naslednji dan ob 8.30 uri.


Varadero - Ciega de Avila

Za 115 kilometrov poti do avtoceste pa sva potrebovala dve uri. Nekje na pol poti sva se pripeljala v eno mestece ali bolje rečeno malo večjo vas, kjer pa ni bilo prav nič prometnih znakov, kaj šele usmerjevalnih tabel. Da o labirintu ulic sploh ne govorim. Ker kljub zemljevidu nisva vedela kako oz. kam naprej, sva hotela povprašati kakega domačina, da nama vsaj približno pokaže pot do avtoceste. In takoj ko sva se ustavila, je že do naju pritekel en domačin, star nekje 25 let. Ko sva mu pojasnila, da iščeva pot do avtoceste, je dejal, da je ravno namenjen v tisti konec in naju vprašal, če gre lahko z nama. Če sva hotela priti ven iz vasi in pravočasno do Cayo Coca, torej pred nočjo, sva ga pač morala pobrati in skupaj smo se odpeljali proti avtocesti. Na poti sva lahko videla polno šol in mangovih nasadov pri katerih je zanimivo to, da visijo iz dreves kot bi bili privezani z vrvico. Res neverjetno.


Ciega de Avila - Cayo Coco

Plačilo za »vodenje«

Tik pred avtocesto smo morali natočiti gorivo, zato smo se ustavili na bencinski črpalki v neki vasi in brez da bi natočili gorivo, hitro odpeljali naprej. Najin sopotnik se je namreč ustrašil policije, ki je stala na bencinski črpalki in prosil, če ne kar ukazal, da naj peljemo naprej. Očitno ni imel najbolj čiste vesti. Zato sva bencin natočila šele na avtocesti, kamor sva prišla kmalu za tem. Še prej pa sva odložila sopotnika, ki je kljub temu, da sva mu naredila uslugo in ga peljala, zahteval 20 CUC za »turistično vodenje«. Na koncu sva popustila in mu dala tistih 20 CUC oz. 14 €. Po 110 kilometrov prevožene poti sva se torej ob avtocesti ustavila in napolnila najinega konjička.

Che Guevara v Santa Clari in policijsko spremstvo

Ob 12.15 uri sva pot nadaljevala in bila nekje ob pol enih že v Santa Clari, kjer pa sva si ogledala najbolj znan spomenik Che Guevari. Parkirišče oz. trg pred kipom je bil prazen, obiskovalcev je bilo zelo malo… povsod pa so bili zvočniki iz katerih so se slišali Che Guevarovi govori.

Ker tam nisva imela kaj početi, razen to, da sva naredila par fotografij, sva se kar hitro odpeljala naprej. Seveda pa spet ni šlo brez težav. Uvoz na avtocesto proti Havani sva našla zelo hitro, medtem ko je bil uvoz na avtocesto proti vzhodu, na čisto drugem koncu, nekaj kilometrov stran. Na srečo nama je pot pokazal policist na motorju, ki se je vse do avtoceste peljal pred nama. Žal pa je bilo veselja hitro konec, saj se je dokaj kmalu avtocesta na kateri je bilo polno lukenj, končala in si kar naenkrat pred seboj zagledal travo. Nobenih opozorilni tabel o koncu avtoceste, samo trava. Pot sva nadaljevala po navadni cesti in po 58 kilometrih prišla v mesto Ciega de Avile, kjer sva ponovno natočila gorivo in si nekje 20 minut vzela odmora za malico. Pot sva nadaljevala ob 15.50 uri in bila po uri vožnje že pred zapornico.

Cayo Coco namenjen samo tujim turistom

Zapornica namreč preprečuje Kubancem, da se po nekje 40 kilometrov dolgem nasipu čez morje pripeljejo do otočja Cayo Coco, ki je namenjen izključno tujim turistom. V bistvu gre tukaj za neke vrste mejno kontrolo, kjer moraš pokazati tudi svoj potni list. Po opravljeni kontroli in plačilu dveh CUC za cestnino sva se odpeljala čez nasip. Potem pa sva se, namesto da bi se odpeljala takoj v hotel odločila, da se odpeljeva še približno 20 kilometrov naprej do Playa Flamingos, kjer naj bi lahko videla te čudovite ptice in pelikane. Žal neuspešno. Zato sva se obrnila in se do tega trenutka, najslabši cesti, odpeljala do hotela, kamor sva prispela ob 18.45 uri. V hotelu, ki je tipičen AI hotel, sva ostala cel naslednji dan in izkoristila za poležavanje na plaži, pa čeprav je bila slabša kot v Varaderu. Dejstvo je pa nekaj. Nikoli več v take resorte. Sploh pa ne pred potovanjem, kot sva to naredila midva. Velika napaka! :)

Toliko za danes. Oglejte si še fotografije, naslednjič pa nadaljujem s Camugeyem.
Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 12. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 11. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 10. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 8. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 5. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrozajo Kubo
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je pravi podvig
- Potovanje po Kubi (2008)

No comments: