Monday, September 14, 2009

Slovenija zabila gol Hrvaški

Zakaj moramo biti Slovenci vedno tako črnogledi in pesimistični? Ni čudno, da smo prvi na svetu po število samomorov, če pa se pritožujemo čisto nad vsako stvarjo. Zakaj? A ne bi bil svet lepši, če bi gledali na stvari pozitivno?

K pisanju tega zapisa me je spodbudila tema na enem od slovenskih radijev, ko je ekipa voditeljev spraševala poslušalce, če je dogovor o meji dober za Slovenijo. In na mojo veliko žalost so čisto vsi poslušalci, z izjemo zadnje poslušalke, samo jamrali in se pritoževali nad tem, kako je Slovenija počepnila, kako je Pahor narodni izdajalec in ne vem kaj še vse.

Od kje Slovencem tako razmišljanje? Imajo informacije za katere še sam premier ne ve? Kar naenkrat so vsi pametni, nihče pa očitno ne posluša Pahorja, ki govori, da je to za Slovenijo dobro. Jaz osebno bom Pahorju, ki je pri stvari in ki od vseh še najbolj ve kako stvari stojijo, bolj verjel kot pa pesimističnim Slovenceljnem, ki o dogajanju oz. dogovoru nimajo blage veze.

Zakaj ne morajo nekaj časa počakati in videti kako se bodo stvari odvijale? Zakaj morajo takoj skočiti v zrak? To da je hrvaška javnost zadovoljna in da je hrvaški predsednik Mesić izjavil, da je Hrvaška Sloveniji zabila gol, še ne pomeni, da je dogovor za Slovenijo slab. Ste mogoče razmišljali o tem, da bi na stvar gledali pozitivno in da je zadovoljstvo hrvaške javnosti mogoče pripisati taktiki hrvaških politikov, ki je vso stvar tako dobro zavila v celofan, da bi bilo videti, kot da je Hrvaška zmagala in s tem pomirila svoje državljane?

Jaz sem sicer še vedno mnenja, da na koncu ne bo zmagala samo ena država, ampak bosta obe državi ali izgubili ali pa zmagali. Pri vseh zadevah, ne samo pri mejnih vprašanjih, je namreč potreben kompromis. In temu se tudi tukaj ne bomo mogli izogniti.

Poleg tega pa je potrebno omeniti še nekaj. V primeru dogovora med Pahorjem in hrvaško premierko Kosorjevo gre samo za deblokado Hrvaške pri pogajanju z Evropsko unijo in hrvaško izjavo, da so vsi dokumenti, ki določajo mejo po 25.6.1991 nični oz. pravno neveljavni. In če je Hrvaško blokirala vlada in ne državni zbor, ima vlada tudi vso pravico, da blokado, brez soglasja državnega zbora, odstrani. Pa saj sama deblokada Hrvaške še ne pomeni nič.

Kot sem že prej omenil. Počakajmo nekaj časa, a vidimo kako se bodo stvari odvijale. Če se pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo ne dogovorimo v meji na način, ki je za nas dober, lahko državni zbor, ki ratificira vstop Hrvaške v Evropsko unijo, na koncu še vedno reče ne. In če slučajno reče ja, obstaja še vedno tudi možnost referenduma. Da bi že zdaj skakali v zrak in grozili z referendumom, pa je čisti nesmisel. Dosegli smo namreč to, da je hrvaška umaknila sporne dokumente oz. izjavila (kar je meni isto), da so ti dokumenti nični. Posledica te njihove odločitve pa je seveda deblokada.

Prvi cilj (umaknitev spornih dokumentov oz. izjava, da so ti nični) je torej dosežen, medtem ko pa bo potrebno na dosego drugega cilja (določitve meje) še malo počakati. Vsekakor pa bo to rešeno še pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

1 comment:

Anonymous said...

twelve points.
Jamrajo itak tisti, ki se še userjejo z jamranjem :P