Thursday, August 14, 2008

Za kakšno ceno bi kupili električni avto?

Rezultate zadnje ankete o selitvi Šentjakobskega gledališča najdete tukaj, od danes naprej pa vas sprašujem, za kakšno ceno bi bili še pripravljeni kupiti električni avto. Hvala za vaše klike!

Da pa se boste lažje odločili, vam bom v nadaljevanju posredoval nekaj podatkov. Že nekaj časa je znano, da vsaj dva proizvajalca avtomobilov (Renault in Honda) načrtujeta, da bosta nekje leta 2010 na trg poslala nova avtomobia, ki pa ju bo poganjala samo elektrika. Glede na visoke cene nafte in onesnaževanje okolja, je to več kot dobrodošlo.

Ko pa sem na to temo malo brskal po internetu sem ugotovil, da Kitajci že nekaj časa izdelujejo električne avtomobile. Eno tako podjetje je npr. Escomoto, ki že izdeluje majhne električne avtomobile velikosti Smarta (pravzaprav gre kar za kopijo Smarta).Vozilo ima prostora za 2 potnika, največja hitrost, ki jo lahko doseže je 65 km/h, z enim polnjenjem pa se lahko pripeljete 120 kilometrov daleč. Seveda je prevožena razdalja odvisna od same hitrosti vožnje in od tega ali avto obremenjujete z vožnjo po klancu navzgor. Omenjeni avto sicer lahko premaguje 30 stopinjske klance. Avto torej ni primeren za daljša potovanja, ampak predvsem za mesto vožnjo. Problem pa se pojavi pri polnjenju, saj le to vzame preveč časa in sicer nekje do 10 ur.

Seveda obstaja tudi podjetje, ki dela močnejši in hitrejši, vendar pa tudi dražji električni avtomobil. To je ameriško podjetje Tesla motors, ki pa za svojega Tesla Roadster zahtevajo 99.000 €.Tega si verjetno marsikdo ne bi mogel privoščiti, bi se pa lahko kdo odločil za nakup električnega "Smarta". Za kakšno ceno bi bili pripravljeni to storiti?

Za kaksno ceno bi se kupili elektricni avto, velikosti Smarta?
Selection Votes
od 7.000 EUR do 9.000 EUR 45%14
od 9.000 EUR do 11.000 EUR 45%14
od 11.000 EUR do 13.000 EUR 10%3
31 votes total

7 comments:

Anonymous said...

IMHO ni pomembna cena, pac pa tehnicne specifikacije - koliko dalec prides brez 'tankanja', koncna brzina in pa velikost prtljaznika in celotnega avtomobila.

Janez Mikec said...

+ da je po navadi avto izjemno grd, izjema je tale Tesla roadster. :)

Samo Ravnikar said...

@ Janez Mikec: Pa saj ta mali Kitajček niti ni tako grd. Seveda pa se ne mora primerjati s Teslo.

@sv3der: Seveda ni pomembna samo cena, ampak tudi teh. specifikacije. Ti mali "Kitajčki" so res namenjeni bolj za mestno vožnjo. Kam daleč z enim polnjenjem res ne moreš priti.

Na internetu sem našel še en podatek in sicer da imajo v Londonu že nekje 900 manjših električnih avtomobilov indijske znamke Reva in ti avtomobili stanejo okoli 10.000 €. Zato sem približno take zneske dal tudi na anketo kot možne odgovore.

badabum said...

Honda uletava z novim modelom (konkurenca Toyoti Prius). Cena v ZDA in Evropi naj bi bila 18.000 dolarjev. 12-13k eur. Not bad.

Samo Ravnikar said...

Pa gre pri Hondinem avtomobilu za popolnoma električno vozilo ali je, tako kot pri Priusu kombinirano z bencinskim motorjem?

badabum said...

hibrid

http://www.motorauthority.com/honda-insight-concept-previews-new-global-hybrid.html

Za razvoj alternativnih pogonov se mi zdi pomembna novica, da FIA v uradnih dokumentih, ki govorijo o formuli 1 po letu 2014 ne govori več o motorjih na notranje izgorevanje, temveč (izključno) le še o pogonskih sistemih.

Prihodnje leto bodo že rekuperirali ob zaviranju sproščeno energijo ter jo ob pospeševanju ponovno spravili na kolesa. KERS sistem, zmogljivost okoli 60kW. Večina jih je šla na električnega, nekaj bo tudi mehanskih sistemov.

Na četrtkovih novinarskih konferencah dirk F1 večinoma sodelujejo šefi moštev (zelo poučno čtivo za spoznavanje ozadja, F1 je že od nekdaj znanilec sprememb v serijski proizvodnji). Tudi oni ob vprašanjih o prihodnosti ne govorijo več o "motorjih", obenem so vsi naklonjeni bolj "standardiziranim oblikam" školjk, menjalnikov in ostale periferije, češ, "dajmo se raje skoncentrirati na nove pogone".

Skratka - dobra novica, veliki avtomobilski konglomerati so očitno že ugotovili, kam pes taco moli. V ilustracijo: Mercedes-Benz naj bi v sezoni 2015-16 prenehal s proizvodnjo vozil na notranje izgorevanje (sumim, da sem vendarle še ne bodo sodili tovornjaki, ampak ok). Enake napovedi prihajajo od drugih proizvajalcev, vključno s, kako bogokletno, Ferrarijem.

No ja, če bodo poskrbeli za predvajanje "pravega" zvoka prek mp3 sistema - tudi prav :D

Samo Ravnikar said...

Vprašanje, če bo res tako kmalu prišlo do teh velikih sprememb, ko pa je naftni lobi tako močan.