Sunday, September 28, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - 11. del

V današnjem potopisu potovanja po Kubi bom pisal o tem, kako sva si v tropskem paradižu Baracoi privoščila kopanje na divji plaži z vodnimi bolhami in kako sva obiskala Finco Duabo, nato bom nadaljeval z obiskom bivše kubanske prestolnice Santiago de Cuba, kjer so v "nevarnosti" predvsem ženske in končal s "kičastim" mestecem Bayamo.

Baracoa

Baracoa je prva španska naselbina na kubanskih tleh, ki jo je ustanovil Diego Velezquez leta 1512 in je bil še do 60. let prejšnjega stoletja dostop možen samo preko morja. Očarala naju je z bujni rastjem, saj je Baracoa najbolj tropski del otoka. Prvi dan sva se sprehodila po mestu in si ogledala katedralo, kjer je shranjen križ, ki ga je na otok prinesel Krištof Kolumb.

Naslednji dan, torej v torek, 22. aprila sva izkoristila za ogled arheološkega muzeja (v bistvu gre za podzemne jame), kjer so nama predstavili življenje Indijancev, nato pa sva se odpeljala v 30 kilometrov oddaljen nacionalni park, kjer naju je starejši možakar s čolnom na vesla odpeljal na ogled mangrov.

Divja plaža

Po dve urnem veslanju sva se odpeljala naprej v smeri Baracoe in se ustavila na eni izmed plaž, kjer skoraj zagotovo ne boste našli nobenega turista. Baracoa namreč nima hotelov, zato boste lahko na teh plažah srečali samo domačine in mogoče sem ter tja kakega popotnika. Kljub temu, da je v Lonely Planetu za to plažo pisalo, da se moraš paziti morskih bolh, le teh na srečo nisva srečala. Plaža je bila peščena, voda je bila krasna, zanimivo pa je bilo predvsem to, da so se po plaži prosto sprehajali prašiči. No ja, bilo je prav zabavno. Takoj ko sva prišla na plažo je do naju pristopila neka domačinka in nama ponudila, da nama naredi večerjo. Ker sva večerjo imela že naročeno v najini Casi, nama je ponudila čisto svež kokos izpod palme, ki pa sva ga z veseljem sprejela. Prav tako se je ponudila, da nama popazi na avto, zaradi česar sva plačala 1 CUC. Veliko, glede na to, da sva običajno toliko plačalo za celodnevno parkiranje, midva pa sva bila na plaži le dobro uro.

Ko je gospa odhitela pripravljati kokos, je do naju že pristopil nek drug domačin, ki je ravnokar ulovil ogromno ribo in naju vprašal, če bi večerjala pri njemu doma. Seveda sva se tudi njemu samo lepo zahvalila in dejala, da imava večerjo že priskrbljeno.

Po kokosu in plavanju na divji plaži sva odšla do posesti Finca Duaba, kjer gojijo različne vrste začimb in sadežev ter drugih tipičnih ali gospodarsko pomembnih rastlin. Med ogledom vrta sva videla več vrst pomaranč, pomelo, kakav, nacionalno in kokosovo palmo, jakobovec, kruhovec ter imela pokušino več vrst eksotičnega sadja.

Po ogledu posesti sva imela v načrtu še ogled edine tovarne čokolade v državi, ki pa je bila zaprta in naju niso spustili notri, zato sva za ta dan z ogledi končala.

Pot proti Santiagu in pogrešana antena


Baracoa - Santiago de Cuba

Naslednji dan sva ob 8.40 odšla iz mesta. Še preden sva zapustila mesto sva se ustavila na bencinski črpalki, da sva natočila gorivo in ugotovila, da je avto brez radijske antene. Zaskrbljena sva takoj odšla nazaj do Case in razmišljala o tem kaj bova storila, če so nama anteno ukradli. Kljub temu, da sva za »varovano« parkiranje plačala 2 CUC, nama verjetno to ne bi nič pomagalo, če pa avta nisva takoj pregledala, ampak šele na bencinski črpalki. Na najino srečo sva anteno takoj dobila, saj jo je gospod, ki je varoval avto, odvil in spravil v hišo, da mu kdo ponoči antene ne bi ukradel.

Ko sva anteno dobila, sva se odpravila naprej čez 50 kilometrov dolgo pot skozi gore proti jugu. Pokrajina se je kar naenkrat spremenila in sicer iz tropskega paradiža v pravo gorsko pokrajino polno borovcev. Ob 10.25 uri sva bila ponovno ob vznožju gorovja in ob 12.10 uri, po prevoženih 100 kilometrih v Guantanamu, kjer pa si ameriške vojaške baze nisva ogledala. Pokrajina okolice Guantanama je sicer izredno sušna in puščavska.

Santiago de Cuba

Po 83 kilometrih sva ob 13.45 uri, po velikih težavah, prispela v Santiago de Cuba, prvo kubansko prestolnico, ki naj bi sedaj bila prestolnica kubanske kulture, glasbe in plesa. Vendar pa naju Santiago, že zaradi prometnega kaosa, nekako ni pritegnil. Zato sva se odločila, da v njem ne prespiva, čeprav sva imela to v načrtu, ampak raje prespiva v Bayamu Vseeno sva se sprehodila po mestnem središču in si predvsem ogledala najstarejšo kubansko hišo, ki je bila zgrajena pred več kot 500 leti. V hiši je bilo razstavljeno originalno pohištvo, ki je bilo staro tudi do 500 let. Kljub temu so se ga uslužbenke, ki so nama razlagale kubansko zgodovino in naju vodile po prostorih, dotikale kot bi bilo novo. Kaj takega v razvitem svetu ne doživiš, saj povsod vse razstavne eksponate takoj ločijo z debelimi vrvmi od obiskovalcev.

Nevarnost, ki preti ženskam

Po ogledu muzeja sva se pred odhodom privoščila še kavo in si ob tem vzela čas za opazovanje Kubancev. Lonely Planet namreč opozarja, da je Santiago zelo »nevaren« za ženski spol, saj imaš kot ženska lahko takoj ob sebi polno »oboževalcev«. To sva opazila že prej na cesti, ko so fantje pogledovali za prav vsakim dekletom, ki je šlo mimo njih. Sedaj ko sva kavo pila na terasi nekega hotela ob glavnem parku, pa sva opazila kako sta se dve dekleti usedli na klopco in že se jima je pridružilo pet Kubancev, ki so bili približno enakih let kot dekleti in ju začeli osvajati. Seveda dekletoma to ni bilo prav nič všeč.

Pisano mesto Bayamo


Santiago de Cuba - Bayamo

Po popiti kavi in mojitu sva ob 15.55 uri odšla iz Santiaga in po prevoženih 125 kilometrih ob 18.10 uri prispela v Bayamo, po približno 15 minutah pa tudi v Caso. Naročila sva večerjo in se sprehodila po mestu, ki je bilo izredno zanimivo. Ker je v omenjenem mestu slikarska akademija, to očitno vpliva na celotno mestno središče oz. njegovo glavno ulico, saj so vse stavbe različnih barv, ulične svetilke pa so »oblečene« v slikarske tube.

Toliko za danes (spodaj si lahko ogledate še fotografije), naslednjič pa nadaljujem s Trinidadom.
Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 12. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 10. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 9. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 8. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 5. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrozajo Kubo
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je pravi podvig
- Potovanje po Kubi (2008)

1 comment:

Anonymous said...

Zanimivo.