Wednesday, July 30, 2014

Potovanje po Japonski (2013) - 4. del

Danes nadaljujemo potovanje še bolj proti zahodu: Osaka, Hiroshima, Yakushima. S potopisom pa bom tudi zaključil. :)

OsakaČetrtek, 1.8.2013 – Nedelja, 4.8.2013


Prvi avgustovski dan smo pot nadaljevali z vlakom v trideset minut oddaljeno Osako, obmorsko mesto in drugo največje na Japonskem, saj šteje 19 milijonov prebivalcev.
Kaiseki

Kar se tiče kulinarike, je Osaka znana po morski hrani, zlati morskih pajkih, zato smo seveda to morali poizkusiti in za naslednji dan rezervirali  kaiseki na temo morskih pajkov. Sedeli smo kleče v klasični japonski restavraciji, stregle so nam gospe v kimonih, morski pajki pa so bili pripravljeni na različne možne načine oz. upoštevajoč različno kuharsko tehniko.


Eden od načinov priprave morskega pajka

Seveda pa ni vse ostalo samo pri kulinariki, ogledali smo si tudi grad in po velikosti, tretji največji akvarij na svetu. Takoj za Atlanto in Okinawo. Res paša za oči in toplo priporočam.

V akvariju v Osaki

Drugi dan smo odšli na izlet v 50 kilometrov oddaljeno nekdanjo prestolnico Naro. Kakopak. Spet z vlakom, ki nam je vzel 51 minut. Tretji dan smo izkoristili za nakupovanje spominkov. Lonely planet nam je sicer priporočal še izlet na Mount Kojo in v Kobe, vendar smo zaradi časovne stiske to izpustili.

Nara

Obdobje Nare je trajalo od leta 645 do 794. Obdobje se je imenovalo tudi zlati vek Japonske. V tem času se je Japonska začela hitro razvijati in je presegla kitajski vzor. Prvič so zgradili stalno glavno mesto, v prejšnjih obdobjih se je zaradi duhovnosti to selilo. Glavno mesto, danes imenovano Nara, takrat pa Heijokyo, je bilo prestolnica kar 75 let. Japonska se je utrdila v centralistično uradniški državi. V literaturi so Japonci nehali posnemati Kitajce in so začeli z svojim slogom, o čemer priča zbirka 4500 pesmi iz zbirke Maniošu. Po obdobju Nare je glavno mesto prevzelo Kyoto in nato Tokyo.


Tempelj TodaiV Nari smo si ogledali Todai-ji budistični tempelj. V njem je nameščen največji svetovni bronasti kip Bude Vairocana oz. v japonščini Daibutsu. Tempelj služi tudi kot sedež Kegon šole budizma na Japonskem in spada pod Unescov seznam svetovne dediščine kot "zgodovinski spomenik antične Nare ", skupaj s sedmimi drugimi lokacijami, vključno s templji in svetišči  v mestu Nara. V Nari, predvsem v okolici templja Todai-ji boste srečali ogromno jelenov, ki se prosto gibljejo po mestu, saj jih domačini  obravnavajo kot glasnike bogov šintoistične vere.

Hiroshima

Nedelja, 4.8.2013 – ponedeljek, 5.8.2013

Iz Osake smo se z vlakom odpeljali v 345 kilometrov oddaljeno Hiroshimo, kamor so  Američani odvrgli drugo atomsko bombo. Mesto je bilo po dogodku v celoti obnovljeno, zaradi česar gre za najmodernejše japonsko mesto, s širokimi avenijami, polnih zelenja, smetnjakov in klopic. Od japonskih mest, je Hiroshima nekako še najbolj domača oz. podobna evropskim mestom.  Starih templjev tukaj ne boste srečali, si pa lahko ogledate spominski park in muzej 2. svetovne vojne, ki nas je vse zelo pretresel.  Ne samo nas, ampak tudi številne druge turiste in Japonce. Ogledali smo si tudi eno izmed redkih stavb, ki jih rušilna moč atomske bombe ni uničila. To je stavba, nad katero je bomba eksplodirala. V Hiroshimo smo prišli ravno en dan pred 68. obletnico padca atomske bombe in je že bilo vse pripravljeno na spominsko komemoracijo.


Mi smo si mesto ogledali z brezplačnim rdečim avtobusom, ki je namenjeno ogledom in za katerega veljajo karte JR PASS. Možno je bilo sicer kupiti tudi celodnevno karto za avtobus, ki je stala 600 jenov in se je izplačala, če si izkoristil vsaj štiri vožnje. Po ogledu mesta in muzeja smo se z vlakom JR San-yo odpeljali do postaje Miyajimaguchi, od tam pa z JR trajektom na otok Mijajima. Vožnja z vlakom vam bo vzela 27 mint, s trajektom pa še nadaljnjih 10 minut.

Miyajima

Na otoku Miyajima smo si ogledali tempelj Itsukushima Shrine, znameniti rdeči tempelj, ki ga je možno dvakrat v dnevu videti v vodi in sicer okoli 7.00 ure zjutraj in 9.00 ure zvečer. Torej takrat ko je plima. Mi smo ga videli v času oseke. In tako kot v Nari, je tudi na tem otoku polno jelenov, ki se prosto gibljejo.


Itsukushima Shrine


Yakushima

Ponedeljek, 5.8.2013 – Sobota, 10.8.2013

Po ogledu Hiroshime in Miyajime smo z vlakom odšli na tri ure dolgo pot v 570 kilometrov oddaljeno Kagoshimo. Iz železniške postaje smo se nato z avtobusom št. 5 odpeljali v 10 minut vožnje oddaljeno pristanišče (avtobus vozi vsakih 15 minut, enosmerna karta pa stane 150 yenov). Od tam smo z hidrogliserjem odpluli na 2 uri oddaljeni subtropski otok Yakushima, kjer smo se nastanili v gostišču Manmaru.
V Manmaruju smo imeli v ceni prenočišča vštet zajtrk, medtem ko smo si za čas kosila hrano kupovali v trgovini, večerjali pa smo običajno zunaj. Na otoku smo si ogledali cedrasta drevesa v parku  Shiratani Unsuiku, dneve do konca potovanja pa smo izkoristili, kot je že v navadi, predvsem za počitek po napornem potovanju. Otok je res prekrasen, po njem pa potuješ lahko samo z avtom, ki smo ga v ta namen najeli. Klasičnih plaž za kopanje ni bilo, saj smo ugotovili, da ogromno Japoncev sploh ne zna plavati. Vseeno nam je uspelo na drugi strani otoka najti prekrasno plažo iz drobnega rumenega peska, kjer smo lahko vsak dan več ur, brez sence sicer, poležavali. Pika na i te in tudi ostalih podobnih plaž pa je ta, da so se v tem času, ko smo bili tam mi, iz jajc izlegale želve. Spomladi namreč na določenih plažah želve valijo jajca, poleti pa se iz teh jajc izležejo čisto majhne želvice. Žal veliko želvic,  naporne poti, cca. 10 metrov do morja, ne preživi. Tudi zaradi številnih vran, ki zlobno prežijo na njih.

Onseni

Seveda pa Yakushima niso samo cedre, plavanje, želve in živalski svet (del poti okoli otoka je zaščiten, saj lahko na cesti srečate tako jelene, kot tudi opice), ampak je na otoku tudi ogromno onsenov, na katere so Japonci res nori. To so vroči vrelci, v katerih se Japonci, tudi poleti, namakajo. Upoštevati pa je potrebno dve pravili. V onsen greš lahko samo gol, torej brez kopalk in pa brez tetovaž. Mi smo šli samo v en onsen, katerega izvir je bil v morju. 

Sobota, 10.8.2013

Hitro zapiranje trgovin in restavracij

Zgodaj zjutraj smo zapustili otok in se s hidrogliserjem odpeljali nazaj na celino, ob 10.41 uri pa na 1543 kilometrov oddaljeno letališče Narita v Tokyu. Po devetih urah smo ob 19.40 uri prispeli na letališče in ker smo imeli let predviden za ob 22.30 uri, smo imeli več kot dovolj časa za nakupovanje v Free shopu. Žal pa smo, na naše presenečenje ugotovili, da Japonci trgovine (tudi na letališču njihovega glavnega mesta), zaprejo že ob 20.30 uri. Pa ne samo to. Tudi restavracije so takrat že zaprte. Na splošno to velja za celo Japonsko. Tako zgodaj, kot trgovine in restavracije zapirajo na Japonskem, še nisem doživel v nobeni državi.

No, nam je torej, do odhoda letala, čakalo samo še čakanje in čakanje. Seveda pa Japonci ne bi bili Japonci, če potniki ne bi prejeli obvestilo, da je let prestavljen na 22.10 uro, kar je bilo celo 20 minut pred predvidenim odhodom. No, saj drugače itak ni moglo biti, če pa so se za let prijavili že vsi potniki. Ja, Japonci so res zelo točni, včasih že kar malo preveč.

Plačevanje na Japonskem

No in za čisti konec še glede plačevanja. Gotovino jemljejo povsod, zna pa biti manjša težava pri karticah. Plačilnih kartic skoraj nikjer ne jemljejo. Tako da vam ostane zgolj dvigovanje na bankomatih. Pa tudi tukaj zna nastati problem. S kartico MasterCard na ATM bankomatih ne moreš dvigovati denarja, z Viso in Viso debetno pa lahko največ  10.000 yenov. Pa še to samo na bankomatih, ki se nahajajo na poštah. Morate pa paziti kdaj so pošte odprte, saj drugače do bankomata ne morete.

Pri mastercardu  in pri visi kreditni kartici je minimalna provizija 8,7 €, pri znesku, ki je višji od nekje 200 €, pa je provizija 5,6% (odvisno pač od zneska). Pri Visa debetni kartici je najnižja provizija 2,2 €, najvišja pa 22,5 €. Vmes so provizije odvisne od zneska in sicer 1,1%.

Sorodne povezave:

- potovanje po Japonski (2013) - 3. del

Za konec pa si lahko ogledate še preostale fotografije, ki jih pri posameznih objavah nisem objavil. Naslednjič potujem ponovno na vzhod. Kam? Vse ob svojem času. :)
No comments: