Friday, March 29, 2013

O prostovoljnem cepljenju otrok

Včerajšnji prispevek v oddaji Odmevi na RTV Slovenija, me je izredno razburil. Govora je bilo o preventivnem cepljenju otrok. Nikakor ne razumem neodgovornih staršev, ki svojih otrok nočejo cepiti. Razlog naj bi bil v stranskih učinkih, poleg tega pa se pojavlja tudi mnogi drugih razlogi, ki jih starši navajajo. Nasprotniki cepljenja so tako odprli različne spletne strani, denimo http://www.svood.org, na spletni strani http://www.iskreni.net/ pa celo zbirajo podpise za peticijo z naslovom »Prostovoljno cepljenje otrok«. 

V njej so zapisali: »"Spodaj podpisani pozivamo slovensko vlado, ministra za zdravje in poslance državnega zbora, da odpravijo obvezno cepljenja otrok in uvedejo prostovoljno cepljenje. Cepljenje je namreč medicinski poseg, glede katerega si strokovna mnenja o smiselnosti in varnosti niso enotna. O tveganjih cepljenja so v zadnjih letih izdane tako knjige, kot tudi številni članki v strokovnih revijah. Z novimi informacijami se razkriva spornost cepljenja, posledično pa se pojavlja vse več ozaveščenih staršev, ki otrok ne želijo cepiti. Zaradi svojega prepričanja so deležni državne represije, ki jo doživljajo kot brutalno poseganje v njihovo najbolj intimno in občutljivo področje - skrb za zdravje lastnih otrok. Uvodoma navedene pozivamo k takojšnji spremembi Zakona o nalezljivih boleznih oziroma k odpravi obveznega cepljenja za otroke.«

Vir: www.tednik.si

Civilno družbene organizacije, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju, so v preteklem desetletju skušale odpraviti obvezno cepljenje z oceno ustavnosti. Vendar pa so bili ustavni sodniki mnenja, da imajo koristi obveznega cepljenja za širšo skupnost večjo težo kot poseg v pravice posameznika. 

Zavedati se namreč moramo, da so v Sloveniji bolezni, kot so davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influence B, otroška paraliza, ošpice, mumps, steklina in rdečke skoraj izumrle. Zakaj? Ravno zaradi večletnih preventivnih cepljenj. Tega se starši, ki nočejo cepiti svoje otroke, očitno ne zavedajo. Če bi bile te bolezni v sedanjem času pogoste, jim verjetno ne bi prišlo na misel, da otrok ne bi cepili. Ker pa so te bolezni zaradi cepljenj skorajda izkorinjene, na to seveda pozabljajo. Zakaj teh bolezni skorajda ni več? Ravno zaradi cepljenj, ki se že leta izvajajo. In to je seveda korist za širšo skupnost, ki ima prednost pred željami posameznih staršev. Mar ni bolje, da ima otrok nekaj stranskih učinkov, kot pa da zboli npr. za otroško paralizo? Ali pa pride celo do epidemije ene izmed bolezni?

V ta namen vas vabim, da svoj glas ZA ali PROTI oddate v moji anketi. Hvala za vaše klike!

Rezultati prejšnje ankete so spodaj!


9 comments:

Rado said...

"Nikakor ne razumem neodgovornih staršev, ki svojih otrok nočejo cepiti"

Spoštovani razburjeni bloger.
Priznati moram, da o cepljenju in posledicah premalo vem, da bi se mogel kompetentno odločiti. A ne glede na to znam preceniti, ali kdo ima ima močne argumente, ali je zgolj močan. No vsekakor zdravnik, ki je v oddaji zastopal stroko, ni bil prepričljiv. Deloval je nestrpno, statistični podatki s katerimi je dokazoval svojo resnico niso bili točni.

Zato, dragi bloger me tudi tvoje razburjenje, ki ga kažeš ne prepriča. Čustva, ki jih kažeš glede na svojo opredeljenost do problema ne povedo prav nič o resnici glede cepljenja.

Samo Ravnikar said...

Zanimivo. Mene pa ta, ki je zagovarjal prostovoljno cepljenje, sploh ni prepričal. Prav njegove trditve so me pripravile do tega, da sem napisal objavo. :) Ker ni imel prav nobenega argumenta. Ampak očitno imava tudi midva vsak svoje mnenje.

Jufre said...

chnčlovk, to je prekompleksna tema, da bi ti sodil, kdo je odgovoren starš in kdo ne!!!
mogoče bi razmišljal drugače, oz. upam si trdit, da bi, če bi imel v družini primer, ko ti zaradi cepljenja umre otrok, pri bratih se pojavljajo težave na očeh....
tko, da....

Anonymous said...

najprej ta citat "Kako je mogoče, da ne verjamejo zdravnikom, ki so se tako dolgo izobraževali o občutljivih strokovnih temah?", ki kaže na precenjeno, tudi s pomočjo sindikata, vrednost zdravniškega poklica. kot da je zaradi dolžine študija ta poklic več vreden od primerljivih naravoslovnih in družboslovnih. lahko povem samo nekaj, dokler cepljenje v glavnem ne povzroča drugih, tako imenovanih avtoimunskih bolezni (recimo v 99,99 %) in sem na žalost jaz tisti 0, 01%, sem odločno proti. in jaz sem tisti 0,01 %!

Anonymous said...

Oh dragi bloger, govoriš točno tisto kar govori večina nevednežev. Prosim razišči in informiraj se kako je z boleznimi, zakaj so izkoreninjene, kakšna so cepiva, kako se sestavljena itd. Ko boš vse to raziskal pa prosim povej, če si še vedno tako sveto prepričan v svoje besede. Ne vem koliko dokazov potrebujete še nekateri, da boste končno spregledali in ugotovili, da so cepiva ena sama farsa in niti slučajno niso pripomogla k temu, da nekaterh bolezni ni več. Vse to je dokazano in to večkrat!

Samo Ravnikar said...

Dragi anonimnez dve, potem pa na plano z dokazi. In ce razmisljam o tem ali naj verjamem starsu ali zdravniku, bom prej verjel zdravniku. Bobovnik je v Odmevih dobro vprasal starsa. Kaj ste po poklicu? In ta mu je odgovoril strojnik. Kdo je torej bolj kompetenten o odlocanju? Stars ali zdravnik? Priznam, da se o teh stvareh nisem poglabljal in je moje mnenje izoblikovano na podlagi besed, ki so jih povedali tako starsi, kot zdravniki. In tukaj se mi zdijo zdravniki prepriclivejsi. Da pa bi me starsi prepricali v nasprotno, se bodo morali malo bolj potruditi, ne pa da se samo razburjajo v smislu kolk sem neveden in nekompetenten, da dajem take izjave. Kompetenten sem sicer enako kot starsi. Drugace pa pricakujem od starsev, da mi postrezejo z dejstvi in dokazi.

Samo Ravnikar said...

Samo se to. Nisem ne stars, ne zdravnik. Sem zgolj zunanji opazovalec, ki poslusam argumente obeh strani in zal so me argumenti zdravnikov bolj prepricali. Zato pravim, da se morate starsi bolj potruditi s svojimi argumenti. Ko sem gledal Odmeve, se mi stars res ni zdel prepricljiv. Jaz sem samo gledal v TV ekran in se drzal za glavo. Ej sori. Zal me ni preprical. No, saj resnici na ljubo tudi zdravnik ni bil ne vem kaj v tej oddaji. Sem pa svoje mnenje izoblikoval ze na prejsnjih soocenjih in ne zgolj na podlagi zadnjega soocenja.

ana kos said...

Ni mi vseeno, kaj se piše na to temo, zato sem prišla še sem.
Sama sem mama, ki je bila nekoč izobraževana o cepljenju in popolnoma prepričana v to, da je tako edino prav.
Zdaj pa nisem več!
Je bilo marsikaj vmes. Videla sem, da se kakšne stvari res ne izidejo in da včasih delajo v medicini natančno po enih principih, človek samega pa sploh ne opazijo!

Sami smo imeli potem zadevo v zvezi s cepljenjem celo na sodišču. Misliš, da bi bili pripravljeni delati vse te poti in tvegati vse zaradi nekega fanatizma? Ne, šlo je za spoznanje!

Poznam zelo prizadete ljudi, v resnici je bilo cepljenje krivo!

Tukaj je link, kjer so se razvneli pogovori na Drugem svetu, kjer je bil tvoj prispevek predstavljen. Morda ti bo kakšen komentar dal misliti.
Jaz z imenom in priimkom stojim za svojimi besedami. In na svojem blogu imam nekaj prispevkov na to temo.

Vse dobro!

Anonymous said...

Ko sem bila majhna, še niso cepili proti vsem najtežjim otroškim boleznim, no k sreči so cepili proti otroški paralizi. Niso pa cepili proti ošpicam in mumpsu, pa tudi proti črnim kozam še ne. Zato sem dobila ošpice in česa hujšega se v svojem življenju ne spomnim, čeprav sem bila čisto majhna. Bila sem ena sama rana, zunaj in znotraj. Prizadeta je bila cela koža, cela ustna votlina, oči...čeprav sem bila čisto majhna, imela sem tri leta in pol, sem bila prepričana, da bom umrla, pa še v temi in izolaciji sem morala biti.
Kasneje sem dobila tudi mumps. Tudi zelo boleče, zatečene vratne bezgavke, vnetje možganskih ovojnic, pri dečkih tudi vnetje mod in možnost kasnejše sterilnosti, vnetje jajčinkov in trebušne slinavke - veliko trpljenja za otroka in eventuelno zelo hude posledice. Smrtnost je nižja, 0,1%na.

Glede na moje izkušnje in to, da se je tem boleznim brez cepljenja tažko izogniti - bi svojega otroka gotovo cepila.

Proti so v glavnem starši, ki so bili cepljeni in nimajo izkušenj s prebolevanjem tako hudih bolezni.
Smrtnost pri ošpicah je 30 odstotna.

Kasneje so nas cepili tudi proti črnim kozam, ker so v tistem času večkrat izbruhnile epidemije, tudi na našem koncu planeta. Potem je nekaj časa kazalo, da so bolezen iztrebili, a je niso - še se pojavlja.


Ni zdravila brez stranskih učinkov.
A na tehtnici niso samo stranski učinki, ampak huda in gotova ogroženost otroka. Njegov imunski sistem se z povzročitelji raznih bolezni prvič srečuje in šele ustvarja razne vrste protiteles, verjetnost, da otrok zboli je velika.

Odločitev staršev proti cepljenju je skrajno neodgovorna.
Če že niso navdušeni, naj se vsaj pozanimajo za kakšne bolezni v resnici gre, nekatere so naravnost strašne za otroka in velika, boleča trauma, tudi če preživi.

Recimo, da sem imela kanček sreče in preživela, a samo misel na to, po dolgih letih življenja, mi še vedno sproži srh po koži. Svojega otroka ne bi nikdar hotela spraviti v tako muko.