Tuesday, July 7, 2009

Šok za samske in pare brez otrok

Kot strela je danes odjeknila novica, da namerava Slovenija, po besedah ministra Križaniča, zagotoviti demografske razmere za hitrejšo rast števila prebivalcev. S tem seveda ni nič narobe, napačen pa je način kako bi se tega lotili. Minister Križanič je namreč izpostavil precejšnje ugodnosti za starše in davčne olajšave za otroke, hkrati pa bi povišal davke za tiste, ki nimajo otrok.

Strinjam se, da imajo straši z otroki določene davčne olajšave, saj so otroci vendarle tudi precejšen strošek, sploh če je teh otrok več. Ne morem pa se strinjati, da se obdavčijo samski in pa pari brez otrok. Razlogov za to je več.

Ne morem se znebiti občutka, da bi se lahko pari odločali za otroke samo zaradi davčnih olajšav, ne pa iz ljubezni. Kam bi nas to pripeljalo? Kako bi otroci odraščali v taki družini, kjer ne bi bilo ljubezni?

Po drugi strani pa se sprašujem kako se lahko obdavči npr. samske ženske, če pa se jim sploh ne da možnosti, da bi imele otroke. Slovenci so žal pred leti na referendumu sprejeli odločitev, ki samskim ženskam ne omogoča oploditve z biomedicinsko pomočjo. In če jim ta pravica ni dodeljena, potem se od njih tudi ne sme zahtevati, da bi plačevale višje davke. Enako je tudi pri homoseksualnih parih. Če se jim ne da možnost za posvojitev otroka, pa čeprav si to želijo, se od njih tudi ne sme pričakovati, da bodo plačevali višje davke.

Torej da povzamem. Višja obdavčitev samskih in parov brez otrok da, vendar je nujno najprej potrebno dati možnost, da imajo otroka vsem, ki ga sicer po naravni poti ne morejo dobiti. Samskih ženskah omogočiti oploditev z biomedicinsko pomočjo, homoseksualnim parom pa dati možnost, da otroka posvojijo.

2 comments:

benF said...

Pravzaprav bi bilo v kontekstu visanja davkov oz. davcnih olajsav za ljudi brez oz. z otroki dodeliti pravico do umetne oploditve zenskam diskriminatorno do moskih, saj bi v tem primeru lahko zenske to pravico zlorabile, da bi prisle do davcnih olajsav, do katerih moski le zaradi svojega spola ne bi imeli dostopa.

Anonymous said...

V večji zagati bi se znašli tisti, ki si otrok ne želijo, višjih davkov pa tudi ne bi plačevali...