Thursday, August 28, 2008

Utrinki s snemanja filma Skriti spomini Angele Vode

Pretekli vikend smo na sodišču v Ljubljani posneli nekaj sekvenc filma Skriti spomini Angele Vode, ki ga snema kulturno-umetniški program RTV Slovenija, pod vodstvom režiserke Maje Weiss. Film govori o letu 1947 oz. Nagodetovem procesu, predvsem pa o Angeli Vode, ki je bila na tako imenovanem Nagodetovem procesu obsojena leta 1947. Angela Vode je na to temo napisala knjigo, o kateri se sedaj film tudi snema. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj več o Nagodetovem procesu (vir: wikipedija), čisto na koncu pa si ogledate še utrinke s snemanja, kjer sem igral vojaka (foto: popotnik).

Nagodetov proces je politični proces slovenske oblasti pod vodstvom Komunistične partije Slovenije (KPS) proti nekomunističnim politikom, ki so želeli politično delovati v državi kot opozicija. Maja 1947 je slovenska tajna policija UDBA aretirala 32 visoko izobraženih intelektualcev. Med njimi so bili nekateri nekdanji člani KPS, večina pa je bila liberalnih demokratov, ki so bili naklonjeni parlamentarnim demokracijam na Zahodu. Med aretiranimi so bili Črtomir Nagode, Ljubo Sirc, Leon Kavčnik, Boris Furlan, Zoran Hribar, Angela Vode, Metod Kumelj, Pavla Hočevar, Svatopluk Zupan, Bogdan Stare, Metod Pirc, Vid Lajovic, Franjo Sirc, Elizabeta Hribar, sredi procesa pa so priključili še Franca Snoja. Dva meseca so jih zasliševali in mučili v ljubljanskih zaporih. Politbiro Centralnega komiteja KPS je aretirane v slovenskih medijih označil kot peščico špijonov, razrednih sovražnikov, plačancev inozemstva, ki nimajo nobene politične vsebine in katerih delo je brez vsake politične osnove škodovati ljudski oblasti. Proti 15 obtoženim se je 29. julija začelo sojenje, katerega vsebino so oblasti prek posebnih zvočnikov na ljubljanskih ulicah predvajale državljanom. Proces je dobil ime Nagodetov proces. Po 13 dneh sojenja, 12. avgusta so tri obtožene, med njimi Črtomirja Nagodeta, obsodili na smrt s streljanjem, ostale na visoke zaporne kazni, s prisilnim delom in odvzemom vseh državljanskih pravic. Dva od obsojenih sta izvršila samomor.

Vrhovno sodišče RS je leta 1991 sodbo zoper dr. Nagodeta in štirinajst soobsojenih razveljavilo z ugotovitvijo, da je slonela na lažnih obtožbah in da je šlo za krivičen proces proti namišljenim zahodnim vohunom.


Sodna dvorana

Odmor med snemanjem


Jaz, vojak


Kosilo med snemanjem


Gledalci na sojenju


No, pa na koncu spet jaz! :)

2 comments:

Anonymous said...

Ojoj, a še ena izmed eskapad RTVSlo-jevskega makartizma...Ah, snemanje filmov o trenutnem stanju v Sloveniji res ni nikomur več na RTVSlo zanimiv...
Si pa zelo čeden kot vojak, čeprav udbovski ;) Mogoče si ga ogledam le zato, he,he...

Samo Ravnikar said...

Hm. Glede na to, da sem v filmu sodeloval, ne smem tega komentirat. Sam da se igra. :)