Friday, May 8, 2009

Slovenija (ne)popušča Hrvaški

Zadnje čase povsod berem ali poslušam samo še negodovanja nad tem kako Slovenija popušča Hrvaški, kako imamo slabe pogajalce, kako slovenska diplomacija nič ne dela in podobne stvari.

Moje mnenje pa je tako in gre pravzaprav za čisto preprosto in logično stvar. Komisar za širitev Olli Rehn, ki zaenkrat še skrbi za rešitev več let trajajočega mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, se pač trudi po svojih najboljših močeh. Dal je že kar nekaj predlogov, od katerih sta predvsem pomembna zadnja dva, ki tudi najbolj odmevata. Prejšni predlogi pa se mi zdi, da nekako niso omembe vredni.

Prvi predlog je bil skoraj v celoti v prid Sloveniji. Dokaz za to je zelo hiter odziv Slovenije, ki je predlagano rešitev takoj potrdila, medtem ko si je Hrvaška vzela kar nekaj časa za razmislek in ga na koncu zavrnila. Nekako logična naslednja poteza komisarja je bil zadnji predlog, ki ga je Hrvaška že potrdila, medtem ko pa si je tokrat Slovenija vzela čas za razmislek in upam, da bo tako kot prej Hrvaška, tudi Slovenija predlog zavrnila.

In tako bo komisarju Rehnu ostala samo še ena možnost. Predlagal bo rešitev, ki bo kompromisna in ki jo bosta podprli obe vpleteni strani. Če do tega slučajno ne pride, pa tudi ne bo konec sveta. S tem mislim na Slovenijo, glede Hrvaške pa nisem več tako trdno prepričan.

Slovenija se mora zavedati, da je v tem sporu v močnejši poziciji kot Hrvaška, ne glede na to, kaj si ostale države Evropske unije mislijo o nas. To je pač naša pravica in te pravice nam nobena država ne more vzeti, Hrvaška pa brez naše privolitve tudi ne more vstopiti v Evropsko unijo. To je pač dejstvo. Konec koncev smo tudi mi morali pred vstopom v Evropsko unijo popustiti pri marsikateri stvari in je prav, da se to dogaja tudi s Hrvaško. Če želi v Evropsko unijo, bo pač morala popustiti, če ne želi, pa tudi prav. To je pač davek, ki ga bo morala Hrvaška plačati za vstop v Evropsko unijo.

In kakšen davek za vstop v Evropsko unijo bodo morale plačati Bosna in Hercegovina ter Srbija, če Hrvaška vstopi vanjo pred njimi? O tem raje sploh ne razmišljam. Še najboljša rešitev bi bila, da v Evropsko unijo vstopijo vse tri države hkrati.

No comments: