Monday, October 6, 2008

Potovanje po Kubi (2008) - 12. delV današnjem delu potopisa potovanja po Kubi, bom pisal o obisku Trinidada, obisku otoka z Igvanami, Prašičjem zalivu ter parkih Soroa in Las Terrazas.


V sredo, 23. aprila ob 9.00 uri sva se iz Bayama, mimo Las Tunasa in Camagueya, odpeljala proti Trinidadu. Ob 17.25 uri sva po prevoženih 450 kilometrih končno prispela v Trinidad. Ceste so bile na celotni relaciji seveda spet neoznačene, pred vsakim vstopom v mesta pa so bile policijske kontrolne točke. Sem že kdaj omenil, da reklam ni nikjer in da so povsod samo socialistične parole?


Bayamo - Trinidad


Trinidad


Najlepše in najbolj ohranjeno kolonialno mesto, ki je že od leta 1988 pod okriljem Unesca. Casa v katero sva bila namenjena je bila zasedena, zato so nama priporočili Caso, ki pa je bila v samem zgodovinskem središču Trinidada, samo 50 metrov oddaljena od katedrale, glavnega trga in najbolj znanega kluba Casa de la Trova, kjer sva oba večera preživela ob zvokih salse. V Trinidadu sva torej prenočila dvakrat in se kar dvakrat prenažrla jastoga in ribe. Obroki so bili namreč ogromni in bi hrana, ki je bila na voljo, zlahka nasitila štiri ljudi.


Naslednji dan sva izkoristila za snorkljanje, zato sva se z ladjico iz Playe Ancone odpeljala do nekega koralnega grebena, ki pa se ne more primerjati s koralnimi grebeni v Rdečem morju. Pogled na vse te korale in ribe je bil sicer vseeno čudovit, vendar pa je bil čas snorkljanja prekratek. Samo 45 minut, medtem ko smo preostali čas porabili za poležavanje na nekem samotnem otoku z igvanami. Cena 80 CUC za 45 minut potapljanja in celodnevnega poležavanja na nekem otoku je torej absolutno previsoka.Trinidad - Havana - Soroa


Cienega de Zapata in Prašičji zaliv


V petek sva se od Trinidada poslovila in najino pot nadaljevala ob 8.15 uri. Po treh urah vožnje in 190 kilometrih poti sva prispela na polotok Cienega de Zapata. Na omenjenem polotoku sva si ogledala krokodiljo farmo, kjer sva izvedela, da mlade krokodilje vzrejajo zaradi mesa in kože, medtem ko imajo stare krokodile za oplojevanje. V načrtu sva imela tudi ogled flamingov, vendar pa so nama v turistični pisarni dejali, da so dan prej opazili samo enega in da trenutno ni ravno sezona za njihov ogled.


Ker si kaj drugega nisva hotela ogledati, sva odšla naprej do Prašičjega zaliva, kjer so kubanski begunci leta 1961 pod vodstvom ameriške obveščevalne službe CIA izvedli invazijo na Kubo, ki pa je spodletela. V Prašičjem zalivu sva hotela tudi prenočiti, ker pa nama okolica oz. sama pokrajina ni bila najbolj všeč, sva se odločila, da greva že en dan prej proti Havani in naprej proti zahodu.


V Havano sva tako prišla po dobrih 150 kilometrih vožnje ob 14.30 uri, šele uro kasneje, ko sva se po Havani vozila celih 35 kilometrov (verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da zaradi slabih cestnih oznak), pa nama je uspelo priti na avtocesto proti zahodu.


Soroa


Po 70 kilometrih sva ob 16.15 uri zavila iz avtoceste proti 7 kilometrov oddaljeni Soroi, kjer sva poiskala Caso ter si ogledala »čudovite« slapove po katerih je Soroa znana. Čudovite v narekovajih zato, ker je bil to samo en beden slapič, za kar pa gre zasluga sušni dobi, ki traja nekje med oktobrom in majem.


Las Terrazas


V soboto sva se ob deveti uri iz Soroe odpeljala proti 17 km oddaljenem, s strani UNESCA zavarovanem naravnem rezervatu Las Terrazasu. Za vstop v rezervat, ki je varovan z zapornico, sva morala plačati vsak po 4 CUC. V rezervatu sva si ogledala ostanke plantaže kave iz 19. stoletja in suženjskega življenja, nato pa sva se za skupaj 50 CUC spustila še po jeklenicah in si iz ptičje perspektive ogledala celotno naselje. Kakšne tri ure kasneje sva se vrnila v Sorojo, kjer sva si ogledala še park orhidej, ki pa je bil prav tako kot dan prej slapovi, zaradi sušnega obdobja bolj beden.Poglejte si še fotografije, naslednjič pa o obisku Vinalesa in vračanju v Miami.
Sorodne teme:

- Potovanje po Kubi (2008) - 15. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 14. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 13. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 11. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 10. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 9. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 8. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 7. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 6. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 5. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 4. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 3. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 2. del
- Potovanje po Kubi (2008) - 1. del
- Potovanje po Kubi (2008) - vrnitev v Slovenijo
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Trinidada
- Potovanje po Kubi (2008) - prvo javljanje iz Kube
- Potovanje po Kubi (2008) - javljanje iz Miamija
- Odpovedi letov ogrozajo Kubo
- Potovanje po Kubi (2008) - predviden načrt potovanja
- Zaradi Kube sem zavrnil snemanje
- Potovanje po Kubi (2008) - kupovanje letalskih kart je pravi podvig
- Potovanje po Kubi (2008)

No comments: