Wednesday, October 28, 2009

O predlogu novega družinskega zakonika

Že kar nekaj časa spremljam celotno dogajanje v zvezi s predlogom novega družinskega zakonika, ki je razdelil slovensko javnost. Prebral oziroma bolje rečeno preletel sem tudi sam zakon in poslušal argumente tako ene, kot tudi druge strani.

Ne morem si kaj, da po vsem tem ne bi še jaz povedal svojega mnenja. Sam podpiram prizadevanja ministrstva za delo družino in socialne zadeve ter celotne vlade za sprejetje novega družinskega zakonika, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok, pa čeprav to gospe Angelci Liković ni najbolj všeč. Sicer pa kdo to gospo sploh še posluša? Poleg tega pa zakon prinaša tudi druge novosti, kot je izenačevanje istospolnih parov s heteroseksualnimi, pri čemer je tukaj vključena tudi posvojitev otroka.

To pa je razburkalo, za moje pojme, preveč konzervativno slovensko javnost, pa čeprav se bodo z zakonom samo uredile pravice, ki tem ljudem pripadajo že po sami Ustavi, pri čemer se s tem ne posega v nikakršno osebno pravico nasprotnikov zakona.

Dejstvo je, da so take družine že med nami (sam poznam dve lezbijki, ki imata otroka in ki so prav srečna in lepa družina) in je prav da se jim ta status tudi uradno in pravno uredi. Saj konec koncev tudi geji in lezbijke plačujejo davke in je res čisti absurd, da potem niso povsod, na vseh ravneh obravnavani enako. Ena mati od obeh lezbijk je biološka mati, druga, ki otroka prav tako vzgaja, pa pravno nima z otrokom nič. In to se bo s tem zakonom uredilo, torej da bo lahko otroka svoje partnerice, posvojila. V čem je tukaj problem? Jaz ga ne vidim.

In če sedaj nasprotnike zakona skrbi, kako slabo bo to za otroke, češ da jih bodo sovrstniki zaničevali in žalili.... ja kdo pa je odgovoren za to? Take otroke bodo zaničevali samo otroci staršev in sami starši, ki so proti temu zakonu in takim zvezam oz. družinam ter nihče drug. Skratka, če bodo konzervativni starši vzgajali svoje otroke v bolj liberalnem duhu in jim govorili, da je istospolna družina nekaj čisto normalnega, ali pa vsaj doma ne bodo pred otroci zaničevalno govorili o teh otrocih, bodo tudi njihovi otroci bolj strpni do otrok iz istospolnih družin.

Poglejte na primer 30 let in več nazaj, kako so otroke, ki so se rodili v izvenzakonski skupnosti, zmerjali s pankrti in ne vem še čem. Pa se danes nihče več ne zmeni za to. Verjamem, da bo tako tudi tokrat. Otroci, ki živijo v istospolnih družinah obstajajo že sedaj. Mogoče jih ponekod tudi zmerjajo zaradi tega in jih bodo še nekaj časa. Ne bo pa to šlo v nedogled. Ko bo zakon zaživel in ko se bo tudi v glavah ljudi miselnost spremenila, o tem iz kakšne družine izhaja otrok, ne bo več nihče govoril, ker ne bo pomembno.

Podpiram torej sprejetje zakona, ker bo to tudi močno pripomoglo k zmanjševanju stigme, strahu, predsodkov in diskriminacije.

Sorodne teme:

- Družinski zakonik in razprava v Državnem zboru
- Tičja kletka prvič v Sloveniji!!!
- Stopnja tolerantnosti do gejev in lezbijk je višja kot pred leti
- Šok za samske in pare brez otrok

2 comments:

Pris said...

Končno en normalen komentar na temo novega družinskega zakonika! :)

PF said...

Lep zapis.

Mimogrede, na nedavni okrogli mizi na to temo je en lezbičen par, ki skupaj vzgaja 7-letno deklico, lepo pojasnil, da (vsaj za LJ je bilo govora) dve mamici nista še nikdar bili predmet posmeha ali drugačne obravnave ne s strani vzgojiteljev in učiteljev, ne s strani drugih otrok. Šokantno, najhuje za šikaniranje je bolezen in gmotni položaj. :(

Tudi raziskave potrjujejo, da otroci, ki odraščajo ob vzgoji istospolnih staršev, ne doživljajo zaradi tega več šikaniranja ali posmeha, kot ga sicer otroci zaradi raznoraznih drugih osebnih in družinskih okoliščin. Morda je posmeha več v dobi adolescence, ampak takrat - še pomnimo? - je posmeha več okoli katerekoli druge okoliščine, vsekakor pa ne pušča trajnih posledic za otroka v odrasli dobi, sploh ob pogoju, kot velja za vsak posmeh, da ima otrok doma oporo in se lahko o vsem pogovori.

Močno podpiram Družinski zakonik, sama upam, da bomo nekoč kmalu dovolj odprta družba tudi za umetno oploditev samskih žensk in vpeljavo nadomestnega materinstva.