Friday, February 16, 2018

Potovanje po Indiji (2014) - 2.del

Danes nadaljujem z mojim potopisom potovanja po Indiji,kjer smo prve dni preživeli v prestolnici New Delhi.

Četrtek, 18.12.2014

Ob 11.30 uri smo vzleteli iz letališča Ljubljana in po dobrih dveh urah pristali v Istanbulu. Uro smo seveda premaknili za eno uro naprej. Ker smo bili vsi uporabniki kartice Diners, smo poiskali letališki lounge »Diners«, v katerega imajo lastniki njihove kartice brezplačni vstop. Ker je bil lounge kao zaprt, smo odšli nekaj pojest v restavracijo The greenport. Sam sem naročil jed, ki je bila sestavljena iz čevapčičev, fižola, pečene paprike, sira itd. Hrana je bila dobra, vendar dokaj draga. Skupaj z velikim turškim pivom Efes Pilsen (7 dcl) sem dal 18€, pri čemer je samo pivo stalo 7€. Vsekakor bi se bolj splačalo plačati 20€ za vstop v lounge, v kolikor bi bil ta odprt in imeti s tem neomejeno količino hrane in pijače, udobne fotelje in brezplačen wi-fi. Tudi povsod drugod na letališču so cene visoke. Dve kepici turškega sladoleda 6€, turška kava 3€ in pica 10€.

Ob 19.00 uri smo se začeli vkrcavati za let v New Delhi in odleteli ob 20.30 uri, torej pol ure kasneje, kot pa je bilo predvideno. Kljub temu smo v Delhi prispeli ob predvideni uri, torej ob 5.20 uri zjutraj po indijskem času (uro smo premaknili za 4 ure in pol naprej).

Ob tem bi rad zelo na kratko pokomentiral kabinsko osebje Turkish airlines, ki je bilo zelo neorganizirano. Najbolj me je zmotilo to, da predenj smo začeli pristajati v Delhiju, niso preverili, če smo potniki pripeti s pasom in če so naslonjala stolov dvignjena. Tako se je zgodilo, da je bila punčka pred menoj odpeta, medtem ko je imela naslonjalo spuščeno dol. Sam sem potem vzel stvari v svoje roke in punčko, ki se je zvirala na stolu, na to opozoril. Ja, Turki se ne morejo primerjati s Katarci. :)

Petek, 19.12.2014

Prihod v New Delhi

Ob 6.25 uri smo že sedeli v taksiju, ki nas je v 20 km oddaljeni Delhi zapeljal za 450 indijskih rupij. Zanimivo je bilo, da so vsi avtomobili imeli, zaradi megle, vklopljene vse štiri smerne kazalce. Ob 7.10 uri smo prispeli v hotel in kljub temu, da je bila hotelska prijava predvidena za 12.00 uro, smo lahko šli v sobe že takoj, poleg tega pa tudi na zajtrk. Seveda ob doplačilu. V Indiji nobena stvar ni zastonj in to priznavajo celo sami Indijci. Po zajtrku smo se odpravili spat za dve uri, saj smo bili od poti zelo utrujeni in nato ob 11.00 uri odšli ven. Ogledali smo si Red Fort in Jama Masjid ter Old Delhi bazaars.

New Delhi  je glavno mesto Indije. S skupno površino 42,7 km2 leži znotraj metropole Delhi. Tu imata svoj sedež indijska vlada in vlada nacionalnega glavnega teritorija Delhija. Mesto je zgrajeno po načrtu Edwina Lutyensa, nekdanjega vodilnega arhitekta Združenega kraljestva. New Delhi je znan po svojih širokih bulvarjih, kjer so doma mnoge nacionalne ustanove in znamenitosti. Do leta 1911, v času Britanske Indije je bilo glavno mesto Indije Kalkuta. Delhi je bil politično in finančno središče več kraljestev antične in srednjeveške Indije, od katerih je najpomembnejše Mughal. V začetku 20. stoletja so predlagali britanski administraciji, da bi prestavili prestolnico iz Kalkute v Delhi. Kalkuta leži na vzhodni obali Indijskega polotoka, Delhi pa na severu Indije. Vlada Britanske Indije je menila, da bi bilo lažje upravljati Indijo iz Delhija kot iz Kalkute. Angleški kralj Jurij V., tedaj tudi indijski cesar, se je odločil prestaviti prestolnico Britanske Indije v Delhi. New Delhi je začel nastajati južno od Starega mesta (Delhija), ki ga je zgradil mogulski cesar Šah Jahan.  
Ves čas so nas mimoidoči Indijci opozarjali, da po poti, kjer smo hodili, ni varno hoditi, vendar se za njihova opozorila nismo zmenili. Če bi se, bi nas hitro odpeljali po kakšni svoji poti in do svojih prijateljev prodajalcev. Zanimivo pa je, da nikjer nismo videli otrok, ki bi prosjačili za denar. To smo doživeli šele naslednji dan, predvsem na cestnih križiščih. Smo si pa še isti dan kljub utrujenosti in v lepem sončnem vremenu, ogledali slovito rdečo trdnjavo Red fort (250 ind.rupij) in največjo mošejo v Indiji, Jama Masjid.

Red Fort in Jama Masjid

Red Fort so začeli graditi leta 1638 in jo zgradili leta 1648. Rezidenca cesarja Mughala  je bila skoraj 200 let in sicer do leta 1857. Ta slavna rdeča trdnjava zgrajena iz rdečega peščenjaka in z 18 km dolgim obzidjem se nahaja v središču New Delhija in hrani številne muzeje. Palača je bila sicer načrtovana v skladu s tedanjo islamsko arhitekturo, vendar pa vsak paviljon vsebuje arhitekturne elemente, ki odražajo Timuridsko in perzijsko tradicijo. Ves kompleks sestavljajo privatne dvorane za sprejem gostov, apartmaje, mošeje, vrtove itd. V svoji zgodovini je bila napadena dvakrat in sicer leta 1739,ko jo je napadel perzijski car Nadir Shah in leta 1857, ko so jo napadli britanski vojaki v vojni za neodvisnost.

Nasproti rdeče trdnjave, od koder je bil prelep razgled na Taj Mahal, ki smo si ga naslednji dan pogledali od bližje (žal v megli), pa smo si pogledali še največjo mošejo v Indiji, Jama Masjid. Pred vstopom smo se seveda morali sezuti, pa čeprav so bila tla dokaj hladna.  Zgrajena je bila leta 1696 po nalogu carja Shahjahana, gradilo pa ga je 5.000 delavcev. Velikost mošeje je 65 x 35 metrov, sprejme pa 25.000 vernikov. Mošeja ima tri vhode, tri kupole in dva minareta. Gre za kombinacijo hindujske in islamske arhitekture.Sobota, 20.12.2014

Ob 11.15 uri smo se z najetim avtom in voznikom (1800 indijskih rupij) odpeljali do Qutub Minar (vstopnina 250 indijskih rupij) in si ga ogledali v eni uri. Več časa dejansko ne potrebujete. Pred tem smo se sicer za pet minut ustavili pri vladni palači in jo poslikali. Arheološkega parka Mehrauli, ki naj bi bil desetkrat večji, si kljub našemu načrtu nismo ogledali. Ob 13.30 smo se odpravili naprej do uro oddaljenega  Lotus templa in si ga pogledali še v krajšem času in sicer v tridesetih minutah. Ob 15.00 uri smo pot nadaljevali do Humayun's tomb (250 indijskih rupij), prišli pol ure kasneje, za ogled pa potrebovali eno uro.  Za konec smo si ogledali še  bližnje svetišče Hazra nizam-ud-din dargah, svetišče sufijskega svetnika. Vstop je bil prost, toda kaj ko te prodajalci pred svetiščem praktično prisilijo, da kupiš kapico, ki jo moraš na koncu vrniti in potem še vrtnice in neko pregrinjalo, kar položiš na grob svetnika. Pred vstopom si se moral seveda tudi sezuti, kar praktično velja za vsako svetišče ali mošejo.

 Za tem smo si ogledali še vrata Indije, ki je spomenik indijskim vojakom padlim v 1. svetovni vojni in se nato ob 17.50 uri vrnili domov ter za ta dan končali z ogledi. Kogar zanima malce več podrobnosti glede kulturnih spomenikov, ki smo si jih ogledali, naj bere naprej, sicer pa preskočite na nedeljsko dogajanje. :)

Qutub minar

Qutub minar je s 120 metri najvišji opečnati minaret na svetu in drugi največji v Indiji. Skupaj z antičnimi in srednjeveškimi spomeniki, ki ga obkrožajo, tvori ogromen Qutub kompleks, ki je tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine. Leta 1200 ga je začel graditi ustanovitelj Delhi sultanata, Qutub-ud-Din Aibak . Leta 1220 pa je Aibakov sin in tudi njegov  naslednik,  Iltutmish dodal tri nadstropja v stolpu. Leta 1369 je v zgornjo etažo stolpa udarila strela in ga popolnoma uničila.
Qutb Minar je obdan z več zgodovinsko pomembnimi spomeniki, ki so zgodovinsko povezani s stolpom in so del Qutub kompleksa. Najbolj zanimiv je 400 let star železen steber, ki ne rjavi, pri čemer ne morejo ugotoviti, kako jim je to uspelo narediti.

Lotus temple

Lotusov tempelj, imenovan tudi Bahai tempelj je zelo pomemben duhovni center vere Bahai (bahajstvo oz. bahaizem). Lotusov se imenuje predvsem zaradi svoje oblike, ki spominja na lotusov cvet. Tempelj je zgrajen iz marmorja, cementa in peska, dokončan pa je bil leta 1980.
Bahaizem je v devetnajstem stoletju osnoval iranski izgnanec Baha Ulah, privrženec Baba. Bahajski nauk govori o treh Enotnostih: enotnost boga - monoteizem, enotnost njegovih prerokov in enotnost med ljudmi. Ta tri načela imajo velik vpliv na teološke in sociološke nauke religije. Bahajci vidijo vero kot proces učenja skozi božje poslance, tako se človeštvo ves čas razvija. Prerokom, kot so Mojzes, Krišna, Buda, Zoroaster, Jezus in Mohamed, je sledil Baha Ulah, ki pa ni zadnji. Baha Ulah je oznanil, da je njegov glavni namen postaviti temelje globalni civilizaciji miru in harmonije.


Humayun's tomb

Humajunova grobnica je grob mogulskega vladarja Humayuna. Mavzolej je bil zgrajen v obdobju od leta 1562 do 1572, izgradnjo pa je naročila njegova soproga Hamida Banu Begumpod. Pod projektom je bedel perzijski arhitekt Mirak Mirza Ghiyath, služil pa je kot model pri izgradnji sicer bolj znanega Taj Mahala. Gre za prvo grobnico z vrtom v Indiji in prvo tako veliko stavbo zgrajeno iz rdečega peščenjaka. V središču je geometrijsko organiziran vrt, razdeljen na 36 kvadratnih polj v vodnimi kanali in potmi.Hazra nizam-ud-din dargah

Nizamuddin Dargah je mavzolej (dargah) ene izmed svetovno najbolj znanih Sufi svetnikov, Nizamuddin Auliya (1238-1325). Obišče ga na tisoče muslimanov vsak teden, prav tako pa tudi hindujci, kristjani in ljudje drugih ver. Tukaj se nahajata tudi grobnica pesnika Amirja Khusra in Mughal princese Jehan Ara Begum.


Prva dva dneva v Delhiju sta bila za vse štiri kar naporna. Program je bil intenziven, utrujeni smo bili od poti in še spali smo, v sicer solidnem hotelu, ampak v predelu Delhija ob železniški postaji New Delhi, kjer je bilo, po mojem mnenju, še največ smradu, umazanije in revščine. Skratka takoj ob prihodu smo doživeli Indijo, kot smo si jo predstavljali. Kasneje so šle stvari k sreči samo še navzgor.O tem pa naslednjič.

Sorodne teme:

No comments: