Wednesday, September 17, 2008

Kdo si bo lahko privoščil stanovanje?

Trg nepremičnin spremljam že kar nekaj časa in se sprašujem kaj bo z vsemi praznimi stanovanji, ki vztrajno čakajo na svoje kupce in bodoče lastnike.

Stanovanja se na veliko gradijo, kupcev pa od nikoder. Zagotovo na nezainteresiranost kupcev (sploh pri takih cenah stanovanj) vpliva stanje na svetovnih borzah, ko delnice že nekaj mesecev vztrajno padajo in ko vsi samo čakajo, kaj se bo zgodilo. Gradbeniki sicer čakajo, da svetovna gospodarska kriza mine, kar naj bi se predvidoma zgodilo v drugi polovici prihodnjega leta in so gradnje po večini ustavili ali pa jih sploh še niso začeli. Koliko časa bo tako stanje trajalo je seveda vprašanje, dejstvo pa je, da bodo nekako morali prodati že zgrajena stanovanja, katerih cena še vedno raste. Poglejmo npr. cene na m2 tri sobnih stanovanj v Ljubljani, v obdobju od leta 2004 do leta 2008, pri čemer se bom osredotočil na mesec junij.

- Junija 2004 je bila povprečna cena stanovanja 1.823 € in sicer v razmiku od 1.147 € do 2.919 €
- Junija 2005 je bila povprečna cena stanovanja 1.869 € in sicer v razmiku od 907 € do 2.991 €
- Junija 2006 je bila povprečna cena stanovanja 2.247 € in sicer v razmiku od 1.019 € do 3.643 €
- Junija 2007 je bila povprečna cena stanovanja 2.581 € in sicer v razmiku od 1.524 € do 4.000 €
- Junija 2008 je bila povprečna cena stanovanja 2.609 € in sicer v razmiku od 1.000 € do 4.095€
Vir

Kot ste lahko opazili, cena stanovanj dejansko vsako leto bolj rastejo, pri čemer se povečuje predvsem zgornja meja vrednosti stanovanj, kar glede na oglaševanja o številnih luksuznih stanovanjih, niti ni presenetljivo.

Seveda pa tukaj ne gre samo za številna prazna stanovanja in njihove visoke cene, ampak tudi, zaradi gospodarske krize, nekako upravičene napovedi o dvigu obrestnih mer za stanovanjske kredite, ko mnogi pravijo, da so tako poceni obrestnim meram šteti dnevi. Nekateri celo predvidevajo, da bo zrasla cena zavarovanj stanovanjskih kreditov.

Kaj nam torej preostane? Vsaj naslednja pol leta bo čas za nakup stanovanja najmanj primeren, saj se bodo, če je verjeti napovedim, obrestne mere kmalu dvignile (statistike gibanja obrestnih mer žal nisem uspel najti), cena stanovanj pa bo verjetno nekaj časa še ostala na sedanji ravni. Šele ko nekaj časa nihče ne bo kupoval stanovanj, bodo trgovci z nepremičninami prisiljeni cene stanovanj znižati.

Takrat se bo torej situacija obrnila in bomo namesto nizkih obrestnih mer ter visokih cen stanovanj, govorili o nizkih cenah stanovanj in visokih obrestnih merah, to pa pomeni, da bomo, po vsej verjetnosti, na istem kot smo sedaj. Če pa se to, zaradi vztrajanja trgovcev pri visokih cenah ne bo zgodilo, pa bodo stanovanja še naprej samevala.

2 comments:

Janez Mikec said...

Tale nepremičninski pok balona se pričakuje že kar nekaj let. Kdo ve, kdaj bo res prišlo do tega.

Samo Ravnikar said...

Mogoče res, vendar pa nikoli do sedaj ni bila svetovno gospodarsko stanje, kakršno je trenutno, tako na (po domače povedano) na psu.