Friday, September 5, 2008

O novinarski avtonomiji in Patriji

Slovenski politiki drugače dojemajo novinarsko svobodo in svobodo govora kot Finski. Kdaj bodo Slovenski politiki končno dojeli, da bi bilo dobro novinarje pustiti pri miru in naj raje poskrbijo, da novinarji ne bodo imeli razloga pisati o slabem delu politikov ali celo korupciji? In če sem se čudil, da slovenski zunanji minister na Finsko piše dve protestni noti, pa me je toliko bolj razveselil odziv Fincev, ki so v odgovoru napisali, da na Finskem spoštujejo svobodo govora in neodvisnost medijev. Kdaj bomo na tej točki Slovenci? Kljub temu, da bi zelo rad videl, da bi bila našemu premieru sprejem podkupnine dokazana, pa si to vseeno ne želim. To bi namreč pomenilo, da je naša družba zelo pokvarjena in da je naša mlada država skrenila na napačno pot. Močno upam, da temu ni tako.

Glede primera "Patria" pa moram vseeno komentirati cvetko ministra Mateja. V današnjem pogovoru za 24 ur je namreč dejal, da od Fincev niso dobili niti enega dokaza in da zato ne morejo začeti preiskave oz. opraviti zaslišanj. A ta gospod ne ve, da se preiskava oz. razgovori začnejo na podlagi suma in ne na podlagi dokazov? In da je prav naloga policije poiskati dokaze?

Za konec pa še o ministru Erjavcu, ki je dejal, da bo zamrznil posel s Patrijo, če Patrija v 24. urah ne bo odgovorila na protestno noto in zanikala dajanja podkupnine. No, ta je na protestno noto v roku odgovorila in tudi vse zanikala. Kaj drugega verjetno tudi ni bilo pričakovati.

No comments: